Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

UBEHAGELIGT. Bivirkningerne ved vaccinen kan blandt andet være svimmelhed, hovedpine og kvalme. Kvinden på billedet har intet med den aktuelle sag at gøre.
Foto: SISSE DUPONT (arkiv)

UBEHAGELIGT. Bivirkningerne ved vaccinen kan blandt andet være svimmelhed, hovedpine og kvalme. Kvinden på billedet har intet med den aktuelle sag at gøre.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forening: Flere oplever bivirkninger efter HPV-vaccine

Vaccinationsforum melder om stigning i antal henvendelser fra vaccinerede kvinder.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er sket en pludselig stigning i antallet af kvinder, der henvender sig med symptomer, efter de har fået HPV-vaccinen, som skal beskytte dem mod livmoderhalskræft.

Det fortæller formand for foreningen Vaccinationsforum, Else Jensen.

LÆS OGSÅ

Vaccinationsforum er en privat forening, der vil udbrede viden om vaccinationer og støtte vaccineskadede. Foreningen havde kun fået en enkelt henvendelse i 2010, indtil den i maj i år blev kontaktet af fem unge kvinder, der uafhængigt af hinanden oplevede bivirkninger, efter de var blevet vaccineret mod livmoderhalskræft.

»Det er meget, meget usædvanligt, at vi på så kort tid får så mange henvendelser på én vaccine«, siger Else Jensen.

Debat på Facebook
Else Jensen mener, at det især er kritiske indlæg og debatter på Facebook, der har gjort flere unge kvinder opmærksomme på, at HPV-vaccinen i sjældne tilfælde kan medføre bivirkninger.

»På Facebook kan de pludselig genkende de symptomer, som de ellers ikke havde forstillet sig kunne hænge sammen med vaccinationen, fordi ingen har fortalt dem om muligheden for det«, siger hun.

Hun ser et tydeligt mønster i de unge kvinders symptomer. De besvimer, og deres hjerte galopperer. De har blodtryksforstyrrelser og føler svimmelhed, hovedpine og kvalme. Flere af dem er så påvirkede, at de ikke længere kan få deres hverdag til at fungere, fortæller Else Jensen.

At symptomerne i de i alt seks kvinders tilfælde rent faktisk skyldes vaccinen beror på en sandsynlighed.

»Sammenhængen bliver vurderet ud fra, at symptomerne optræder hos et ellers fuldstændig raskt menneske, og at der er en tidsmæssig forbindelse mellem dem og vaccinen«, siger Else Jensen.

Uenighed i udlandet
Også i både danske og udenlandske medier ruller debatten om HPV-vaccinen, der herhjemme har været gratis for piger som en del af det almindelige børnevaccinationsprogram siden 2009. Siden sidste sommer har man også valgt at tilbyde vaccinen til kvinder født i årgangene 1985-1992.

Udenlandske eksperter har tidligere kritiseret Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse for at skønmale vaccinens virkning og negligere risikoen for alvorlige bivirkninger.

I andre lande som Spanien, Norge og Sverige diskuterer man i øjeblikket også vaccinens effekt og mulige bivirkninger. I Japan har debatten ligefrem ført til, at den japanske regering har trukket sin officielle anbefaling af vaccinen tilbage. Det modsatte er tilfældet i USA, hvor sundhedsmyndigheder lovpriser vaccinen på grund af dens succesfulde virkning, skrev New York Times for nylig.

Kræftens Bekæmpelse: Vaccinen er sikker

Hos Kræftens Bekæmpelse, som hele tiden har været fortaler for vaccinen, tvivler man ikke på vaccinens berettigelse i Danmark.

»Der er nogle rygter i omløb om, at vaccinen er farlig, men der er ikke hold i dem«, siger Iben Holten, der er overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

LÆS OGSÅ

Hun henviser til, at verdenssundhedsorganisationen WHO så sent som i juni i år vurderede HPV-vaccinen.

»Deres konklusion var helt klar: Den er fuldstændig sikker og effektiv. Der er givet 175 millioner doser af den vaccine verden over«, siger hun.

Hun kan godt forstå, at unge kvinder bliver nervøse, hvis de bliver syge eller oplever ubehag efter vaccinen, men der er ikke grundlag for at klandre vaccinen for symptomerne, mener hun.

»Man må erkende, at der i befolkningen findes nogle sygdomme, der forekommer med en vis hyppighed. Hvis du vaccinerer en meget stor del af en befolkning, vil der statistisk være en eller anden grad af sammenfald. Så jeg kan godt forstå mekanismen i det, men der er ikke grundlag for den«, siger Iben Holten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden