0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbruger-pres på udskældt E-nummer

Der er smagsforstærker i meget forarbejdet mad. Industrien kalder det ufarligt, men kritikere frygter for sundheden.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
RUNE PEDERSEN
Foto: RUNE PEDERSEN

Den udskældte smagsforstærker mononatrium glutamat eller E-621 tilsættes en bred vifte af fødevarer for at forbedre smagen.

Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Forbrugerkemi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Især den kemiske smagsforstærker mononatrium glutamat, der også går under navne som 'det tredje krydderi', MSG og E 621, findes i en stor del af den forarbejdede mad, vi putter i munden.

Skepsis fra forbrugerne
Få tilsætningsstoffer er så udskældte som MSG.

I USA reklamerer mange restauranter med, at de serverer MSG-fri mad, og i Norden udfaser fødevareproducenten Knorr det i sine produkter, fordi mange kunder føler sig utrygge ved stoffet.

Sundhedsrisiko ikke bevist
Spørger man fødevaremyndigheder og etablerede forskere, kan de dog ikke genkende det billede af MSG.

Hverken fødevaremyndighederne i Europa eller i USA har fundet beviser for, at MSG er sundhedsskadeligt, til trods for at smagsforstærkeren har været sat under lup i talrige forskningsprojekter gennem mere end 40 år.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter