ÅRSAG. Rygestop er kun årsag til en vægtstigning, der svarer til, at man aldrig havde røget, viser ny dansk forskning.
Foto: JENS DRESLING

ÅRSAG. Rygestop er kun årsag til en vægtstigning, der svarer til, at man aldrig havde røget, viser ny dansk forskning.

Sundhed

Myten om vægtstigning ved rygestop er aflivet

Ny dansk forskning viser, at rygestop blot giver den naturlige vægt tilbage.

Sundhed

Der er mange undskyldninger for ikke at holde op med at ryge, og en af de mest sejlivede er, at du tager en masse kilo på.

Men det er en myte, og den er nu slået ihjel af nye danske forskningsresultater fra Københavns Universitet.

De, som stopper med at ryge, oplever ganske vist en vægtstigning, men den sender dem blot tilbage til deres naturlige vægt, lyder konklusionen. Det viser sig nemlig, at stopper du med at ryge, kommer du kun op på den vægt, du ville have haft, hvis du aldrig havde røget.

Rygere har en kunstig lav vægt

Undersøgelsen, som netop er offentliggjort i forebyggelsestidsskriftet Preventive Medicine, er udarbejdet er forskere og læger fra Forskningsenheden for Almen Praksis ved Københavns Universitet og Klinisk Institut ved Syddansk Universitet.

Resultaterne kan få stor betydning for, hvordan læger fremover vil kunne rådgive om rygestop, siger en af forskerne bag undersøgelsen.

»Rygere vejer mindre end ikke-rygere, fordi nikotin mindsker appetitten og øger stofskiftet. Det vil sige at rygere har en kunstig lav vægt, og når de stopper med at ryge, tager de på. Med undersøgelsen får vi nu et værktøj, vi kan bruge i vores rygestop-rådgivning i almen praksis. Det er nok nemmere for folk at acceptere en vægtøgning, hvis du ved, den er naturlig, idet du kommer tilbage til din normale vægt«, siger læge og ph.d. Rasmus Køster-Rasmussen.

LÆS ARTIKEL

Undersøgelsen er lavet blandt 1.374 helt almindelige danskere i en helt almindelig dansk lægepraksis i perioden fra 1998 til 2008. Vægtændringerne er justeret for køn, alder, BMI, uddannelse, fysisk aktivitet og kronisk sygdom. Derfor er resultaterne i følge forskerne repræsentative for den danske befolkning.

Det nye i studiet er, at der er fokuseret på, hvordan rygernes vægt udvikler sig ved rygestop, og det er sammenholdt med den normale vægtudvikling hos ikke-rygere.

Mennesker tager nemlig på i vægt gennem årene uanset om de ryger eller ej, og i gennemsnit tager almindelige mennesker på i vægt gennem voksenlivet indtil 60-årsalderen, hvorefter vægten stagnerer og begynder at falde.

Vægtøgningen blev målt i tre grupper. Ikke-rygere, eks-rygere og rygere. Efter ni år var den gennemsnitlige vægtøgning hos de tre grupper:

Ikke-rygerne havde taget 1,8 kilo på

Eks-rygerne havde taget 4,6 kilo på.

Rygerne havde taget mindst på, nemlig 1,1 kilo

På trods af de ekstra kilo er det dog fortsat en god ide at stoppe med at ryge, lyder det fra forskerne.

»Det er langt mere usundt at ryge end at tage lidt ekstra på i vægt«, slår Rasmus Køster-Rasmussen fast.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden