Tørrede abrikoser er blandt de fem mest jernholdige fødevarer. Så spis gerne en håndfuld når den lille sult melder sig.
Foto: THOMAS BORBERG/POLFOTO

Tørrede abrikoser er blandt de fem mest jernholdige fødevarer. Så spis gerne en håndfuld når den lille sult melder sig.

Guides

Guide: Husk dit jern!

Jernmangel er i dag et af de største internationale ernæringsmæssige problemer. Læs her hvordan du kan undgå mangel på det vigtige mineral.

Guides

Mangel på jernmangel kan i værste fald føre til kramper i hjertet.

Men symptomerne der melder sig først ved mangel vises ofte i form af træthed, bleghed, hjertebanken, hovedpine, svimmelhed, hyppige infektioner og åndenød. Så hvis du føler en eller flere tilstande er gældende for dig, så kan det være at du bør kigge nøjere på hvad du spiser, og hvad du ikke spiser.

Her er 10 hurtige om jern:

1. Lad din læge tag en prøve Det er ganske enkelt at finde ud af om dit kropslige jerndepot er i underskud. Ring til din læge, aftal tid for at få taget en lille blodprøve og en uges tid senere får du så dit svar.

2. Tag et dagligt tilskud
Hvis du kan sige ja til at høre ind under en af disse grupper, så anbefales du især at tage et dagligt jerntilskud:
- ældre mennesker, der lever af ensidig kost
- personer med blødninger fra fordøjelseskanalen, for eksempel blødende mavesår,
- alkoholikere
- vegetarer og veganere

3. Fyld selv dine jerndepoter
Hvis du føler dig mat, træt og bleg uden grund, så kan det være at din krop mangler jern. Du kan som nævnt gå til din læge og få checket om du lider af et underskud, eller også kan du yde sund selvhjælp. Fyld dit køkken med jernholdig mad, og spis dig til farverige kinder og energiske dage.

Lad dig inspirere af Fødevaredatabankens komplette liste over jernholdige fødevarer her.

4. Spis jern hvis du er gravid
Kvinder har almindeligvis små jerndepoter, når de bliver gravide. De får ikke tilstrækkelige mængder jern i kosten til at dække det øgede behov under graviditet. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor jerntilskud til alle under graviditeten.

Læs mere her.

5. Jern fremmer indlæring
At lære at læse, skrive og regne kan blive svært for et barn hvis han/hun ikke får nok jern. Indlæringsprocessen påvirkes nemlig i høj grad af mineralet jern, og manglet på samme. Så gør dit barn en stor tjeneste, og server mad og skolesnacks sprængfyldt af jern.

6. Undgå mavesmerter og kvalme
Tager du for meget jern over en kort periode kan du få mavesmerter, diarré, opkastning. Over 30-60 mg. jern per kilo legemsvægt per dag kan være farligt. Bivirkninger kan være kvalme, afføringsforstyrrelser som forstoppelse (sort afføring) og mavesmerter. Dosis skal dog helt op over 200 milligram per kg legemsvægt, før det kan være dødeligt. Det svarer til mere end 1000 gange den anbefalede daglige dosis for mænd.

7. Overdosering kan føre til kræft
Der er mistanke om at for højt indtag af jern kan føre til øget åreforkalkning og måske kræft hos mænd. Mænd uden jernmangel bør derfor ikke tage kosttilskud med højere indhold end i en almindelig vitamin-mineral-tablet.

8. Husk dit jern Jernet er ansvarlig for at ilten transporteres rundt i kroppen og er derfor livsvigtigt. Hvis du dyrker sport, eller træner, er det især vigtigt for din ydeevne at du får det jern der dækker dit behov. Hvis ikke du gør det, kan du føle det som en trættende hæmsko for din process.

9. Boost stofskiftet
Jern indgår også, i mindre mængder, blandt andet i visse enzymer. Og disse enzymer burges i de hvide blodlegemer og i energistofskiftet.

10. Lav din helt egen supermüsli

Gør din krop glad og spis en jernholdig morgenmad. Næste gang du er på indkøb, fyld da indkøbskurven med havregryn, rosiner, hasselnødder, hvedeklid, tørrede abrikoser, hirse og cornflakes. Bland ingredienserne som du lyster i en stor skål og hæld müslien på pose, glas eller dåse. Spis den med yoghurt, mælk, sojamælk eller med kogende vand (som grød).

Kilder: SundhedsstyrelsenFødevareinstituttetNetdoktor


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce