0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tanja Carstens Lund
Foto: Tanja Carstens Lund

Diagnostisk Center har siden 2015 tilbudt lavdosis CT-scanning til udredning af patienter, der har fået beskeden mistanke om lungekræft.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mindst 93 patienter skal scannes på ny for lungekræft efter lægefejl

En overlæge på Regionshospitalet Silkeborg kan miste jobbet, fordi patienter ikke har fået korrekt scanning.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mindst 93 patienter skal tilbydes ny scanning for lungekræft. Det skyldes, at de ikke har fået tilbudt den scanning, som de har ret til ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg.

Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Det nationale selskab for lungekræft (DLCG) anbefaler en fuld CT-scanning af brystkasse og mave ved selv den mindste mistanke om lungekræft.

På trods af denne retningslinje har Diagnostisk Center i Silkeborg under ledelse af den pågældende overlæge tilbudt lavdosis CT-scanninger (LDCT) til udredning af patienter.

Forskning fra andre lande viser, at der er en risiko for falsk positive resultater ved brugen af lavdosis CT-scanninger. Man kan også risikere at overse lungekræft, skriver regionen.

Diagnostisk Center har siden 2015 tilbudt lavdosis CT-scanning til udredning af patienter, der har fået beskeden mistanke om lungekræft.

Siden projektet med lavdosis CT-scanning begyndte, har det været bredt diskuteret, og DLCG har udtalt sig kritisk om det i flere omgang.

Diagnostisk Center har heller ikke sørget for at sikre visitation til den rette scanningstype for hver enkelt patient.

Ifølge pressemeddelelsen har den pågældende overlæge undladt at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, selv om han har oplyst hospitalsledelsen om det modsatte.

Samtidig har han ikke ønsket at orientere patienterne direkte om, at de bør undersøges igen.

Han har dermed 'modarbejdet at genoprette patientsikkerheden', lyder det fra regionen.

Hospitalsledelsen ved Hospitalsenhed Midt har meddelt overlægen, at man påtænker at afskedige ham.

Han er indkaldt til en samtale tirsdag 28. april.

En gennemgang af i alt 625 patienter har vist behov for at tilbyde indtil videre 93 patienter en ny scanning. Fire patienter er henvist til kræftpakke, og én patient har fået konstateret lungekræft.

ritzau

Annonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden