0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hygge, fester, kram og håndtryk giver coronakonflikter i familien

Fester, fødselsdage og sociale arrangementer er nyt mineret coronaområde, som skaber strid i familier og mellem venner, viser ny undersøgelse. Efter genåbning skal vi forhandle om en passende coronaadfærd og den enkeltes moral, siger eksperter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Må vi kramme, give hånd, være tæt til private sammenkomster, og bør vi overhovedet deltage?

Større sociale arrangementer som fester, bryllupper og fødselsdage er årsag til strid i familier og blandt venner om, hvad der er passende coronaadfærd. Det viser en ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2 blandt 1.164 respondenter.

38 procent af danskerne har oplevet at være uenig med nære familiemedlemmer eller venner om etiketten.

»Det er vældig interessant, at der er så mange, der oplever uenigheder og strid i familie eller mellem venner om vores nye samværsformer«, siger Michael Bang Petersen, professor i statskundskab på Aarhus Universitet, der er i gang med et omfattende forskningsprojekt om danskernes adfærd under corona.

»Det var nemt i foråret, da alt var lukket ned, men nu skal vi tilbage til noget mere langtidsholdbart, og det kræver en ny normforhandling fra situation til situation, fra fest til fest. På sigt kræver det, at vi får forhandlet helt nye omgangsformer på plads, så de her konflikter undgås«.

Sociale omgangsformer ændrer sig normalt langsomt over tid. For 50 år siden gav ingen voksne hinanden knus i det offentlige rum, mens knuset før corona var blevet en almindelig hilsen uden en særlig kærlig karakter, forklarer Bjarke Oxlund, professor og institutleder ved Institut for Antropologi ved Københavns Universitet.

»Nu er vores sociale kodeks pludselig sat ud af spil, og vi ved ikke længere, hvad vi skal gribe til. Det er potentielt meget forvirrende«.

Mens flertallet af de adspurgte i Megafon-undersøgelsen altså ikke rapporterer om uenigheder, så har lige godt halvdelen af de 38 procent, der har været i konflikt, været uenige om, hvorvidt det var i orden at ses. 42 procent, om de skulle undlade krammet. 34 procent, om de overhovedet skulle deltage i fødselsdagen, festen eller brylluppet. 33 procent var uenige om antal deltagere, mens 25 procent har været uenige om håndtryk eller ej.

Ifølge professor Michael Bang Petersen, hvis datter selv skal konfirmeres i dag, lørdag, er det normalt, at nye sociale forhandlinger i begyndelsen fører til større eller mindre konflikter.

»Nu er vores væremåde blevet et moralsk anliggende for rigtigt og forkert, og det er svært at håndtere. Vi skal finde løsninger fra gang til gang, mens vi finder nye måder at vise venskab på«.

Ifølge lektor Pelle Guldborg Hansen, adfærdsforsker ved Roskilde Universitet, vil handlinger, der kan påvirke andres sundhed, altid føre til moral og moraliseren.

»Jeg kan jo godt mene, at 25 til min private fest i kælderen er helt fint, fordi udluftningen er god, mens du fokuserer på antallet og er uenig i min disposition«, siger han:

»Afstand og hyppig synlig afspritten af hænder kan vise status og moral, og den ’rigtige’ coronaadfærd kan bruges til at gøre sig bedre over for andre. ’Hov, hov, du glemte vist spritten’ – altså ’se mig, jeg er coronakorrekt’. Din mor kan til brylluppet holde styr på, om svigerfamilien opfører sig helt ’coronaforkert’ eller står alt for tæt og krammer. Derved bruger hun moral til at daske din svigerfamilie«, siger Pelle Guldborg Hansen.

Adfærdsforskeren mener, at de officielle ’bør’-meldinger har åbnet et kæmpe fortolkningsrum og opfordrer til, at man melder en tydelig ’spilleplade’ ud, når man laver sociale arrangementer.

»Mennesker er sgu ikke gode til at navigere efter bør og sund fornuft. Jeg kan synes, at det er o.k. med gæster, der lige er kommet hjem fra Spanien, mens du synes noget andet. Der findes ingen sikre svar«.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts