Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Velvære
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er 16 myter om myg og myggestik

Vi tjekker, hvad der virker og ikke virker i kampen mod de små bæster.

Velvære
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Zuum, Zummm, Zm... klask«.

Mange kan i disse dage nikke genkende til den klassiske lyd af en myg, der har fået færten af netop dig og derfor summer tæt ved dit øre.

Og som alle andre år, spørger man sig selv, om det egentlig ikke er værre end sidste år.

»Men det er lidt noget pjat. Selvfølgelig kan det have en betydning, om foråret, hvor myggene bliver udklækket, har været varm og våd, men der er stor forskel på, hvor i landet, du befinder dig, for hvis du for eksempel har købt et hus ned til Mølleåen i Lyngby, så må du altså regne med, at der er mange myg hvert år«, forklarer Michael Kristensen, der er lektor på Skadedyrlaboratoriet på Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ

Begrebet »et godt myggeår« er derfor lidt af en myte. Men hvad med alle de andre hjemmestrikkede råd om, hvordan man undgår myg? Hvad er skidt, og hvad er kanel?

Vi har bedt Michael Kristensen om at be- eller afkræfte de mange myter om myg.

Vi starter med rådene om, hvad kan man gøre for at undgå at blive stukket?

Det hjælper at spise b-vitamin

»Det er faktuelt forkert - en undersøgelse i den amerikanske hær helt tilbage fra 50'erne viste først, at det måske kunne hjælpe at give de soldater, der skulle kæmpe i varme, fugtige lande, b-vitamin, men undersøgelsen er sidenhen blevet afvist. Det ville jo være helt fantastisk, hvis man kunne give folk en pille, men hvis det virkelig virkede, tro mig, så ville den amerikanske hær have brugt det. Der kommer af og til produkter på markedet, som lover at hjælpe mod myg, men det er fup og svindel«.

Det hjælper at spise store mængder hvidløg

»Der er ingen påvist virkning af hvidløg i forbindelse med myg, men jeg vil ikke helt afvise det, for insekter kan ikke lide skrappe lugte, så det er ikke helt skævt. Til gengæld skal man så gå rundt og stinke af hvidløg, og det ved jeg ikke lige, om mange er villige til«.

Drikker du gin og tonic, holde myggene sig væk

»Det er rigtigt nok, at tonic virker mod malaria parasitten, så der kan være god grund til at drikke en gin & tonic, hvis du er på ferie i malaria-områder. Men det har altså ingen effekt over for myg i al almindelighed, så du bliver stukket alligevel«.

Det hjælper at bruge myggespray

»Myggespray hjælper helt sikkert. Sundhedsstyrelsen har godkendt en stribe produkter i Danmark, som er ganske fine. Dog virker nogle produkter bedre på en bestemt slags myg end andre. I Danmark findes der hele 30 myggearter, så derfor kan det godt være, at man bliver stukket, selv om man har sprøjtet sig. I Sverige har de produktet »Jungle Oil«, som indeholder stoffet DEET og virker fremragende - men det er ikke godkendt i Danmark«.

Myggelys skræmmer myggene væk

»Lys, der dufter af citron, virker overhovedet ikke. Det er der lavet flere undersøgelser af. Tværtimod er der større sandsynlighed for, at myggene bliver tiltrukket af varmestrålingen fra lyset«.

Grønne myggespiraler fjerner myggene

»Spiralerne, som man kender fra »gamle dage«, virker faktisk. De indeholder insektgift, som skræmmer myggene væk, man man skal aå at sige sidde midt i lugtskyen, hvis de skal have en effekt. Blæser det den forkerte vej, så hjælper de ikke meget. Et nyt og mere moderne produkt, der er på vej til Danmark, er en slags lanterne med en lille brænder, som sender samme grimme lugt ud«.

Apparater, der puttes en tablet i og sættes i stikkontakten

»De virker rigtig godt indenfor. Der bliver afgivet en lille mængde insektgift i rummet, så myggene falder døde om, hvis de er derinde, og hvis de kommer udefra og hen til terrassedøren, så vender de om og flyver ikke derind. Men det hjælpe jo ikke så meget, hvis man sidder på terrassen«.

Apparater med en bestemt lyd skræmmer myggene

»Det er fup og fidus. Der er lavet flere videnskabelige forsøg med lyd over for myg, men det virker ikke«.

Myg bliver tiltrukket af apparater med et bestemt lys

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De her apparater med et selvlysende lys, der svitser insekterne, de tiltrækker faktisk myggene, så de virker fint. Men igen kræver det jo, at man er indenfor, hvor der er strøm«.

Nogle mennesker har »sødt« blod og bliver derfor oftere stukket

»Det har ikke nogen betydning, hvilken blodtype man har. Men vi lugter alle forskelligt, og nogle lugte tiltrækker myggene mere end andre. Generelt kan man sige, at man ikke skal lugte af sure tæer eller sved. Varme mennesker tiltrækker også flere myg end kolde. Det er muligvis derfor, at børn oftere bliver stukket. De farer jo tit rundt og er aktive, og så bliver de varme. De løber måske også mere rundt mellem træerne og i skyggen, hvor myggene befinder sig. Det er også derfor, de får flere flåter på sig end voksne«.

Myg stikker aldrig det samme sted to gange

»Myg vil nok holde sig væk fra området omkring et myggestik i nogen tid efter. De vil kunne lugte, at der er noget betændelsesligende materiale under huden, og de er ikke interesserede i at få snask i snablen. Men efter nogen tid, når betændelsen er væk, så vil der ikke være noget i vejen for, at de stikker præcis samme sted igen«.

Hvad kan man så gøre, når man er blevet stukket?

Bedøvende cremer hjælper

»Jeg har hørt mange forskellige husråd om, at man skal lægge agurkeskiver eller kolde omslag på myggestikkene, men de her cremer, der har bedøvende virkning, de virker uden tvivl. Der findes mange forskellige produkter på hylderne, og da vi er ret fornuftige og rimelige i Danmark, så vi tillader ikke noget, der er farligt, så man kan trygt smøre sig ind med disse, hvis man er blevet stukket. Dog skal man passe lidt på med at smøre for meget på små børn. Og så skal man være opmærksom på lignende cremer, købt i udlandet, for de kan sagtens indeholde langt flere stoffer, end det er tilladt herhjemme«.

Varmestift virker bedøvende

»Umiddelbart synes jeg, det lyder mærkeligt. Det vil være smartere at køle det ramte områder - om det så er med kolde agurkeskiver eller våde klude. Kulde er langt bedre som kløesstillende og bedøvende middel end varme«.

Det hjælper at suge giften ud

»En myg laver et meget lille hul, som det er omsonst at forsøge at suge noget ud af, ligesom den ikke sprøjter gift ind, i modsætning til for eksempel en hveps. Det er din egen krop, som reagerer på myggen, og danner en form for betændelsestilstand«.

Nogle mennesker slår mere ud over for myggestik end andre

»Det er kroppens immunsystem, der reagerer på det fremmede stof fra myggen. Så det afhænger af ens immunsystem, hvor meget man slår ud. Og det kan også være forskelligt fra myggetype til myggetype. Er du blevet stukket mange gange fra nyligt, så kan du også blive mere irriteret, end du ellers gør. Kroppen husker simpelthen, at den lige har været i aktion. Af samme grund kan »gamle« myggestik pludselig blusse op igen, hvis du bliver stukket et nyt sted«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En antihistamin pille kan hjælpe på hævelsen og kløen

»Jeg foretog en hurtig litteratur søgning og fandt en del studier (især fra Finland), hvor man har undersøgt, om antihistamin har en effekt overfor udviklingen af myggestik. I de fleste tilfælde havde behandlingen en effekt, og myggestikkene blev mindre og var mindre irriterende. Det synes således, at der her en mulighed for behandling til personer som er meget generede af myggestik. I meget alvorlige tilfælde mener jeg også, man kan bruge binyrebarkhormon for at dæmpe immunreaktionen fra mange myggestik eller hos en person, som reagerer meget kraftigt, men det skal selvfølgelig ske under kyndig behandling af en læge«.

Til sidst vil vi bede lektor Michael Kristensen om hans bedste råd:

»Lad være med at klø. Hvis vi bare kunne lade være med at klø i myggestikkene, så ville det slet ikke være så slemt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden