0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Formand for lægerne: »Folk bruger deres liv på at frygte corona, mens de får kræft«

2.800 danskere går formentlig julen i møde med en skjult kræftsygdom, som ikke er blevet konstateret i foråret, hvor samfundet var lukket ned og den praktiserende læge svært tilgængelig. Det viser forskning fra Kræftens Bekæmpelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Alt for få fik stillet en kræftdiagnose i foråret, viser ny forskning. Det betyder, at folk kommer senere i gang med behandling for eksempel med stråler, som her vises på røntgenbillede på Rigshospitalet i København.

Sundhed

33 procent færre danskere fik i marts, april og maj konstateret kræft, hvis man sammenligner med de fem år inden. Det svarer til 2.800 mennesker, som ikke har fået den diagnose, som de under normale omstændigheder ville have fået. Og som ville have betydet flere leveår, hvis behandlingen var gået i gang straks.

»Der var bekymring blandt lægerne, fordi for få henvendte sig. Det udgør formentlig langt de fleste af de 33 procent, som vi regner med senere at kunne give en diagnose. Det kan for nogle have en betydning for, hvor godt man kommer igennem sit sygdomsforløb.«, siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, der organiserer en stor del af de danske praktiserende læger.

Forskningen kommer fra Kræftens Bekæmpelse, hvor man er dybt bekymret for, at så mange danskere ikke får stillet deres diagnose, som det ville ske år uden corona. Mens Danmark lukkede ned i foråret, blev sundhedsvæsenets tilbud om screening opretholdt for at sikre, at nye kræfttilfælde blev opdaget så hurtigt som muligt. Med det udgangspunkt er de nye tal særligt overraskende:

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere