0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Markant opgør med unges rygning: Bredt flertal præsenterer ny tobaksaftale

Børn og unge skal ikke ryge. Det er baggrunden for, at regeringen netop har indgået en storstilet aftale med et bredt flertal på Christiansborg.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og hans politiske kolleger har præsenteret en ny tobaksaftale.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er slut med farvestrålende cigaretpakker. Slut med synlig tobak i butikker og supermarkeder. Slut med smagsstoffer i e-cigaretter. Og slut med at ryge - uanset, hvor elever befinder sig i skoletiden - fra de begynder i grundskolen og til de forlader gymnasiet eller en erhvervsskole.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har netop indgået forlig med Radikale Venstre, Enhedslisten, SF, Alternativet, Venstre og Det Konservative Folkeparti om en omfattende handleplan målrettet børn og unges rygning.

»Rygning er den værste dræber, vi har. Derfor er det her et helt nødvendigt skridt for folkesundheden«, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke, da han for et øjeblik siden præsenterede den nye tobaksaftale ved et pressemøde i Sundhedsministeriet.

Aftalen kommer ovenpå, at regeringen med støttepartier for få uger siden besluttede at hæve cigaretpriserne markant til 55 kroner for en normal pakke cigaretter fra 1. april 2020 og til 60 kroner 1. januar 2022.

Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge cigaretter, og det er netop ungdomsrygning, den nye handleplan er rettet mod.

Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen (V) lagde især vægt på, at det nu bliver forbudt at ryge i skoletiden på alle landets folkeskoler og ungdomsuddannelser.

»Det her er en håndsrækning til alle de mange forældre, der er bekymrede for, om deres børn begynder at ryge«, sagde han ved præsentationen, hvor alle sundhedsordførerne fra aftalepartierne stod sammen med sundhedsministeren.

DF er ikke med i aftalen

Dansk Folkeparti var indtil i morges med i forhandlingerne, men har altså valgt ikke at være medunderskriver på aftalen.

»Vi er ude. Vi havde givet os på mange punkter og ville gerne regulere hårdere på smagsstoffer i e-cigaretter. Men et totalt forbud mod smage kan vi ikke acceptere,« skrev Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti tidligere på dagen på Facebook.

Nye Borgerlige og Liberal Alliance har tidligere i forløbet afvist at være med.

Røgfri skoletid indføres fra 2021, og flere af de nye initiativer vil kræve lovgivning, så det vil blive indført løbende, ofte fra 2021.

13.600 danskere dør hvert år omkring ti år for tidligt grundet en lang række rygerelaterede sygdomme.

I 2018 steg antallet af danske rygere for første gang i to årtier fra 21 procent rygere i 2016 til 23 procent i 2018.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere