Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Pr-foto
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplev byen fra en ny side: Fra underjordiske opdagelser til det København, der aldrig blev til noget

Når Kulturnatten i aften løber af stablen, viser København sider af sig selv, byen ellers holder hemmelige. Ibyen guider til seks arrangementer, som giver dig chancen for at betragte din by fra en ny vinkel.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På toppen af Nørrebro

Hvordan ser Nørrebro ud fra 75 meters højde? Det kan du få svar på, når Panums nye visuelle fikspunkt, Mærsk Tårnet, inviterer Kulturnattens gæster til en udsigtsoplevelse, der med garanti giver sug i maven. Du kan nemlig klatre helt op på 15. etage, hvor hussangerne fra Panumkoret tilmed vil synge solen ned og Kulturnatten i gang, mens du nyder forskertårnets udsigt over byen og helt ud til Øresund.

Der bliver også mulighed for at møde hjernerne bag det nye laboratorietårn, arkitekterne fra Arkitektfirmaet C.F. Møller, der bl.a. fortæller om de 3.300 kobberskodder og den komplicerede byggeteknik. Og når nu du befinder dig på det sundhedsvidenskabelige fakultets domæne, skal det hele jo ikke gå op i skøn udsigt og korsang. Derfor tilbyder foyeren et bredt udvalg af mini-labs, hvor man kan komme helt tæt på videnskaben.

Foto: Nikolaj Rentzmann

Så tæt, at du f.eks. kan slentre lige ind i en kæmpemæssig, oppustelig hjerne og gå på indvendig opdagelse i nervesystemets center. Har du en kommende kirurg gemt i dig, kan du også få lov at foretage en simuleret operation med det udstyr, som de sande kirurger øver sig med. Hvis simuleringen ikke gør ondt nok, kan du i stedet få lov at teste din egen krops grænser, når smerteforskerne beretter om sidste nyt fra deres felt. Er du med andre ord til vilde højder og videnskabelige eksperimenter, bør du nok stikke forbi Mærsk Tårnet i aften.

Københavns Universitet SUND. På opdagelse i Københavns nye forskertårn (802). Blegdamsvej 3B, Kbh. N. Kl. 18-24

Lysende aften i Kødbyen

Nu er Kødbyen ikke ligefrem et hemmeligt og uudforsket sted, men det populære område, som til daglig består af en masse forskelligartede kulturelle og gastronomiske tilbud, samler sig for første gang fredag til en tæt enhed bundet sammen af lys.

På Kulturnatten bliver der nemlig for alvor sat strøm til Kødbyen, når der bliver skudt lyssøjler op i himlen, som guider gæsterne på en tur rundt til højspændte oplevelser. Man kan altså i helt bogstavelig forstand se og opleve Københavns gamle slagterdistrikt i et nyt lys. I aftenens anledning åbner Strøm Lab nemlig de tunge metaldøre til deres nye værksted og inviterer unge som gamle til at prøve kræfter med lysets magi.

Her kan man ved hjælp af kemiske bade, MIDI-controller og projektorer være med til at skabe fantasifulde og spændende projekteringer i efterårsmørket. Er det ikke lige sagen for hele familien, vil Teatret Sort/Hvid lokke med performancekunst, der udfordrer nysgerrigheden og udforsker Kødbyens rammer. Det er for børn og voksne og foregår frem til kl. 22. Bliver man sulten og tørstig, er der også råd for det – Kødbyens madmarked og distriktets mange restaurationer står klar til at bespise de sultne, ligesom Husted Vin byder på bobler og en snak om de perlende vine.

Kødbyen. Sæt strøm til Kødbyen (915) Kødbyen, Kbh. V. Kl. 18-24.

Overvåg byen fra trafiktårnet

En af Kulturnattens helt store gevinster er de mange muligheder for at komme ind på steder, hvor man sædvanligvis ikke kan få adgang. Den gevinst gør sig i den grad gældende, når Banedanmark inviterer Kulturnattens gæster ind i det nye Trafiktårn Øst, hvor en verden af overblik venter. Det er nemlig herfra, alle byens veje og jernbanenet overvåges og styres, og eftersom der rejser en kvart million mennesker ind og ud af København hver dag, er der noget at se til.

Trafikcenteret, der rejser sig højt ved det gamle baneterræn over for Kalvebod Brygge, byder nattens besøgende på tre attraktioner på hver deres sal. På 3. etage holder Vejdirektoratet til, og her har man chancen for at tage del i overvågningen af alle de statslige veje, der snor sig ind og ud af landets aftenmørke hovedstad. På 8. sal slår Banedanmark dørene op til deres kontorer.

Her vil de fortælle om den daglige drift og vise, hvordan deres trafikledere styrer og overvåger al togdrift på hele S-banenettet. Er man blevet godt gammeldags infrastrukturelt ør af den trafikale overvågning, er det heldigt, at sidste stop i det tårnhøje trafikcenter er noget så cityromantisk som en tagterrasse. Har du klaret den indvendige vindeltrappe, venter der på 9. etage en bjergtagende udsigtspost, hvorfra man kan skue ud over alle byens tage og betragte den københavnske nattehimmel.

Banedanmark. Trafiktårn Øst (177). Carsten Niebuhrs Gade 49, Kbh. V. Kl. 18-24.

Tårnaften på Knippelsbro

Siden Christian IV i 1600-tallet fik bygget den første Knippelsbro, har der været intet mindre end fire forskellige versioner af den velkendte forbindelse imellem Slotsholmen og Christianshavn. Den sidste i rækken af Knippelsbroer, som Kaj Gottlob tegnede i 1930’erne, fylder i år 80 år. Det fejrer Kulturtårnet – det ene af broens to ovale kobbertårne – ved at vække alle de gamle historier, som broen gemmer på, til live.

På Kulturnatten vil de ikoniske, irrede tårne stråle, når lysmesteren Ulysses lyser dem op, og arrangørerne inviterer på en guidet podwalk. På turene vil der blive fortalt masser af sjove og hemmelige anekdoter fra broen, tårnet og havnen – historier, der aldrig har fundet plads i historiebøgerne, men som rummer alt fra kærlighed til krig. Der begynder en ny tur hver time med afgang foran tårnet – her deles høretelefoner ud, men man skal huske sin egen smartphone. Der bliver selvfølgelig også rig mulighed for at opleve det nyrenoverede tårn indefra, der efter 80 år som bropassernes kaffestue er blevet omdannet til kulturhus for byens borgere og turister. I aftenens anledning forvandles den 16 meter høje vindeltrappe med udstillingen ’360° – Kort fortalt’ til en snoet vej ind i tårnhistorien.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kulturtårnet åbner dørene og bar fra kl. 18 og vil efterfølgende servere ’Knippelsuppe’ med brød. Kommer man først sent forbi tårnet, kan man tage del i midnatsskålen og fødselsdagsoverraskelsen, mens man nyder den spektakulære udsigt over havnen fra tårnets balkon.

Kulturtårnet.  Lys & En Levende Bro (516). Knippelsbro, Kbh. K. Kl. 18-24.

Underjordiske opdagelser

Døjer du med højdeskræk eller har i det hele taget været på rigeligt med tårnbesøg i løbet af aftenen, så har du også chancen for at opleve din by helt modsat: nedefra. Som udsigtspostens vertikale modsætning indbyder Metroselskabet igen i år de undergrundsivrige gæster til en spændende aften om nye stationer og hurtigbanesystemer. Selskabet åbner trappen ned til den store, underjordiske byggeplads, som i fremtiden bliver til Rådhudspladsens egen metrostation, når Cityringen er færdigbygget.

Foto: Pr-foto, Søren Svendsen

Arbejdet med stationen er allerede langt, så perronerne kan anes dernede i dybet, hvor også metroeksperterne står klar til at berette om de nye stationer og metrolinjer. Der vil desuden også være mulighed for at høre om, hvordan metroen og den kommende letbane vil binde byen sammen på ny vis. Det er ikke kun under jorden, man kan blive klogere på metrobyggeriet. Solidt placeret på jordoverfladen finder du den mobile og interaktive udstilling ’På sporet af Metroen’, som Metroselskabet har skabt i samarbejde med Experimentarium.

Her kan de mindste metroentusiaster udgrave deres egen station, ligesom de kan rejse frem i tiden og køre rundt og opleve fremtidens København med den kommende metroring. Erfaringen fra tidligere år viser, at undergrunden er et eftertragtet udflugtsmål i løbet af Kulturnatten, så husk tålmodigheden og de apollinske værdier, hvis du vælger at at gå under jorden i aften.

Metroselskabet. Besøg metrobyggepladsen på Rådhuspladsen (142). Rådhuspladsen 1, Kbh. K. Kl. 18-22.

Det København, som ikke fandtes

Hvis der er en del af København, du med garanti aldrig har set, er det nok den del af København, som aldrig blev til noget. Men den del af byen, som ikke findes, findes i aften, når Det Kgl. Biblioteks Sorte Diamant åbner sit historiske skatkammer.

Her kan du se modeller af de bygninger og huse, som blev tegnet og planlagt, men aldrig rejst – som et katalog over det, som aldrig blev til noget. Indtil videre i hvert fald. Når temaet lyder ’København, historie, virkelighed og vision’, er der selvfølgelig også gjort plads til det, som faktisk blev til noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor kan du også gå på opdagelse i fortidens reelle København og betragte byens imponerende udvikling set fra luften, ligesom du se de gamle bybilleder og lytte til fortidens knitrende lyde. Der vil også summe af nye visioner i det kreative byværksted, og i Bibliotekshaven er der gjort plads til lysværket ’Tankebobler’, 42 lysende bobler for hvert af københavnerfilosoffen Søren Kierkegaards leveår.

Det Kgl. Bibliotek – Den Sorte Diamant. København, historie, virkelighed og vision! (215). Søren Kierkegaards Plads 1, Kbh. K. Kl. 18-24

Find alle arrangementer på www.kulturnatten.dk

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips