0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fredag bød på flest lyntest i år - rekordfå var positive

43.483 lyntest blev foretaget fredag. 90 var positive, hvilket er det laveste antal, der er registreret.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jesper Houborg
Foto: Jesper Houborg
Sundhed

Der blev fredag foretaget 43.483 lyntest blandt de fire udbydere, der tester for det offentlige. Det er højeste antal lyntest på én dag i 2021.

Det viser tal fra de fire selskaber Falck, SOS International, Copenhagen Medical og Carelink.

90 lyntest var positive, hvilket svarer til en positivprocent på 0,21.

Det er for begge tals vedkommende det laveste i år og også de syv uger, lyntest har været en del af den danske teststrategi.

De fire udbydere kan teste 100.000 om dagen, og dermed er det stadig mindre end halvdelen af kapaciteten, der er brugt fredag.

Fra på mandag er der kun to udbydere af lyntest. Carelink skal stå for lyntest i Region Syddanmark, mens SOS International har vundet udbuddet af opgaven i de øvrige fire regioner.

I modsætning til nu er der et krav fra det offentlige om, at 60.000 af de daglige lyntest skal være mobile - altså udkørende - mens der skal kunne foretages 40.000 lyntest i faste testcentre.

Plejehjem hovedprioritet

Det er aftalt, at plejehjem skal være hovedprioriteten de næste 14 dage for de mobile kviktest.

Det har regeringen aftalt med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL) efter et møde fredag. Det oplyste KL i en pressemeddelelse fredag.

Det har i månedsvis været omdiskuteret, hvor pålidelige lyntest er.

Blandt fagfolk er der også stor uenighed om, hvor anvendelige testene er sammenlignet med de pcr-test, der bruges i de offentlige testcentre.

I denne uge blev der offentliggjort resultater af et stort dansk studie, som Rigshospitalet har stået i spidsen for, hvor man har undersøgt lyntest og pcr-test over for hinanden.

Resultaterne viser, at lyntest fanger 70 procent af de coronapositive, som pcr-testen fanger.

For personer med symptomer fangede lyntesten 78,8 procent af de coronapositive. For personer uden symptomer var tallet derimod kun 49,2 procent.

Studiet er endnu ikke fagfællebedømt, så forskerne bag understreger, at resultaterne skal tages med forbehold. Ved en fagfællebedømmelse gennemgår uvildige forskere resultaterne for at sikre deres pålidelighed.

ritzau

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere