0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tidslinje: Striden om Peter Gøtzsche og Det Nordiske Cochrane Center

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning1993

Det Nordiske Cochrane Center (NCC) oprettes med Peter Gøtzsche som direktør. Basisbevillingen er i 2018 på 17,8 millioner kroner og afsat på finansloven. Rigshospitalet huser NCC.

26. september 2018

Et flertal i bestyrelsen for det internationale Cochrane-netværk ekskluderer Peter Gøtzsche (PG) fra organisationen. Derfor regner Cochrane ikke længere PG som direktør for NCC. Samme dag tager Rigshospitalets vicedirektør, Per Jørgensen, kontakt til Cochrane-direktør Mark Wilson for at få en redegørelse.

27. september

Rigshospitalets Per Jørgensen kontakter igen Mark Wilson for at få en skriftlig kommentar og forklaring på situationen efter ekskluderingen af PG samt konsekvensen for NCC. Det samme gør Sundheds- og Ældreministeriet.

28. september

Telefonnotat, samtale mellem en kontorchef i ministeriet og Mark Wilson, der understreger, at eksklusionen af PG er »adfærdbaseret, ikke substansbaseret«. Wilson oplyser, at hvis NCC fortsat skal være medlem af Cochrane, kræver det en »ny direktør, og at PG ikke er involveret i NCC«.

Mark Wilson bekræfter skriftligt over for Rigshospitalet, at PG er udmeldt af Cochrane og derfor ikke kan være direktør ved NCC.

Peter Gøtzsche oplyser, at han udmelder NCC af Cochrane-netværket for at oprette et nyt uafhængigt center. Efterfølgende oplyser han det samme til Rigshospitalet, Region Hovedstaden og Sundheds- og Ældreministeriet. PG får efterfølgende ifølge Rigshospitalet en påtale for dette, da handlingen kan få alvorlige konsekvenser for NCC.

30. september

Rigshospitalet understreger over for Wilson, at PG’s udmeldelse »er hans egen beslutning – så vidt jeg ved. Rigshospitalet har ikke været involveret i beslutningen«.

1. oktober

Mark Wilson oplyser Rigshospitalet, at PG ikke kan trække NCC ud af Cochrane, som han ikke længere er del af.

12. oktober

Ministeriet oplyser Rigshospitalet, at ministeriet fra og med fjerde kvartal tilbageholder finanslovsbevillingen, »indtil Rigshospitalet har skabt det fornødne grundlag for overholdelse af forudsætningerne i anmærkningstekstens ordlyd«.

29. oktober

Tjenstlig samtale mellem PG og Rigshospitalets vicedirektør, Per Jørgensen. PG fritages fra tjeneste indtil videre.

11. december

Peter Gøtzsche afleverer høringssvar til Rigshospitalet i forbindelse med den påtænkte fyring.

Kilde: Aktindsigt i korrespondancer mellem Rigshospitalet, ICO/Mark Wilson og Sundheds- og ÆldreministerietAnnonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden