Kræft. Forarbejdet kød øger risko for tarmkræft, fastslår verdenssundhedsorganisationen WHO.
Foto: RUNE PEDERSEN

Kræft. Forarbejdet kød øger risko for tarmkræft, fastslår verdenssundhedsorganisationen WHO.

Sundhed

WHO: Kød kan give kræft

Forarbejdet kød kan give kræft, fastslår verdenssundhedsorganisationen, men risikoen er lille. Danskerne skal ikke gå i panik, siger Kræftens Bekæmpelse.

Sundhed

Forarbejdede kødprodukter som pølser og bacon er kræftfremkaldende for mennesker.

Det har verdenssundhedsorganisationen WHO's kræftafdeling IARC, International Agency for Research on Cancer, fastslået.

Dermed kommer det forarbejdede, saltede eller røgede kød i samme liga som farlige sundhedsskadelige stoffer som asbest, alkohol, arsenik, tobak og mere end hundrede andre kræftfremkaldende stoffer.

Forarbejdet kød vil fremover blive kategorieret som et gruppe 1-produkt, fordi 22 forskere fra 10 lande kan fastslå, at der er 'tilstrækkelig bevis' for sammenhængen mellem indtag af kød og øget kræftrisiko.

Det betyder ikke, at kødprodukter er lige så farlige som de øvrige skadestoffer. Men det betyder, at der videnskabeligt set er en lige så stærk sammenhæng mellem indtagelse af det forarbejdede kød og så en øget risiko for at udvikle tarmkræft.

»For den enkelte forbliver risikoen for at udvikle tarmkræft, fordi man spiser forarbejdet kød, lille. Men risikoen øges med mængden af det forarbejdede kød, som man indtager«, siger Kurt Straif, der er leder ved IARC, ifølge en pressemeddelelse.

Ifølge forskningsleder Anne Tjønneland, Kræftens Bekæmpelse, »skal danskeren ikke gå i panik«:

»WHO sætter det forarbejdede kød i samme kategori som langt farligere stoffer. Det betyder blot, at der er videnskabelig dokumentation for sammenhængen mellem kød og en øget risiko for kræft. Men kød er en lille brik, som man selv kan gøre noget ved, hvis man ønsker at reducere risikoen for at udvikle kræft«, siger hun.

De internationale eksperter konkluderer, at for hver portion på 50 gram af det forarbejdede kød, man spiser om dagen, øges risikoen for tarmkræft med 18 procent. Ifølge Anne Tjønneland betyder det, at en person, der hver dag spiser 70 gram kød, har en 18 procent større risiko for at få tarmkræft før eller senere i livet end den person, der kun spiser 20 gram kødprodukter dagligt

»Men det er ikke sådan, at holder man op med at spise kød, så undgår man tarmkræft. Der er mange faktorer, der kan føre til kræft og tarmkræft, herunder kød. Men hvis denne rapport får folk til at følge de officelle kostråd, som allerede nu anbefaler, at vi skal spise mindre kød, så er det rigtig fint«, siger Anne Tjønneland fra Kræftens Bekæmpelse.

Spis havregryn i stedet for bacon

De senere år har særlige diæter med fokus på store mængder kød været uendeligt populære i dele af befolkningen, de særlige LCHF-kure.

Kræftens Bekæmpelse mener, at den trend bør stoppe nu, hvor der foreligger solide beviser for, at meget kød øger riskoen for kræft.

»De her proteinrige kure har været meget trendy, og nogle grupper har nærmest kun spist kød og udskiftet deres havregryn med bacon og pølser. Og det er altså ikke så smart, hvilket rapporten også understreger. Vi skal minimere vores indtag af det forarbejdede kød. Og vi behøver ikke kødpålæg på alle rugbrødsmadderne hver dag, i stedet bør vi eksempelvis spise noget mere fisk«, siger hun.

Rødt kød og hele stykker kød fra firbenede dyr bliver ikke af WHO-forskerne betragtet som værende lige så risikofyldt som det forarbejdede kød. Derfor placerer kræfteksperterne fra IARC det røde kød i den såkaldte gruppe 2A, der betyder, at det kun er 'sandsynligt kræftfremkaldende for mennesker'. Rødt kød er kædet sammen med prostatakræft og kræft i bugspytkirtlen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forskerne fra WHO har samlet set kigget på mere end 800 studier, der har undersøgt sammenhængen mellem rødt kød eller forarbejdet kød og så en lang række kræftformer.

Selvom forskerne har arbejdet i årevis på svaret, har det allerede før offentliggørelsen skabt stor vrede i kødindustrien, der blankt afviser, at deres fødevarer hører til i samme liga som tobak og arsenik.

Ifølge WHO vil det nye resultat kunne bruges, når kostråd skal udarbejdes:

»Disse resultater understøtter de nuværende anbefalinger på folkesundhedsområdet, der anbefaler at begrænse forbruget af kød. Samtidig har rødt kød en næringsmæssig værdi. Derfor er resultaterne vigtige, da regeringer og internationale myndigheder kan foretage deres risikovurderinger og afbalancere risici og fordele ved at spise rødt kød og forarbejdet kød og give de bedst mulige kostanbefalinger«, siger Christopher WIld, direktør ved IARC.

Forarbejdet kød er kødprodukter, hvor man via saltning, rygning, hærdning, gæring eller andre særlige forarbejdningsprocesser søger at forbedre smagen eller sikre en længere holdbarhed.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce