Våd. Nattesved er et problem for nogle.
Foto: JAN GRARUP (arkiv)

Våd. Nattesved er et problem for nogle.

Klarlunds brevkasse

Klarlund: Derfor bliver du badet i nattesved

At svede meget om natten er ikke nødvendigvis et tegn på, at du er syg.

Klarlunds brevkasse

Anne-Mette:

I nogle perioder vågner jeg om natten og er badet i sved – det er ofte flere nætter i træk, at jeg vågner op, hvor lagen, dyne og jeg selv er helt våd.

Det er en ubehagelig måde at vågne på, og det er ikke rart at ligge i det klamme sengetøj.

Jeg har tænkt på, om det er relateret til stress, da det ikke er permanent, men i perioder. Men jeg har ikke selv bemærket, at det særligt er i stressede perioder i mit liv.

Jeg sover med så lette dyner som muligt, men kan heller ikke falde i søvn, hvis jeg fryser om fødderne. Jeg er 36 år og veltrænet og har ikke børn eller partner, der kan 'forstyrre'.

Bente Klarlund Pedersen:

Hvis man oplever at vågne med gennemvådt sengetøj eller nattøj, selv om temperaturen i soveværelset ikke er voldsomt høj, er der tale om nattesved. De fleste oplever nattesved af og til, uden at man kan pege på en grund. Det kan være generende, men tilstanden er normalt ikke tegn på, at man er syg.

LÆS ARTIKEL

I nogle tilfælde kan nattesved simpelthen fremprovokeres af for meget eller syntetisk sengetøj. Mange kvinder oplever nattesved i en periode, når de gennemgår overgangsalderen. I sjældnere tilfælde kan nattesved skyldes sygdom, f.eks. infektion, kræft, problemer med nervesystemet eller kroppens hormonproducerende kirtler.

Nattesved er en hyppig bivirkning efter indtagelse af mange typer medicin, f.eks. antidepressiv medicin, febernedsættende medicin, hormonbehandling eller medicin, som nedsætter blodsukkeret.

Visse madvarer og drikke som koffein og alkohol kan øge svedproduktionen. Det samme kan stærkt krydret mad.

Ved nattesved bør man først sikre en behagelig temperatur i soveværelset og en mindre varm dyne. Man bør søge læge, hvis man hyppigt har nattesved, har forstyrret søvn pga. nattesved og ikke mindst, hvis nattesveden forekommer sammen med feber, uforklarligt vægttab eller andre sygdomssymptomer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden