Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mums. Godt nok er der lidt banegård over Nationalmuseets café, men brunchen er værd at komme efter. Foto: Foto: Morten Langkilde

Mums. Godt nok er der lidt banegård over Nationalmuseets café, men brunchen er værd at komme efter. Foto: Foto: Morten Langkilde

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Effektiv museumsbrunch er af høj kvalitet

Nationalmuseets restaurant serverer god morgenkost og veloplagte salater.

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julian hedder restauranten, der holder til på første sal i Nationalmuseet.

I weekenderne er stedet lidt af et tilløbsstykke: Folk ringer ofte flere dage i forvejen for at reservere bord til den klimavenlige brunch, der er kunstfærdigt anrettet med friske krydderurter og breder sig ud over flere borde i den ene ende af lokalet.

Denne søndag formiddag får Politiken lige akkurat tiltusket sig det sidste par ledige stole på den fuldt besatte repos, hvorfra der er udsigt til en morgenfrisk gruppefotografering i museets forhal.

Hovedbanegården light
Akustikken minder om en lightversion af myldretid på Hovedbanegården: Her er lyde fra alle sider. Klirrende tallerkener. Skramlende stole. Klikkende hæle fra de flokke af gæster, der glider frem og tilbage mellem bordene og buffeten. Det giver en atmosfære, hvor det er lidt svært at slappe af.

Omgivelserne inviterer heller ikke til det. Her er nu stilet nok. Bordene er nyvaskede – pyntet med enlige blomster i slanke vaser – og skinner kridhvidt i det klare sollys fra glastaget, hvilket giver stedet et lidt sterilt præg. Bortset fra at restauratørens svendebrev hænger på væggen sammen med et par indrammede breve og avisklip, er her ikke videre personligt.

Det er ikke et sted, man får lyst til at sidde og hygge sig i timevis.

Som gæst har man for 185 kroner halvanden time til at spise og drikke alt det, man vil, indtil næste brunchhold myldrer ind i bygningen. Undertegnede har ikke den bedste erfaring med buffeter. Det er, som om de har en særlig evne til at vække slumrende urinstinkter, hvilket kan få selv de mest velopdragne til at møve tallerkenen til i flere lag, indtil bordene står sønderflåede hen.



Niveauet over fedtglins
Men sådan er det ikke her. Tjenerne er effektive; hurtige til at fylde fadene op og fjerne tomme skåle, så udvalget bliver ved med at virke indbydende.

Al maden er anrettet, så den ser lækker ud. Det er ikke, fordi der er så pokkers meget nyt over konceptet: Her er de obligatoriske røræg, pølser, bacon, pandekager. Lun leverpostej, chokoladecroissanter og græsk yoghurt med frugt. Ingredienser, der overrasker omtrent lige så meget på en brunchmenu, som mosefund gør det andre steder i bygningen.

Men dette er ikke den gængse fedtglinsende lavpris ‘morgen-kost’, man ofte møder på cafeer i byen. Overordnet er kvaliteten lige et niveau højere. Udvalget er krydret med et par veloplagte salater, blandt andet en ganske lækker en af slagsen med små sprøde kartofler og hjemmerøget laks.

Home-made
Brødet er hjemmebagt, brombærmarmeladen ‘home-made’ og her er et drønimponerende brød- og wienerbrødsbord, der ligner en hylde hos Emmerys. Desuden er det dejligt at vide, at Julian stiler mod at gøre brunchen så klimavenlig som muligt.

Grøntsagerne er sæsonbestemte, og mange af råvarerne stammer fra danske producenter. Parmaskinken byttet ud med en variant fra Skagen. Og når der er fisk på kortet, stammer de ofte fra lokale farvande. Julian får fire store kopper fra denne front.

Skal man have brunch, er det værd at gå efter Nationalmuseets.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer