0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danske patienter skal afprøve medicin mod covid-19

Sendinger af lægemidlet Remdesivir er overbragt til danske hospitaler. Medicinen skal testes på 12 patienter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ledende overlæge Henrik Nielsen har her modtaget lægemidlet Remdesivir mod covid-19 i en køleboks på Aalborg Universitetshospital. Her skal det bruges til en patient, der skal være med i et internationalt forskningsprojekt, der afprøver mulig covid-19 medicin på i første omgang i alt 12 patienter i Danmark.

Sundhed

Hvis der er en type medicin, der kan behandle patienter med coronavirus, peger pilen – i forskerkredse – på, at det er midlet Remdesivir. Fredag er sendinger af medicinen modtaget på flere danske hospitaler.

Her skal i alt 12 patienter behandles med Remdesivir som et led i et internationalt forskningsprojekt, oplyser Aalborg Universitetshospital, som deltager i projektet.

Remdesivir er et af de lægemidler, som verdens forskere har størst forhåbning til ved behandling af lungesyge patienter med covid-19, fortæller ledende overlæge Henrik Nielsen fra infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

»Lægemidlet angriber selve coronavirusset og har en direkte virkning på dét, der skader kroppen«.

»Så jeg tænker, at det giver meget god mening at forsøge det. Det er det første lægemiddel, der sådan for alvor angriber selve årsagen til sygdommen«, siger Henrik Nielsen, der sammenligner medicinens virkning med antibiotika.

Testes på 440 patienter på verdensplan

Covid-19 er navnet på den sygdom, som patienter får efter smitte med coronavirus. Hidtil har der ikke været en kendt, virksom behandling af sygdommen.

På verdensplan skal Remdesivir afprøves på 440 patienter – heraf 200 i Europa. Remdesivir blev oprindeligt udviklet til at behandle andre alvorlige virusinfektioner. Eksempelvis ebola, sars og mers. De to sidstnævnte er tidligere virusinfektioner i coronafamilien.

»Det er det første lægemiddel, der giver rigtige forhåbninger, men der er begrænsede mængder«, siger Henrik Nielsen.

»Men jeg kan ikke forestille mig andet, end at man sætter fart på produktionen nu«, tilføjer overlægen og henviser til den amerikanske producent Gilead, der laver Remdesivir.

De 12 danske patienter er udvalgt efter nogle helt bestemte kriterier – blandt andet hvor længe de har været smittet. Om flere danskere vil blive behandlet med midlet, kommer an på, om der sendes mere medicin til Danmark.

Et andet middel, som er blevet diskuteret som en mulighed i behandling af patienter med covid-19, er malariamidlet Klorokin. Foreløbig har Henrik Nielsen dog større tiltro til Remdesivir. I flere tilfælde på verdensplan er smittede patienter med covid-19 allerede forsøgt behandlet med Remdesivir, men der mangler data på, om medicinen faktisk har en effekt.

ritzau

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter