Når en ingeniør skal dokumentere, hvad der skal til, for at en bygning med sikkerhed bliver stående på sit fundament, udfører han et sæt beregninger, der inkluderer styrken af de enkelte byggematerialer, og hvilken belastning de bliver udsat for.
’Fundament’ og ’hjørnesten’ er to ord, som ofte er hæftet på test af de syge og karantæne til deres nære kontakter i den danske strategi for at bryde smittekæder og dermed holde covid-19 nede.
Men de danske myndigheder har ingen beregninger, som dokumenterer, at fundamentet forhindrer huset i at brase sammen. En af de første advarsler kom fra en uventet kant.
I deres redegørelse fra oktober forsøgte de økonomiske vismænd at regne sig frem til, hvilken strategi der kan få Danmark billigst igennem en pandemi. Pilen pegede på opsporing af de smittedes nære kontakter, også hvis folk i tusindvis må sættes i karantæne.
»Hvis opsporingen kunne blive mere effektiv, kunne vi formentlig reducere den ret dyre indsats med generelle restriktioner for os alle sammen«, siger professor Lars Gårn Hansen, en af de økonomiske vismænd.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her