0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.
Denne artikel er delt af Ulla Tawiah. Som Politiken-abonnent kan du ubegrænset dele artikler med dine venner og familie.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Verdensberømt dansk professor: »Det, Danmark gør lige nu, er en isolationsstrategi med et naivt håb om, at virus forsvinder og aldrig kommer igen«

Alvorlige sygdomsforløb skabes i hjem, hvor syge er alt for mange alt for tæt. Den viden har gjort Peter Aaby verdensberømt. Og han forstår ikke, at den viden ikke bruges under coronaepidemien, hvor syge ligger hjemme.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Peter Aaby, professor i vacciner m.m.

Sundhed

Hvorfor døde den unge kinesiske læge i Wuhan? Hvorfor er mange af de døde i Stockholm af somalisk herkomst? Hvorfor døde fire efter en familiefrokost i USA? Hvorfor blev otte ud af ti i Kina smittet af en nær relation – og ikke uden for hjemmet?​

»Jeg kender ikke de præcise svar, men jeg ved fra årtiers forskning i smitsomme sygdomme, fra solid forskning og fra lærebøgerne, at intensiv smitte i hjemmet giver langt mere alvorlig sygdom end den smitte, du får sporadisk ude i samfundet«, siger Peter Aaby.

Han er oprindelig antropolog, men har en doktorgrad i medicin og er professor emeritus i medicin. Peter Aaby har hele sit liv forsket i smitsomme sygdomme og vacciner, primært i og fra det vestafrikanske land Guinea-Bissau, samt i danske registerstudier.

Han har uddannet og samarbejdet med flere af de førende fagfolk fra Statens Serum Institut, der i disse uger forsøger at bekæmpe coronaepidemien. Og så fik Peter Aaby i 2000 den mest prestigefyldte danske forskerpris, Novo Nordisk Prisen, for sin forskning i smitteforholdene for mæslinger i netop Guinea-Bissau.

Peter Aaby har sammen med sin kone og forskerkollega, Christine Stabell Benn, forsket i særligt vacciners ikkespecifikke effekter på immunforsvaret, så de immunologiske lærebøger har skullet skrives om. Han har bevist, at en vaccine ikke blot beskytter mod en konkret sygdom, men også træner og udfordrer immunforsvaret, så vaccination kan have generelle positive såvel som negative sundhedseffekter.

Du er der næsten

Du behøver ikke et abonnement for at læse artiklen. Det eneste, du skal gøre, er at oprette en profil, og så kan du læse videre.

Opret profil

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere