0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hpv-vaccine giver ikke 145.000 piger mere invaliderende træthed

Norsk studie finder ikke bevis for, at hpv-vaccinen kan kædes sammen med kronisk træthedssyndrom. Det maner spekulationer til jorden, mener Statens Serum Institut.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når piger vaccineres mod livmoderhalskræft, øger hpv-vaccinen ikke risikoen for, at de bagefter får lidelsen kronisk træthedssyndrom/ME.

Det viser et nyt studie fra Det Norske Institut for Folkesundhed, som netop er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Vaccine.

»Der er ingen tegn på, at vaccinen giver kronisk træthedssyndrom«, siger overlæge og afdelingschef ved Statens Serum Institut Kåre Mølbak.

Forskerne undersøgte både, om der var en øget forekomst af syndromet to år efter første stik med hpv-vaccinen og i hele den femårige periode. Igen var der ingen forskel på, hvor ofte pigerne fik stillet diagnosen kronisk træthedssyndrom, da den optrådte lige hyppigt hos grupperne.

»Det er et vigtigt studie, da der har været spekulationer om, hvorvidt hpv-vaccinen kan medføre den lidelse som bivirkning. Og det maner studiet virkelig til jorden, fordi Norge har en god registrering af kronisk træthedssyndrom«, siger han.

Hos Landsforeningen HPV-Bivirkningsramte påpeger formand Karsten Viborg, at »ingen studier har den endegyldige sandhed«.

»Jeg har ikke talt med piger, der kun har et symptom, efter at de har fået hpv-vaccinen. De har mange symptomer som hovedpine, svimmelhed, besvimelser, lammelser og træthed«, siger han.

Studiet er relevant for flertallet af danske piger

Danmark halter efter

Kronisk træthedssyndrom, også kaldet ME, er en omstridt lidelse, hvor personer oplever invaliderende energitab, der ikke forsvinder, selv om de hviler eller sover.

Mens lidelsen sjældent diagnosticeres i Danmark og ofte puttes ind under samlebetegnelsen funktionelle lidelser, er Norge et land med stort fokus på lidelsen.

Derfor er studiet vigtigt, da danske piger mener, at de fået lidelsen efter vaccinen, selv om ingen registre kan belyse det.

I Danmark og Norge bliver piger tilbudt vaccinen mod livmoderhalskræft fra 12-års-alderen. Men vi ligger langt efter i tilslutningen til vaccinen. I Danmark er 29 procent af piger født i 2003 færdigvaccinerede mod 73 og 84 procent i henholdsvis Sverige og Norge.

Studie relevant for danskere

Karsten Juhl Jørgensen er vicedirektør ved Det Nordiske Cochrane Center, der uafhængigt undersøger medicinsk forskning. Han vurderer, at datagrundlaget i det norske studie er stort nok til at påvise, om hpv-vaccinen giver kronisk træthedssyndrom/ME.

»Det er et vigtigt og fint studie, fordi al ny viden er kærkommen«, siger han.

Karsten Juhl Jørgensen nævner, at studiet har undersøgt Gardasil-vaccinen, som danske piger indtil for nylig blev vaccineret med. Det gør, at »studiet er relevant for flertallet af danske piger«, og desuden har studiet undersøgt forekomsten af kronisk træthedssyndrom/ME hos både piger og drenge:

»I Norge har de haft en stigende forekomst af kronisk træthedssyndrom i 2009 til 2014. Men den stigning har været den samme blandt piger og drenge, og da det kun er piger, der bliver vaccineret, taler det imod, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og kronisk træthedssyndrom«, siger Karsten Juhl Jørgensen.

Om lægerne så lavede 100 enslydende studier, er de syge piger stadigvæk syge

Ophedet efter tv-program

Debatten om hpv-vaccinen blussede især op i 2015. I TV 2-dokumentaren ’De vaccinerede piger’ mente flere danske piger, at de var blevet syge, efter at de fik vaccinen. Deres symptomer talte blandt andet hovedpine, kvalme, svimmelhed, synsforstyrrelser samt kronisk træthed.

I dokumentaren bliver der rejst mistanke om, at de vaccinerede piger har fået POTS. Det er et andet udmattende syndrom, hvor ens blodtryk falder og er ustabilt, når man rejser sig.

»Der er andre studier, som vi også skal have gennemført, fordi debatten om hpv-vaccinen og de mulige bivirkninger er meget kompleks. For at vide om vaccinen er forbundet med POTS, skal man også undersøge pigerne med POTS og ikke nøjes med dem, der lider af kronisk træthedssyndrom«, siger Karsten Juhl Jørgensen.

Annonce

Karsten Viborg fra Landsforeningen HPV-Bivirkningsramte siger, at de ikke er blinde for videnskaben, men heller ikke for, hvem der finansierer studierne:

»Om lægerne så lavede 100 enslydende studier, er de syge piger stadigvæk syge. Så længe pigerne ikke kommer i effektiv behandling, vil der være modstand«.

Vaccinepiger ofte på sygehuset

Ifølge det norske studie har piger, der oftere har været i kontakt med sundhedsvæsenet før hpv-vaccination, en øget risiko for kronisk træthedssyndrom/ME.

Sidste år nåede et dansk studie fra Statens Serum Institut frem til, at seks ud af ti piger, der mener, at de har fået alvorlige bivirkninger fra hpv-vaccinen, havde været i hyppig kontakt med sundhedsvæsenet, før de fik det første vaccinestik.

Kåre Mølbak var med til at udarbejde det danske studie. Men han vil ikke spekulere i, om pigernes øgede kontakt til sygehuse og læger betyder, at de i forvejen var syge.

»Man kan spekulere i, om pigerne har tidlige symptomer, som de agerer på. Eller om sundhedsvæsenet ikke vil anerkende, at pigerne har en egentlig sygdom, der tidsmæssigt falder sammen med vaccinationstidspunktet. Det vil jeg ikke gøre mig klog på«, siger Kåre Mølbak.

Læs mere:

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.