Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ny stor udstilling sætter fokus på flygtninge i Danmark, sådan som de selv synes, de er.
Foto: Maja Nydahl Eriksen

Ny stor udstilling sætter fokus på flygtninge i Danmark, sådan som de selv synes, de er.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle elsker Tivoli!

På Københavns Rådhus kan du fra 18.-29. april blive klogere på, hvordan flygtninge i Danmark selv ser dem selv.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flygtninge. I årevis har de, de fremmede, som af den ene eller anden grund har søgt tilflugt i Danmark fra den store, urolige verden, været et emne, som har stået højt på dagsordenen. I skurvognene, i centraladministrationen, rundt om kakkelbordene i parcelhusene, i medierne – overalt.

Hvad er en flygtning?

Fra 1956, da den første store gruppe flygtninge i vor tid søgte politisk asyl i Danmark efter folkeopstanden i Ungarn, har omkring 161.000 individer opnået flygtningestatus i Danmark. Siden da har vi talt mere og mere om dem. Men hvad ved vi egentlig om dem? Efter al den snak? Hvad er en flygtning? Spørgsmålet kan stadig sætte såvel en julefrokost på Lolland som en debatudsendelse i DR Byen mere eller mindre i brand.

Derfor har K.I.T., Københavns Internationale Teater, på en særdeles håndfast og æstetisk måde givet sig til at dokumentere fænomenet flygtninge i Danmark 2017. Og det første resultat af den omfattende kvalitative undersøgelse bliver fremlagt i ugen efter påske i Rådhushallen i København.

Tivoli går lige i hjertet hos de flygtninge med alle de kulturelle udtryk, der er lige gyldige.
Foto: Maja Nydahl Eriksen

Tivoli går lige i hjertet hos de flygtninge med alle de kulturelle udtryk, der er lige gyldige.

Et gennemarbejdet projekt

’100 % fremmed?’ er titlen på udstillingen, der primært består af 100 iscenesatte farvefotografier af lige så mange flygtninge. Det er fotografen Maja Nydahl Eriksen, der også er udstillingens kurator, der har taget billederne.

De lå, da Ibyen opsøgte udstillingen, for de flestes vedkommende jævnt fordelt ud over flisegulvet i den kæmpemæssige hal inde i Københavns Rådhus. Blandt håndværkere, stilladser, reb, snore og træstativer gik Maja rundt og missede med øjnene, mens hun forsøgte at fastholde overblikket over de mange fotografier og udstillingens øvrige delelementer i det store rum.

»Jeg ved ikke, om man ligefrem vil kunne komme herind på tirsdag og blive fuldt oplyst om flygtningesituationen i Danmark«, siger hun, direkte adspurgt.

»Men hvis man går interesseret ind i det, vil jeg tro, at man, når man har læst summen af disse 100 udsagn fra mennesker, der er flygtninge i Danmark, først og fremmest vil gå herfra med et markant billede af, at flygtningene i Danmark indbyrdes er meget forskellige«, siger Maja Nydahl Eriksen, der gennem det seneste års tid har arbejdet på projektet.

Humanistisk tilgang

For 4 år siden var hun også med i et projekt, som K.I.T stod for i samarbejde med Københavns Museum og den tyske gruppe Rimini Protokoll, der hed ’100 % København’. Her forsøgte man ud fra statistiske oplysninger om alder, etnicitet, sociale og økonomiske, uddannelses- og boligmæssige forhold etc. at sammensætte et koncentrat af den københavnske befolkning, bestående af 100 personer, der så gav svar på forskellige spørgsmål om deres behov, krav og forventninger til byen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’100 % fremmed?’ er bygget op efter tilsvarende principper i et forsøg på at afdække nogle subjektive forhold og tilstande ved hjælp af tilstræbt objektive kriterier.

»Vi forsøger med udstillingen at repræsentere denne gruppe mennesker med al den autoritet, der ligger i tal, og den faktalogik, der bliver brugt i samfundsdebatten om flygtninge. Tal og fakta har jo en enorm autoritet. Vi går til dem med en humanistisk tilgang, hvor vi bruger nogle statistiske og sociologiske metoder til at belyse nogle forhold, der egentlig er ret subjektive. Vi viser menneskene bag tallene i 1:1-format. Hver af de medvirkende repræsenterer en gruppe. Men samtidig er de jo også hver især et individ«.

Sexet, seriøs eller munter?

Af den samlede flygtningemængde i Danmark udgøres de 16 procent af irakere og 1 procent af russere. Derfor indgår der i udstillingen 16 personer fra Irak og en fra Rusland. Efter samme tilsyneladende objektive princip er udstillingen sammensat i forhold til køn, alder og etnisk fordeling.

Hver af de medvirkende er blevet bedt om at beskrive, hvor fremmede de egentlig føler sig, på en skala fra 100 procent til nul. I de små interviewportrætter har intervieweren forsøgt at spørge så åbent som muligt, og i den efterfølgende redigering har den interviewede haft stor indflydelse på, hvordan han/hun fremstår. Hvordan den enkelte vil lade sig repræsentere, har været et vigtigt hensyn, fortæller Maja Nydahl Eriksen.

»Når vi skulle tage billeder, spurgte vi dem: »Hvordan vil du helst fremstå? Vil du være sexet, seriøs, munter eller noget helt fjerde?«. Udgangspunktet har været, at det skulle være så åbent og så lidt styret som muligt. Sådan er vi endt med at viderebringe nogle udsagn, som den enkelte flygtning selv anser for at være det vigtigste for ham eller hende at få ud om sig selv«.

Alle elsker Tivoli

I første omgang lagde folkene i projektet op til, at flygtningene selv skulle vælge et sted i København, som de holdt af, hvor portrætterne skulle laves. Det viste sig snart, at for rigtig mange af dem var Tivoli det absolutte yndlingssted i København og dermed her, de helst ville fotograferes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Så vi valgte Tivoli som kulisse for hele projektet«, siger Maja Nydahl Eriksen. »Det er interessant, at Tivoli med alle sine etnisk-kulturelle klicheer om det lykkelige Arabien og Det Kinesiske Tårn jo er et globalt sted midt i byen, hvor alle kulturelle udtryk er lige gyldige og er et sted, der tiltaler så mange af flygtningene.

Mange af dem har årskort og kommer i Tivoli flere gange om ugen. Måske fordi Tivoli opfattes som et kulturelt neutralt sted«, siger Maja Nydahl Eriksen.

De samlede interviews, optagelser og tekster vil efter udstillingsperioden blive overdraget til Københavns Stadsarkiv.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer