Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Selv colaen er økologisk på den nyåbnede og børnevenlige Madmanifesten på Amager. Foto: Tobias Selnæs Markussen

Selv colaen er økologisk på den nyåbnede og børnevenlige Madmanifesten på Amager. Foto: Tobias Selnæs Markussen

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

cafékontrol Ny café er storbycool med plads til børn

Ambitiøse folk har forvandlet en gammel bodega på Amager til tjekket og børnevenlig café med udmærkede serveringer.

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyrolsgade kan bryste sig af at være hovedgaden i et af Amagers små kvarterperler. Det godt nok meget lille lokalområde mellem Lyongade og Øresundsvej minder om Nørrebro, før 2200 blev postnummeret for et ungt kulturdyrkende klientel.

Her er arbejderkvarterets stedsånd intakt med de høje, røde murstenshuse og smalle gader, og hvis Erik Clausen skulle gå og lede efter en location til sin næste spillefilm om storbyskæbner, fra før verden gik af lave, skal der hermed lyde en anbefaling.

Her er hyggeligt som i Indre Bys latinerkvarter, bare med et par ekstra etager og meget mere ro og plads til at strække benene. For det er fortrinsvis et beboelseskvarter, hvor der ikke foregår så meget unødig flaneren.

Naturligt mødested Men i det sidste stykke tid har her været mere liv end normalt, efter at ambitiøse nye indehavere har forvandlet hjørnebodegaen Café Drogden til en café med åben grøn facade. Og tilsyneladende har de haft held med at falde ind i de lokales smag, for det virker, som om cafeen som det naturligste er blevet et mødested for områdets beboere.

I hvert fald hilses der over cafékopperne og tallerknerne, og frisørfruer nyder et glas økologisk rødvin ved siden af hippe tilflyttende børnefamilier, der spørger om et ekstra skud espresso i deres latte.

Og der er konsekvent sørget for, at børnefamilier kan møde fuldtalligt op uden at tvinge andre cafegæster ind i pædagogiske dyder, og uden at børnene skal implodere af kedsomhed ved bordene. Inde bag en repos med borde og stole er legerummet afskærmet fra resten af lokalet uden at være ude af syne for bekymrede forældre.

Tjekket børnevenlighed
Fra reposen fører den korte trappe ned i et større aflangt lokale, der har fået sig en luksuriøs makeover siden tiden som ølhule. Sorte Verner Panton-lamper hænger side om side over mørkegrå laminerede borde, der deler den tjekkede plads på farveskalaen med det grønne gulv og de grønne bænkepuder af kraftigt læder.

Sofabænkene er opbygget af massivt lyst træ, der selvfølgelig har rundslebne kanter, så gennemfarende børn ikke kommer galt af sted. Loftet rækker mod himlen med to store fotostater af eviggrønne trækroner, og naturillusionen passer fint til hele caféens atmosfære af økobevidst sundhed.

Der går måske lidt ’Kernesund familie’ i den med al den tjekkede børnevenlighed i både interiør og på menukort, hvor de mindste kan vælge mellem lækre retter, mens far og mor prædiker bæredygtig god smag. Og med den knitrende electronica i højttalerne bliver der spillet op til urban, moderne familielivsstil, der er så rigtig, at man kommer til at savne et par revner i de nymalede hvide vægge. Men også kun en smule. For trods fornemmelsen af boligkatalog er her faktisk rigtig hyggeligt for både familien og flanøren.

Delikate snacks
Ud over et meget appetitligt morgenmadsudvalg er der masser af lokkende retter på menukortet, selv om de strammer den pædagogiske tone med irriterende undertekster som »helt tosset sundt« og »et mums måltid«.

Efter nogle meget delikate snacks (ølpølse, soyaristede cashewnødder og kyllingeflæskesvær til 45 kr.) blev de høje forventninger i den grad indfriet af pastaen (105 kr.). Her var en gang grov spaghetti perfekt kogt og vendt i en lækker blanding af chili, hvidløg og olivenolie og gavmildt drysset med saftige krebsehaler og friskdampede blåmuslinger.

De økologiske råvarer var af høj kvalitet, og kombinationen var original og uendelig delikat. Et helt igennem fremragende cafémåltid.

Fersk smag af sundhed

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sandwichen (105 kr.) kom i lækkert groft, mørkt og hjemmebagt brød smurt med lun gedeost og pimentchutney og fyldt med ristede svampe og en dejlig saftig og rosastegt oksesteak. Steaken var mør og fuld af smag, men desværre var osten både for mild og for sparsomt doseret, og chutneyen smagte af nærmest ingenting.

Det kunne have været en overlegent vellykket sandwich, men endte som en for tam og uinteressant mundfuld. Bare fordi det er sundt, behøver det ikke smage kedeligt. Er det ikke sådan, velmenende kostvejledere plejer at sige? Med lidt mere ost og meget mere smag i chutneyen ville sandwichen have bekræftet den filosofi. Men da desserttallerknen (75 kr.) kom på bordet, begyndte sundheden at smage så fersk, at man sukkede efter en Marsbar. Lige fra den varme blomme crumble over gulerodskagen til cheese cake med en topping af creme og bær var der tale om nærmest neutralt smagende alibier for at tækkes den søde tand.

Kun chokolademoussen smagte igennem, og den kunne ikke bære symfonien alene. Men cortadoen og den hvide japanske te fra det gode udvalg var gode, og sammen med spaghettien og den hyggelige atmosfære sikrer de lige akkurat de fire kopper.

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips