0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Du kan blive tvunget til at oplyse navne på dine nære kontakter. Det sker bare aldrig

Loven åbner for, at coronasmittede borgere i særlige tilfælde kan blive tvunget til at oplyse, hvem de har været sammen med. Og der kan udstedes bøde, hvis borgeren nægter. Men muligheden bruges ikke.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Valdemar Ren
Foto: Valdemar Ren

Myndighederne mangler viden om, hvem coronasmittede borgere har været tæt på. Det er skidt, siger eksperter.

Sundhed

Hver gang der bliver rejst kritik af Styrelsen for Patientsikkerheds arbejde med at afdække nære kontakter og få de smittede til at bidrage med nyttige informationer, lyder svaret fra myndigheden, at den opererer inden for den juridiske ramme, som er givet af politikerne i Folketinget. Det er et frivilligt tilbud, om borgere vil hjælpe med at finde frem til nære kontakter, lyder svaret.

De overordnede principper er defineret i epidemiloven, som har været udskældt, fordi den åbner for brug af tvang. Den skal revideres inden længe, da den udløber i marts næste år. Epidemiloven udstyrer i grove træk sundhedsminister Magnus Heunicke (S) med en række beføjelser, der kan sættes i værk for at forhindre, at en smitsom sygdom som covid-19 spreder sig.

Dertil kommer bekendtgørelser, skrevet af sundhedsministerens embedsmænd, der udmønter de overordnede principper. Kigger man nærmere på lovstoffet, er der en mulighed for, at Styrelsen for Patientsikkerhed kan tvinge coronasmittede borgere til at give oplysninger fra sig. Men hov. Plejer netop denne myndighed ikke at sige, at dens arbejde baserer sig på frivillig hjælp fra smittede? Jo, forklaring følger. Lad os lige tage den relevante paragraf 2 fra ’Bekendtgørelse om oplysningsforpligtelser samt behandling af personoplysninger med henblik på at hindre udbredelse og smitte i forbindelse med håndtering af Coronavirussygdom 2019 (COVID-19)’. Der står:

»Fysiske personer er forpligtet til efter anmodning fra Styrelsen for Patientsikkerhed at afgive relevante oplysninger, herunder oplysninger om personens forudgående opholdssted i ind- eller udland, arbejdssted samt oplysninger om, hvem personen har været i nær kontakt med«.

Længere nede står, at hvis man ikke samarbejder, kan man straffes med bøde.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter