Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny blodtest kan afsløre risiko for tidlige fødsler

Et nyt studie kan med stor sikkerhed afsløre gravides risiko for tidlig fødsel. Interessant, siger overlæge.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny blodtest kan fremover fortælle læger og kommende forældre, om der er risiko for, at barnet bliver født for tidligt.

Det skriver Berlingske.

Professor Mads Melbye fra Statens Serum Institut står bag et internationalt graviditetsprojekt, der skal være med til at reducere børnedødeligheden.

»Disse nye måder at vurdere graviditeten på ser meget lovende ud. Vi får et helt nyt redskab, der på sigt skal føre til flere sunde graviditeter og børn«, siger Mads Melbye.

Han leder projektet sammen med professor Stephan Quake fra Stanford Universitetet i Californien, til Berlingske.

I projektet har forskerne fulgt 70 danske og amerikanske kvinder, som fik taget blodprøver hver uge under og efter graviditeten.

I blodprøverne analyserer forskere RNA, der er et budbringermolekyle, fra moren. RNA fra barnet er overført til morens blod via moderkagen, og forskerne kan på den måde studere signaler fra fosteret gennem blodprøver.

15 millioner børn bliver hvert år født for tidligt

På sigt er der også potentiale til, at metoden kan forudsige sygdomme på fostre.

Teknologien kan med 75 til 80 procents sikkerhed sige, om den gravide føder før 37. uge. Den kan bruges i op til to måneder før terminsdatoen.

Et barn bliver vurderet som for tidligt født, hvis det fødes mere end fire uger før termin.

15 millioner børn over hele verden bliver hvert år født for tidligt. Det svarer til ni procent af alle fødsler, og det for tidlig fødsel er ifølge Berlingske den hyppigste årsag til dødsfald blandt børn under fem år.

Den nye teknik skal hjælpe kvinder, der er i risiko for at føde for tidligt, så de forhåbentlig kan holde længere på barnet og dermed mindske risikoen for komplikationer eller død.

Hanne Brix Westergaard, der er overlæge og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, kalder det for et spændende studie.

»Studiet har interessante resultater, når det gælder om at identificere gravide med risiko for tidlig fødsel, men der er stadig lang vej til at kunne forebygge tilstanden«, siger hun til Berlingske.

Konklusionerne i studiet offentliggøres i det videnskabelige tidsskrift Science torsdag.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden