0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sådan kan blodplasma bruges i kampen mod corona

I Danmark foretages der forsøg med blodplasma fra bloddonorer, som har haft covid-19.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lindsey Wasson/Ritzau Scanpix
Foto: Lindsey Wasson/Ritzau Scanpix

I USA har myndighederne godkendt blodplasma som behandling i kampen mod covid-19.

Sundhed

USA’s præsident, Donald Trump, kalder det et historisk gennembrud, at USA’s lægemiddelstyrelse har godkendt brugen af blodplasma fra raskmeldte coronasmittede til at behandle syge covid-19 patienter.

Også i Danmark har man gennem noget tid forsøgt at bruge blodplasma fra tidligere coronapatienter i behandlingen af covid-19-syge. Men hvad er blodplasma? Og hvordan kan det bruges i kampen mod corona? Det kan du læse mere om her:

Blodet består af to hoveddele: Blodceller og plasma. Plasma er den væske, som blodcellerne flyder rundt i.

Blodplasma kan bruges direkte i patientbehandling. For eksempel bruges det til patienter, som ikke har en eller flere af størkningsfaktorerne i blodet.

Forarbejdet plasma anvendes også i diverse lægemidler.

En plasmatapning foregår ligesom en almindelig fuldblodstapning, hvor man får en kanyle i armen. Blodet tappes og bliver ført over i en maskine, som ved en centrifugeringsproces opdeler blodet i plasma, røde blodlegemer og blodplader. Herefter koncentreres plasmaet og samles i en pose.

I Danmark foretages der forsøg med blodplasma fra bloddonorer, som har haft sygdommen covid-19 og har dannet antistoffer mod den.

Forskernes håb er, at de antistoffer, der dannes efter covid-19, kan overføres fra de raskmeldte patienter og bruges til at behandle dem, der bliver indlagt på grund af covid-19.

Behandlingen rettes mod patienter, der er indlagt med covid-19 og som har åndedrætsbesvær og lungeproblemer, men ikke patienter på intensiv.

Kilder: Region Sjælland, Region Midtjylland, Sundhed.dk.

ritzau

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere