Har du noget at grine ad? Nogen at grine med? Og hjælper du andre omkring dig til at se lyst på livet? Helt simple, banale trick kan øge den mentale sundhed. Det skal et 10 millioner kroner dyrt projekt forsøge.
Foto: Arkivfoto: Jens Dresling

Har du noget at grine ad? Nogen at grine med? Og hjælper du andre omkring dig til at se lyst på livet? Helt simple, banale trick kan øge den mentale sundhed. Det skal et 10 millioner kroner dyrt projekt forsøge.

Sundhed

Danskere kan nu teste deres mentale sundhed: Har du det godt med dig selv?

En ny test fra Statens Institut for Folkesundhed skal gøre os mere opmærksomme på vores mentale sundhed.

Sundhed

Hvor ofte er du sammen med venner uden for din arbejdstid? Er du med i en lokal forening? Hvor ofte laver du noget, hvor du koncentrerer dig?

På den nye hjemmeside mentaltsund.dk er disse spørgsmål med til at teste menneskers mentale sundhed.

Det er partnerskabet 'ABC for mental sundhed', blandt andet Statens Institut for Folkesundhed, Psykiatrifonden og Nordea-fonden, der står bag.

Igennem tre hurtige test kan danskerne måle deres egen mentale adfærd og få en ide om, hvad de kan gøre, så de kan få det bedre med sig selv mentalt og dermed beskytte sig mod fremtidige psykiske udfordringer.

Tankegangen bag testen er, at ved at være aktiv, ved at gøre noget sammen med andre og ved at gøre noget meningsfyldt styrkes og forbedres det enkelte menneskes mental sundhed.

Testen skal sætte fokus på vigtigheden af helt almindelige aktiviteter som en kop kaffe med en ven eller at løse en kryds og tværs.

»Vi håber på at få folk til at overveje, hvad de gør, hvad de kan gøre, og hvad de kan blive ved med at gøre for at få en bedre mental sundhed for både dem selv og andre«, siger Vibeke Koushede, seniorforsker i sundhed og sociale forhold ved Statens Institut for Folkesundhed, der står bag testen.

Test giver råd

Hjemmesiden er en del af projektet 'ABC for mental sundhed'. Det er inspireret af et australske forskningsprojekt 'Act-Belong-Commit', som lægger vægt på de helt basale ting i vores hverdag. Men basale ting, der kan være med til at holde psykiske vanskeligheder, men også egentlige lidelser, fra livet.

»Hjemmesiden kan være med til at give noget inspiration, og man kan få nogle konkrete tips og råd til, hvad man kan gøre for sin mentale sundhed. Man kan efter testen blive skrevet op til et nyhedsbrev, og der ligger en guide på hjemmesiden, hvor man kan få uddybende information alt efter ens score«, siger Vibeke Koushede.

Ifølge Carsten Obel, der er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, er ethvert initiativ mod bedre sundhed »forrygende«.

Han mener, at testen grundlæggende udspringer af en god tanke, men ved dog ikke i hvilket omfang, det kan hjælpe på testpersonens mental sundhed.

»Vi ved desværre for lidt om, hvad selvtest har af effekt. Men det er godt, at projekter og forsøg som disse sættes i gang. Derfor er det spændende at se, hvad de på sigt får ud af deres undersøgelser. Det er spændende at se, om det reelt har en effekt på folks mentale sundhed, så jeg venter spændt på de følgende forskningsresultater«, siger han.

10 millioner til projektet

Vibeke Koushede pointerer dog, at selve hjemmesiden mentaltsund.dk ikke er selve slutproduktet, men en portal videre ind til hele projektet, hvor danskerne kan læse meget mere om, hvordan de kan få det bedre med sig selv og folk omkring dem.

»Det er et forsøg på at aktivere civilsamfundet. Vi håber, at kommuner, foreninger og almindelige danskere kan gå sammen om, at vi kan skabe de bedste betingelser for vores mentale sundhed«, siger hun.

'ABC for mental sundhed' løber 2016-2018 og er et samarbejde mellem Statens Institut for Folkesundhed, Psykiatrifonden, Det Danske Spejderkorps, DGI Storkøbenhavn, Røde Kors Hovedstaden, Sund By Netværket, Center for Forebyggelse i Praksis, Det Sociale Netværk og Dansk Oplysningsforbund.

De syv kommuner Aalborg, Odense, Slagelse, Gribskov, Læsø og Frederiksberg indgår som pilotkommuner, hvor ideer og initiativer testes af.

Nordea-fonden har støttet projektet med 10,4 mio. kroner.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce