0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiken forklarer: Sagen om Sundhedsplatformen Kilde: Politiken / Kristian Jensen

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsplatform: Kræftsyge børn fik forkert kemobehandling

Kræftsyge børn har fået forkert kemobehandling efter fejl i Sundhedsplatformen. Børnene har ikke været i fare.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fejl i Sundhedsplatformen har betydet, at fem kræftsyge børn har fået for høj eller lav dosis af kemobehandling.

Det fremgår af et nyt notat fra Region Hovedstaden, som Berlingske har set. Notatet gør status over patientsikkerheden i det udskældte IT-system Sundhedsplatformen.

Kontrollen af behandlingen af børnene blev ikke gennemført i tilstrækkelig grad på grund af tidspres, skriver Berlingske.

De kræftramte børn har ifølge Niels Kroman, der er cheflæge i Kræftens Bekæmpelse, ikke været i fare efter fejlbehandlingen, da der er tale om små afvigelser fra den normale dosis.

Mens nogle af børnene har fået en afvigelse på op til 5,7 procent for meget af den ordinerede mængde kemoterapi, har andre fået en afvigelse på under 1 procent for lidt.

Det ændrer dog ikke på, at fejlbehandlingen er dybt kritisabel, mener cheflægen.

»Regionen indrømmer jo, at man har prioriteret at få indført Sundhedsplatformen til tiden højere end patienternes sikkerhed. Man kan som læge ikke undskylde, at man fejlopererer patienter, fordi man er under tidspres«, siger Niels Kroman til Berlingske.

Fejl pga. tidspres

Fejlen i Sundhedsplatformen er sket, fordi apotekerne i Region Sjælland producerer standarddoser af cystotika-komomedicin.

Da it-systemet skulle implementeres i Region Sjælland i november sidste år, gjorde disse standarddoseringer sig også gældende for Region Hovedstaden, der har benyttet platformen siden 2016.

Tidspresset betød ifølge Berlingske, at tilpasningen af doserne i systemet skete hurtigt, og systemet lavede derfor fejl i kræftsyge børns protokoller.

De fleste fejl blev opdaget i tide. Men i november og december nåede fem børn alligevel at modtage forket behandling.

BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet, som er den eneste på Sjælland, der behandler kræftsyge børn, er i tæt dialog med driftsorganisationen af Sundhedsplatformen.

Det skal sikre, at tilsvarende fejl ikke sker i fremtiden. Det skriver Karen Vitting Andersen, der er klinikchef og overlæge på klinikken, i en mail til Berlingske.

ritzau

Læs mere:

Annonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden