0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kåre Mølbak om massiv debat om mutation i mink: »Det er mere i det politiske landskab, der er lagt meget fokus på cluster-5«

Smitte blandt mink og fra mink til mennesker er det helt centrale problem for sundhedsmyndighederne, ikke hvorvidt virus er muteret eller ej, og hvor alvorlige de speficikke mutationer er, siger Kåre Mølbak, Statens Serum Institut.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Faglig direktør Kåre Mølbak, Statens Serum Institut. Fotograferet i Testcenter Danmark på Serum Institutet, hvor mange coronaprøver analyseres.

Sundhed

Siden juni har chefepidemiolog, professor Kåre Mølbak og resten af eksperterne på Statens Serum Institut forsøgt at advare om den stigende smitte blandt mink, der første gang blev konstateret i Sindal i Hjørring i Nordjylland og siden har spredt sig til langt over 200 danske minkfarme.

Alligevel var det først, da politikerne for nylig hørte om minkmutationer, cluster-5 og risiko for de kommende vacciners effekt, at alvoren med virusspredning fra mink for alvor fik det politiske system til at reagere slagkraftigt.

»Vores største bekymring har siden juni været det store reservoir for virus, som mink udgør«, siger Kåre Mølbak.

Det er den ukontrollerede og stigende smitte blandt millioner af mink, et virusreservoir, som var og er hovedproblemet for sundhedsmyndighederne. Og ikke specifikke mutationer – fastslår han.

»Det er den perfekte storm. Du har et dyr, der er særdeles modtageligt for virus, og som samtidig bliver holdt i så store dyrehold, som vi ser det i Danmark. Mink smittes så let som ingenting med coronavirus, og når først, det er inde i besætningen, spredes det lynhurtigt. Og vi har også set, hvordan virus smitter mennesker derfra. Det gør det stort set umuligt at håndtere den smittespredning under en epidemi«, siger han.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere