0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stigning i antal af selvmordsforsøg med Panodil bekymrer forskere

Stramme regler for salg af håndkøbsmedicin betød, at færre unge piger forsøgte selvmord med piller. Men de seneste to år har antallet af selvmord været højere end i 2015.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Sebastian Buur Gunvald
Foto: Sebastian Buur Gunvald

Det undrer forskere, at udviklingen med selvmord ikke er vendt, efter man begrænsede unges adgang til Panodil.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udviklingen burde være vendt. Efter to lovindgreb, der har begrænset unges adgang til Panodil, troede forskerne, at man havde fået skovlen under en uhyggelig stigning i antallet af piger, der endte på hospitalet med Panodil-forgiftninger i et forsøg på at skade sig selv.

Men efter få års fald er der nu igen flere piger, der ender med forgiftning.

»Det burde ikke stige, men det gør det«, siger Kim Dalhoff, som er professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet og var med til at oprette Giftlinjen for 12 år siden. Det er en landsdækkende døgnåben telefonrådgivning med sygeplejersker og læger, der er særligt uddannet inden for forgiftning.

Det er nu fem år siden, at der i Danmark blev indført begrænsning for, hvor mange Panodil, man må købe ad gangen. Indgrebet fulgte op på en aldersbegrænsning i 2011, hvor det blev forbudt at sælge håndkøbsmedicin med paracetamol til unge under 18.

Umiddelbart har udviklingen herefter set lovende ud, vurderer Britt Morthorst fra Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, DRISP. Hun har studeret effekterne af begrænsninger for handlen med håndkøbsmedicin som Panodil.

»Vi kan se, at der er en nedgang i forgiftninger præcis svarende til det tidspunkt, hvor begrænsningerne blev indført«, siger hun.

Faldet blev til en stigning

Antallet af piger mellem 10 og 19 år, der bliver indlagt efter selvmordsforsøg og forgiftning med acetylsalicylsyre eller paracetamol, er ifølge Landspatientregistret halveret fra 1.093 i 2009, hvor antallet var højest, frem til 2015. Men i 2016 var der 710 indlæggelser. I 2017 lidt færre igen.