0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Sygehus tester ansatte for antistoffer efter coronasmitte

Nordsjællands Hospital søsætter test, der skal afklare, om sygehusansatte, der har haft corona, bliver immune.

Sundhed

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Nordsjællands Hospital begynder som det første sted i landet at teste personale for, om de har dannet antistoffer efter coronasmitte.

Det gælder i første omgang 200 læger, sygeplejersker og andet hospitalspersonale.

»Vi har jo været i den uheldige situation, at vi har haft mangel på diagnostiske test gennem et godt stykke tid.

»Så mange med mildere symptomer har ikke kunne blive testet. Derfor ved vi ikke, om de har haft sygdommen allerede«, siger forskningschef Thea Kølsen Fischer, Nordsjællands Hospital.

Ved hjælp af blodprøver fra medarbejderne kan man danne sig et overblik over, hvor mange ansatte der har haft sygdommen uden at vide det. Desuden er det planen, at man løbende vil tage blodprøver af de samme medarbejdere i op til fem år. På den måde kan man få afklaret, om de personer, der allerede har været smittet, er blevet immune.

»Vi antager, at hvis man har været smittet og har antistoffer i blodet, så kan man ikke blive smittet igen. Men vi ved det faktisk ikke. For det er jo en sygdom med en meget kort historisk viden«, siger Thea Kølsen Fischer.

Der har været stor interesse hos medarbejderne for at melde sig til forsøget, fortæller hun.

Mange ansatte er nemlig bekymret for, om de selv risikerer at blive smittet eller bringe smitten med hjem til familierne.

» Det vil give en psykologisk tryghed i forhold til at være udsat for mere virussmitte, hvis man ved, at man allerede har haft virussen«, siger Thea Kølsen Fischer.

Interessen er ifølge forskningschefen så stor, at man overvejer at udvide målgruppen fra 200 til 300 personer.

Også sygehuset i Nykøbing Falster begynder senere på ugen at teste ansatte for antistoffer efter coronasmitte.

Sundhedsansatte med milde symptomer på coronavirus kan blive testet for, om de er inficeret med virusset. Men testen giver kun et øjebliksbillede og siger ikke noget om, hvorvidt den pågældende tidligere har været smittet. Ligeledes har der gennem en periode været mangel på testudstyr. Det har betydet, at ikke alle kunne blive testet i det ønskede omfang.

ritzau

Annonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?