Sædkvalitet. Ny hjemmetest, der skulle kunne fastslå mænds sædkvalitet, møder skarp kritik fra fertilitetslæger.
Foto: MARIA FONFARA

Sædkvalitet. Ny hjemmetest, der skulle kunne fastslå mænds sædkvalitet, møder skarp kritik fra fertilitetslæger.

Sundhed

Fertilitetslæger advarer mod ny sædtest

En ny type sædkvalitetstest til hjemmebrug er alt for usikker, lyder kritikken.

Sundhed

Det skulle være så nemt. Onanér i en kop, og få svar på kvaliteten af din sæd 15 minutter senere.

Men de danske fertilitetslæger advarer nu kraftigt mod at bruge en ny sædkvalitetstest, der for cirka to uger siden kom på hylderne i Matas, og som snart også kan købes i Bilka.

»Det er skrupuforsvarligt at lancere sådan en test. Resultatet kan ikke bruges til noget som helst, fordi den kun måler på et enkelt parameter, nemlig antallet af sædceller. For at kunne fastslå en mands sædkvalitet er det afgørende at kigge på en helt masse andre parametre også«, siger formanden for Dansk Fertilitetsselskab Søren Ziebe, som er leder af Rigshospitalets fertilitetsklinik.

Falsk tryghed

Han frygter, at hjemmetesten vil give alt for mange par falske forhåbninger om, at de kan få børn uden hjælp, selv om testen sælges som værende 97 procent sikker.

»Testen måler alene på, om antallet af sædceller ligger over eller under 15 millioner per milliliter, som er den grænse, WHO har fastsat som én af indikatorerne for, om sædkvaliteten er normal«, forklarer Søren Ziebe.

»Men selv om testen giver et positivt resultat, og der er masser af sædceller, så siger det intet om kvaliteten af sædcellerne. Er de overhovedet levende? Kan de svømme? Har de to hoveder? Er de misdannede på anden vis? Bevæger de sig normalt? Alt det og mange flere faktorer kigger vi efter, når vi som professionelle bedømmer en mands sædkvalitet«, siger Søren Ziebe og fastslår, at konsekvensen af, at man nu kan få sædkvalitetstest til hjemmebrug i den almindelige detailhandel formentlig vil blive, at en del par kommer til at vente unødigt længe, før de søger hjælp hos lægen.

»Og det er ikke smart set i forhold til, at fertiliteten falder med alderen«, siger han og henviser samtidig til, at hver femte danske mand har nedsat sædkvalitet, uden de alle sammen nødvendigvis vil bonne ud, hvis man kun måler på antallet af sædceller.

»Det er himmelråbende naivt at tro, at man kan måle sædkvaliteten med en simpel hjemmetest. Det er en højst ulykkelig kommercialisering, og testen er forsimplet i en sådan grad, at det er helt uforsvarligt af producenten at sende sådan noget på markedet«, lyder fertilitetslægernes formands hårde dom over testen, der sælges for 299 kroner.

Leverandør: Testen vil afsløre problemer tidligere

Hos den danske leverandør ValMed A/S erkender administrerende direktør Jesper Schierbeck-Hansen, at hjemmetesten er simpel og ikke kan tolkes som et endegyldigt svar på, om en mand er i stand til at reproducere sig selv eller ej.

»Det gør vi også opmærksom på i vores indlægsseddel, hvor vi specifikt skriver, at en positiv test ikke er nogen garanti for frugtbarhed. Men når det er sagt, så tror jeg faktisk, at vores test kan være med til at fastslå frugtbarhedsproblemer tidligere, end de ellers ville blive opdaget«, siger Jesper Schierbeck-Hansen og begrunder det med, at mange mænd kan føle, at det er grænseoverskridende at gå til lægen for at få målt sædkvaliteten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vores fornemmelse er, at der skal en del til, før mænd går til lægen med det her. Ofte er det kvinden, der presser på, fordi hun har mistanke om, at der er et problem, men manden synes ikke, det er så rart at skulle aflevere en sædprøve hos lægen. Med hjemmetesten er han formentlig lettere at overtale til at få sæden undersøgt, og derfor vil det sikkert i en del tilfælde blive opdaget tidligere i forløbet, hvis sædcellekoncentrationen er lavere end de 15 millioner per milliliter«, forudser Jesper Schierbeck-Hansen, som har høje forventninger til, at testen bliver en salgssucces.

Men hvad så med dem, der får et positivt svar på hjemmetesten, men reelt set ikke er fertile, fordi deres sædceller ikke svømmer, er misdannede eller fejler noget helt tredje?

»De skal nok komme til lægen alligevel. Jeg tror ikke, det forsinker processen væsentligt, for når parret kan konstatere, at de stadig ikke opnår graviditet, så vil de begynde at spekulere over, om der kan være fertilitetsproblemer hos kvinden. Når de søger læge, vil mandens sæd også blive undersøgt i udredningsforløbet«.

Hvordan kan du forsvare at kalde testen 97 procent sikker, når den reelt ikke giver svar på, om en mand har nedsat sædkvalitet eller ej?

»Den er 97 procent sikker i forhold til at fastslå, om antallet af sædceller ligger over eller under 15 millioner per milliliter eller ej. Og læser man indlægssedlen, så er det udførligt forklaret, at der kan være mange andre årsager til, at en mand er infertil. Testen giver ikke noget endegyldigt svar, men den kan bruges som en indikation på, hvordan det står til med sædkvaliteten«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gå til lægen, ikke i supermarkedet

Men den indikation kan ifølge fertilitetslægernes formand Søren Ziebe ikke bruges til andet end at forvirre og i værste fald vildlede folk til at tro, at de har en god sædkvalitet, selv om det ikke er tilfældet.

»Der er ikke nogen vej udenom at få kontrolleret sædkvaliteten hos en læge, hvis man har mistanke om, at der er problemer. Sådan en test kan ikke forsimples, og den kan ikke foretages hjemme. Lad være med at gå i Matas eller Bilka for at få tjekket sæden«, lyder rådet fra den erfarne fertilitetslæge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce