Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Konkurrence. Den meget omtalte film 'Swiss Army Man', hvor Daniel Radcliffe spiller et pruttende lig med erigeret diller, er med i New Talent Grand PIX.

Konkurrence. Den meget omtalte film 'Swiss Army Man', hvor Daniel Radcliffe spiller et pruttende lig med erigeret diller, er med i New Talent Grand PIX.

Film
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Erigerede kønsdele, Bechdel-testen og Neil Young: Her er CPH PIXs program

Billetsalget til landets største spillefilmfestival er netop gået i gang. Ibyen guider.

Film
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I sidste uge løftede filmfestivalen CPH PIX sløret for årets program, og billetsalget er netop skudt i gang.

Festivalen ligger normalt i foråret, men i år - og fremover - bliver det slutningen af oktober og starten af november, du skal sætte af. Her fylder CPH PIX nemlig de københavnske biografer med fiktionsfilm fra hele verden, og i år er det med flere film på programmet end nogensinde før. CPH PIX præsenterer flere end 200 film i løbet af festivalen.

CPH PIX er københavnernes mulighed for at dykke ned i de mere alternative film, smallere arthouse-titler eller de helt udsyrede kunstfilm, der normalt ikke får spilletid i de danske biografer.

Programmet er mildest talt altfavnende, og derfor har Ibyen sat sig for at guide dig igennem de skarpeste tendenser og must-sees.

Vi ses i mørket.

Utæmmelige film, Østeuropa & feminisme

I år har CPH PIX lanceret en ny serie kaldet ’Untamed’, og heri finder du film helt uden snor og mundkurv. Gå på rov i film med spøgelses-sex, mumblecore-horror-mutanter, djævle-fremkaldende alkymister, tuktuk-chauffører/seriemorderer og film skabt af en Escher-tegning, som helt sikkert ødelægger din hjerne. Og så er Østeuropa hottere end hot – serien ’Bad Ass East’ sætter i hvert fald skarpt på 10 spritnye østeuropæiske film, der langt fra lugter af stigereol fra 70’erne.

Feministerne har festivalen også tænkt på. Der er nemlig udvalgt 5 film, der består Bechdel-testen (altså den hvor to kvinder snakker sammen om noget andet end mænd). Her finder du bl.a. den mørke coming-of-age historie ’Plants’ om teenagepigen Florencia, der bevæger sig ud i seksuelle eskapader. Eller filmen ’The Witch’ – en ukristelig horrorfilm, der tager udgangspunkt i den historiske dæmonisering af kvinder.

Skarpe konkurrencer

Er du nysgerrig på fiktionsfilmbranchens dugfriske talenter, skal du dykke ned i hovedkonkurrencen New Talent Grand PIX, hvor 10 filmdebuterende instruktører dyster om titlen. I konkurrencen er den meget omtalte film ’Swiss Army Man’, hvor Daniel Radcliffe spiller et pruttende lig med erigeret lem. Her kan du også prøve kræfter med den sort/hvide gangsterpunk-film ’Shambles’, eller ’Aloys’ der handler om en privatdetektiv, der selv bliver udsat for overvågning; et mix mellem psykologisk drama, absurd komedie og klassisk film noir.

Politiken har naturligvis også deres helt egen pris på CPH PIX, hvor 12 film er nominerede og dyster om publikums gunst. Her finder du bl.a. ’Forældre’ af den danske Christian Tafdrup og ’Heartstone’ af islandske Gudmundur A. Gudmundsson.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Oui oui eller Neil Young?

Er du frankofil, skal du sætte den 31. oktober af – her bliver tre nye værker fra det franske nemlig vist til ’Fransk Dag’. Det er gyseren ’Raw’, det smukke skilsmissedrama ’Dagen i morgen’ og Bertrand Bonellos nyeste ’Nocturama’, der på metaplan handler om terror. Om sidstnævnte skriver CPH PIX: »Quels talents, ces jeunes acteurs et actrices!« (sikke nogle unge, talentfulde skuespillere!).

Musik er der også masser af på programmet, og her må 'neglen' Neil Young siges at være bredt repræsenteret. CPH PIX viser nemlig den nyrenoverede retrospektive Bernard Shakey-serie, som får europapremiere på festivalen. Den inkluderer hele otte film om den musikalske sværvægter. I samme musikalske ende kan du også opleve den dobbelt oscarnominerede komponist Jóhann Jóhannsson (der har komponeret til bl.a. ’The Theory of Everything’) live på Bremen, lørdag den 3. november.

Skæve events og absolutte sværvægtere

CPH PIX præsenterer også altid en række skæve events, og i år er ingen undtagelse. Du kan bl.a. se filmen ’High-Rise’ om klassekampen i et højhus i – ja, hvad ellers? – et højt vandtårn på Amager, og dem med knapt så sarte sjæle kan sætte kursen mod Palads ved midnatstid 28. oktober. Her bliver togturs-gyseren ’Train To Busan’ nemlig vist, og det er nok en god idé at tage cyklen - for du har helt sikkert ikke lyst til at tage toget hjem. Skal det være lidt mere funky, kan du få dine øregange fyldt med disco og øjne fyldt med kønsdele (jo, du læste rigtigt!) i filmen ’The Greasy Strangler’. Bagefter giver manden bag soundtracket, Andrew Hung, diskokoncert, hvor du kan teste dine disco-moves af (med eller uden kønsdele).

Og selvom CPH PIX giver plads til alle de mindre film, er der bestemt også gjort plads til gedigne blockbustere. Åbningsfilmen i år er nemlig ingen ringere end den nyeste superhelte-extravaganza fra Marvel, ’Doctor Strange’ – med vores egen Mads Mikkelsen på skurke-rollelisten (der også tæller Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams og Tilda Swinton). Mikkelsen introducerer filmen til premieren 27. oktober i Imperial.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Du kan også blive klogere på den (forhåbentlig!) snart Twin Peaks-aktuelle mesterinstruktør David Lynch i portrætfilmen ’David Lynch: The Art Life’ - og så lukker en anden sværvægter programmet. Jim Jarmusch’ nye film ’Paterson’ er en knuselskelig og hyggelig film i absolut langsomt tempo, og når den bliver vist på festivalens sidste dag, 9. november, opfordrer CPH PIX til strikning i salen.

CPH PIX. 27.10-09.11. Københavnske biografer. Se hele programmet her.

Læs mere:

IBYEN