Café Sommersko åbnede tilbage i 1976. Nu er det slut. (arkiv)
Foto: Finn Frandsen

Café Sommersko åbnede tilbage i 1976. Nu er det slut. (arkiv)

iBYEN

Så lukker Sommersko, Nordens første café

Københavns ældste og mest legendariske café lukker og omdannes til restaurant. Det var kunstneren Kenn André Stilling, der for 41 år siden åbnede Café Sommersko.

iBYEN

Det er ikke en hvilken som helst café, der netop er holdt op med at eksistere. Det er en skulptur med personale på.

Sådan betragtede en af grundlæggerne, kunstneren Kenn André Stilling, i det mindste sagen, da han i 1976 slog dørene op til Café Sommersko i det indre København. Ikke bare Danmarks, men hele Nordens første café i parisisk stil.

De seneste mange år har Sommersko nok været mindre skulptur og mere café i traditionel og mainstream forstand. Et sted, der har været mere kendt for sort arbejde og en omstridt indehaver end for kunst, cappuccinoer og udmærket mad.

Det er den københavnske cafématador Bahram Sari Beliverdi, der nu har solgt de historiske lokaler i Kronprinsensgade til restauratør Anders Jørgensen, som i forvejen driver restauranten Mät Copenhagen på Nytorv.

Med stor vemod

»Det er med stor beklagelse, at jeg må meddele, at Café Sommersko ikke længere kan opretholdes økonomisk«, skriver Bahram Sari Beliverdi i en pressemeddelelse.

Han overtog Café Sommersko i 2011 og har desuden en stribe andre cafeer i hovedstaden.

Bahram Sari Beliverdi forklarer, at Sommersko de seneste år har haft en faldende omsætning.

Det er der flere grunde til, skriver han. Blandt andet »forkerte ledelsesmæssige beslutninger«.

»Samtidig er jeg bevidst om, at min persons forbindelse til selskabet, der som de fleste ved har kostet mange tæsk i pressen, også har sin del af grunden. Det har selvfølgelig både professionelt og personligt kostet mange ressourcer«, skriver han.

Bahram Sari Beliverdi er gennem årene både blevet dømt for skattesvig og for at benytte sort arbejdskraft på sine cafeer, ligesom han har en dom for vold mod en kvinde på en natklub i bagagen.

»Det er med stor vemod, at jeg må tage afsked med en virksomhed, som har betydet så meget for mig«, udtaler han.

Den nye facade efter Mät 99 er flyttet ind.
Foto: Jacob Ehrbahn

Den nye facade efter Mät 99 er flyttet ind.

Fantastiske lokaler

Den nye restaurant får navnet Mät 99 og åbner mandag. Stedet vil blive indrettet lidt i stil med en fastfood-restaurant fra 80'erne, mens maden bliver i gourmetklassen, fortæller Anders Jørgensen.

Han er godt klar over, at det er lidt af en kulturinstitution, han er med til at lukke.

»Jeg synes, lokalerne er fantastiske, men Café Sommersko passer ikke rigtig til min stil«, siger restauratøren.

Kenn André Stilling var også vild med lokalerne, da han for 41 år siden sammen med brødrene Jørgen og Søren Bro overtog det, der skulle blive til Café Sommersko.

Selv om cafeen for mange år siden bevægede sig væk fra den oprindelige ide om at være et kulturelt åndehul i København, så er  Kenn André Stilling lidt ked af at høre om lukningen.

»Det er jo aldrig sjovt, når et så godt navn forsvinder fra bybilledet«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce