0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Seruminstitut: Derfor beder vi om lov til at se danskernes teledata

Statens Serum Institut vil gerne have adgang til anonymiseret data om folks færden under coronakrisen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Tobias Nicolai
Foto: Tobias Nicolai

Hidtil har Statens Serum Institut afvist at svare på, om alle danskere så skal overvåges, men nu lyder budskabet, at der er tale om en »afgrundsdyb misforståelse«.

Sundhed

Der bliver på ingen måde tale om overvågning eller sporing af enkeltpersoners mobiltelefoner og bevægelser under coronakrisen.

Sådan lyder det fra Statens Serum Institut, SSI, der de seneste dage er blevet udsat for en tiltagende kritik fra flere sider. Det skriver Jyllands-Posten.

Instituttet har anmodet om adgang til teledata og befolkningens bevægelsesmønstre via registreringer fra deres mobiltelefoner. Telebranchen er positiv, regeringen har ikke afvist det.

Formålet er ikke at kortlægge borgernes færden, men at få et udtryk for kontakthyppighed i bestræbelserne på at forhindre coronasmittens spredning, lyder det.

Hidtil har Statens Serum Institut afvist at svare på, om alle danskere så skal overvåges, men nu lyder budskabet, at der er tale om en »afgrundsdyb misforståelse«.

»Det, som vi gerne vil have fra telebranchen, er helt overordnede og fuldstændig anonymiserede oplysninger om antallet af mobiltelefoner, som har skiftet geografisk placering inden for et givet tidsrum«, siger overlæge Robert Skov i infektionsberedskabet til Jyllands-Posten.

Danmarks Statistik skal være sikkerhedsbuffer

Han afviser, at det danske tiltag kan sammenlignes med situationen i Taiwan, Sydkorea, Kina og andre asiatiske lande, hvor myndighederne helt præcist kan følge de enkelte borgeres færden under coronakrisen.

»Vi har desuden lagt op til, at data fra teleindustrien skal gå ind i Danmarks Statistik, så folk slet ikke kan være i tvivl om, at Statens Serum Institut ikke kommer i nærheden af noget, der er personfølsomt«, siger Robert Skov.

Flere eksperter og kritikere har i denne uge advaret om, at det vil være i strid med helt grundlæggende retspolitiske principper og et alvorligt indgreb i borgernes frihedsrettigheder.

Ifølge Robert Skov skal de anonymiserede teledata udelukkende anvendes til at udarbejde prognoser, matematiske modeller og estimater.

De skal vise, hvad der sker, når regeringen og Folketinget vælger at lukke Danmark helt eller delvist op igen.

Prognoserne skal forudsige antallet af menneskelige kontakter og risikoen for smittespredning.

Der er ifølge Robert Skov 'en betydelig risiko for,' at der kommer en Covid-19-epidemi nummer to i efteråret.

Danmark ønsker at bruge den samme model som i Norge, der også anvender anonymiserede teledata i kampen for at begrænse smittespredningen.

Også i Tyskland og Østrig har teleselskaber overdraget anonymiserede teleoplysninger til myndighederne.

ritzau

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter