Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rune Klan er vild med havluften ved Amager Strandpark. »Det er det sted i byen, hvor der dufter allerbedst. Og så er det et kendetegn for København, at det er så blæsende en kystby, at vi altid har frisk luft«.
Foto: Jens Dresling

Rune Klan er vild med havluften ved Amager Strandpark. »Det er det sted i byen, hvor der dufter allerbedst. Og så er det et kendetegn for København, at det er så blæsende en kystby, at vi altid har frisk luft«.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rune Klan: »Ordet øjebæ er ikke dækkende. Det pisser mig af, at de har fået lov til at bygge det i hjertet af København«

Tryllekunstneren Rune Klan, der i slutningen af august er aktuel med sit nye show 'Barnløs', elsker årstidernes skift, røget mayonnaise og Dragørs gamle bydel. Og så hader han Industriens Hus. Her fortæller han om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor bor du?

»Jeg bor i Italienskvarteret på Amager, som snart er det mest bohemeagtige kvarter på hele Amager. Du kan ikke gå ind i en bygning, uden at Per Fly bor der. Men jeg holder meget af Amager, fordi der både er fritidssæt, Crocs og hipsterkvarterer. Jeg kan godt lide, at jeg dagligt bliver mindet om, at jeg ikke bor i et kulturelt ekkokammer«.

Hvilke mennesker fascinerer dig?

»Jeg kan godt lide, når folk laver noget småt og nicheagtigt. Jeg er lidt en sucker for det hipsteragtige, som folk, der brygger deres egen kaffe på egne bønner. Mens vi snakker nu, kører jeg for eksempel forbi et lille galleri på Amager, hvor der er en mand, der har tænkt, at han nok aldrig kommer ind på Charlottenborg, så derfor har han åbnet sit eget galleri på Amager. Det kan jeg godt lide«.

Hvor går du hen og spiser?

»Jeg er storforbruger af restauranter. Gorilla, Bistro Boheme og Cafe Ingolf. Der er mange. Når jeg har tømmermænd, ender jeg ofte på Salon 39. Der ryger de deres egen mayonnaise. Det er sindssygt godt. Men for mig er det lidt et vintersted. Der er mørkt og dunkelt og minder lidt om speakeasy-barer i New York. Lige præcis det sted har mig og min dame tit cravings efter. De serverer en kickass burger. Eller Kiin Kiins takeaway på Amager, hvor vi nærmest intravenøst får indført baos i os, når vi har tømmermænd«.

Hvor får man den bedste kaffe i byen?

»Jeg er lidt lokalsentimental, og derfor kommer jeg hver morgen på Le Kaf. Der giver de mig lov til at lave min egen kaffe. Jeg vil ikke kalde min egen kaffe byens bedste, og jeg er faktisk en kaffesnob. Derfor har jeg også en trist udmelding: Man får langt bedre gourmet-snobhipsterkaffe i Aarhus, end man gør i København«.

Hvilken årstid er bedst i byen?

»Jeg er også sentimental omkring årstider. Jeg er vokset op i udlandet, og at vi herhjemme har fire distinkte årstider, kan jeg virkelig godt lide. Det er lige meget, hvad årstiden skifter til, det er selve skiftet, der er halvromantisk. Hvis vi havde en dansk Woody Allen, ville jeg ønske, han ville portrættere København og den periode, hvor årstiden skifter«.

Hvad er dit yndlingskvarter?

»Christianshavn. Det er gamle Danmark. Byggerierne er flotte, og jeg kan godt lide fornemmelsen af, at næsten alt er brostensbelagt. Men skulle jeg tage min dame med et sted hen, skulle det være Dragørs gamle bydel. Det er lidt mit hemmelige sted. Der er også brostensbelagte gader, små huse, små havnekulturmiljøer og god is«.

Hvad ville du forandre ved byen?

»Der er så mange ting, jeg konstant har holdninger til med hensyn til byen. Men hvis jeg skal koge det ned, er det en frygt for det ensartede. På Amager går det hurtigere end noget andet sted med nybyggerier. Og det særlige ved Amager har netop været de bygninger, der var egnet til øvelokaler og kunstnerkollektiver. Jeg ville ønske, man både byggede nyt og bevarede særlige områder, så der fortsat er plads til alle«.

Hvis du havde en bulldozer, hvad ville du så fjerne?

»Industriens Hus på Rådhuspladsen. Ordet øjebæ er ikke dækkende. Det pisser mig af, at de har fået lov til at bygge det i hjertet af København. Med metrobyggeriet var Rådhuspladsen lige ved at være perfekt, og så ligger der pludselig sådan en stor glaslort midt i det hele«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad kan irritere dig mest ved byen?

»At vi har potentialet til at være en af de storbyer i verden, der er mest tolerante og forrest på udvikling, men vi er der ikke helt. Vi burde have udnyttet, at vi er tolerante, frie mennesker, og for længst have gjort nogle ting. Vi burde have været nogle af de første til at legalisere cannabis, til at gøre noget for prostitution, for afvænningspolitik og for, hvordan vi straffer folk. Vi burde have været bedre, for det ligger til os«.

»Danskerne møder folk i øjenhøjde og siger: Hvad har du brug for af hjælp, for så vil jeg prøve hjælpe dig. I stedet bliver vi mere og mere et regelryttersamfund. Jeg ved, vi har en borgmester, som kæmper for alt det rigtige. Men jeg tror, han bliver tromlet ned af alt muligt politisk bureaukrati«.

Hvad ville du ønske, Frank Jensen tog fat på?

»Jeg er ikke klog nok til at sige, hvad han skulle tage fat på. Men hvis vi sagde til ham: Prøv at høre her, Frank Jensen, i et år må du være fuld Gaddafi-diktator, nu får du bare lov til at gøre, hvad du vil. Så ved jeg, han ville gøre det bedste«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer