0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kokkehuerne Tzatzikibæltet indfanger Frederikssundsvej

En af de få gode grækere i København ligger nu i Brønshøj, hvor der bydes på simreretter, hjertevarme og priser, som var man i Grækenland. Næsten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Kalimera på Frederikssundsvej er en genvej til det kulinariske Grækenland: Hjemmelavede egnsretter når de er bedst, billigst og allermest mættende.

Restaurantanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Restaurantanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det græske køkken har slet ikke samme glorværdige historie som det italienske eller det franske. Årsagerne er selvfølgelig flere, men hvis man interesserer sig lidt for de kulturhistoriske spor i gryderne, kan en del af forklaringen skyldes, at Grækenland ikke i samme grad som Middelhavet-naboerne har haft en centralmagtsstyring med tilhørende hofkultur og dertil knyttet udvikling af national gastronomi.

Grækenland er ganske vist et af vor kulturs storhedsriger, men samfundsstrukturen, og det, der blev vægtet i det gamle Grækenland, var meget centreret om ånden og ideerne, mens efterfølgerne i Rom var langt mere materielt orienterede. Således hyrede man i Rom dyre kokke til at udvikle skønne retter og dermed etablere et langt mere massivt grundkøkken, der kunne eksporteres til mange andre lande.

Grill og simreretter
Grækenland har ydermere været invaderet flere gange af andre kulturer, og det har præget gastronomien i retning af det tyrkisk-osmanniske køkken, der for totusind år siden på sin side blev afledt af det persiske køkken. I dag er det det righoldige tyrkiske køkken, man genfinder i hele Levanten i samspil med lokale egnsretter, og man kan næsten tale om et tzatzikibælte fra Grækenland og Nordafrika i vest til Indien i øst.

De små mezedes hører til køkkenets gennemgående karakteristika, og så er der filodejen, simreretterne og tilberedninger, hvor maden grilles. Desserter er ofte i den meget søde ende med hang til nødder, tørrede frugter og honning, men de falder ofte uden for selve måltidet. Med denne viden i bagagen bliver mødet med et græsk måltid for mig mere respektfuldt, fordi jeg ved, at jeg ikke skal vente stor og elaboreret kogekunst, men uforstilt, hjertevarm bondekost.

Og det er netop, hvad Kalimera (der betyder godmorgen på græsk) kan byde på. Rygtet siger, at det er folkene fra den nedlagte Kalisti i Classensgade, der er flyttet til Brønshøj. Heldigt for dem i Brønshøj.

Lidt skivede tomater og rødløg og feta skal der jo være, men det giver ikke det samme, når vi skriver november og tomaterne i kolde Danmark ikke smager af noget som helst.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere