Foto: Pr-foto
iBYEN

Oplev byen fra en ny side: Fra underjordiske opdagelser til det København, der aldrig blev til noget

Når Kulturnatten i aften løber af stablen, viser København sider af sig selv, byen ellers holder hemmelige. Ibyen guider til seks arrangementer, som giver dig chancen for at betragte din by fra en ny vinkel.

iBYEN

På toppen af Nørrebro

Hvordan ser Nørrebro ud fra 75 meters højde? Det kan du få svar på, når Panums nye visuelle fikspunkt, Mærsk Tårnet, inviterer Kulturnattens gæster til en udsigtsoplevelse, der med garanti giver sug i maven. Du kan nemlig klatre helt op på 15. etage, hvor hussangerne fra Panumkoret tilmed vil synge solen ned og Kulturnatten i gang, mens du nyder forskertårnets udsigt over byen og helt ud til Øresund.

Der bliver også mulighed for at møde hjernerne bag det nye laboratorietårn, arkitekterne fra Arkitektfirmaet C.F. Møller, der bl.a. fortæller om de 3.300 kobberskodder og den komplicerede byggeteknik. Og når nu du befinder dig på det sundhedsvidenskabelige fakultets domæne, skal det hele jo ikke gå op i skøn udsigt og korsang. Derfor tilbyder foyeren et bredt udvalg af mini-labs, hvor man kan komme helt tæt på videnskaben.

Foto: Nikolaj Rentzmann

Så tæt, at du f.eks. kan slentre lige ind i en kæmpemæssig, oppustelig hjerne og gå på indvendig opdagelse i nervesystemets center. Har du en kommende kirurg gemt i dig, kan du også få lov at foretage en simuleret operation med det udstyr, som de sande kirurger øver sig med. Hvis simuleringen ikke gør ondt nok, kan du i stedet få lov at teste din egen krops grænser, når smerteforskerne beretter om sidste nyt fra deres felt. Er du med andre ord til vilde højder og videnskabelige eksperimenter, bør du nok stikke forbi Mærsk Tårnet i aften.

Københavns Universitet SUND. På opdagelse i Københavns nye forskertårn (802). Blegdamsvej 3B, Kbh. N. Kl. 18-24

Lysende aften i Kødbyen

Nu er Kødbyen ikke ligefrem et hemmeligt og uudforsket sted, men det populære område, som til daglig består af en masse forskelligartede kulturelle og gastronomiske tilbud, samler sig for første gang fredag til en tæt enhed bundet sammen af lys.

På Kulturnatten bliver der nemlig for alvor sat strøm til Kødbyen, når der bliver skudt lyssøjler op i himlen, som guider gæsterne på en tur rundt til højspændte oplevelser. Man kan altså i helt bogstavelig forstand se og opleve Københavns gamle slagterdistrikt i et nyt lys. I aftenens anledning åbner Strøm Lab nemlig de tunge metaldøre til deres nye værksted og inviterer unge som gamle til at prøve kræfter med lysets magi.

Her kan man ved hjælp af kemiske bade, MIDI-controller og projektorer være med til at skabe fantasifulde og spændende projekteringer i efterårsmørket. Er det ikke lige sagen for hele familien, vil Teatret Sort/Hvid lokke med performancekunst, der udfordrer nysgerrigheden og udforsker Kødbyens rammer. Det er for børn og voksne og foregår frem til kl. 22. Bliver man sulten og tørstig, er der også råd for det – Kødbyens madmarked og distriktets mange restaurationer står klar til at bespise de sultne, ligesom Husted Vin byder på bobler og en snak om de perlende vine.

Kødbyen. Sæt strøm til Kødbyen (915) Kødbyen, Kbh. V. Kl. 18-24.

Overvåg byen fra trafiktårnet

En af Kulturnattens helt store gevinster er de mange muligheder for at komme ind på steder, hvor man sædvanligvis ikke kan få adgang. Den gevinst gør sig i den grad gældende, når Banedanmark inviterer Kulturnattens gæster ind i det nye Trafiktårn Øst, hvor en verden af overblik venter. Det er nemlig herfra, alle byens veje og jernbanenet overvåges og styres, og eftersom der rejser en kvart million mennesker ind og ud af København hver dag, er der noget at se til.

Trafikcenteret, der rejser sig højt ved det gamle baneterræn over for Kalvebod Brygge, byder nattens besøgende på tre attraktioner på hver deres sal. På 3. etage holder Vejdirektoratet til, og her har man chancen for at tage del i overvågningen af alle de statslige veje, der snor sig ind og ud af landets aftenmørke hovedstad. På 8. sal slår Banedanmark dørene op til deres kontorer.

Her vil de fortælle om den daglige drift og vise, hvordan deres trafikledere styrer og overvåger al togdrift på hele S-banenettet. Er man blevet godt gammeldags infrastrukturelt ør af den trafikale overvågning, er det heldigt, at sidste stop i det tårnhøje trafikcenter er noget så cityromantisk som en tagterrasse. Har du klaret den indvendige vindeltrappe, venter der på 9. etage en bjergtagende udsigtspost, hvorfra man kan skue ud over alle byens tage og betragte den københavnske nattehimmel.

Banedanmark. Trafiktårn Øst (177). Carsten Niebuhrs Gade 49, Kbh. V. Kl. 18-24.

Tårnaften på Knippelsbro

Siden Christian IV i 1600-tallet fik bygget den første Knippelsbro, har der været intet mindre end fire forskellige versioner af den velkendte forbindelse imellem Slotsholmen og Christianshavn. Den sidste i rækken af Knippelsbroer, som Kaj Gottlob tegnede i 1930’erne, fylder i år 80 år. Det fejrer Kulturtårnet – det ene af broens to ovale kobbertårne – ved at vække alle de gamle historier, som broen gemmer på, til live.

På Kulturnatten vil de ikoniske, irrede tårne stråle, når lysmesteren Ulysses lyser dem op, og arrangørerne inviterer på en guidet podwalk. På turene vil der blive fortalt masser af sjove og hemmelige anekdoter fra broen, tårnet og havnen – historier, der aldrig har fundet plads i historiebøgerne, men som rummer alt fra kærlighed til krig. Der begynder en ny tur hver time med afgang foran tårnet – her deles høretelefoner ud, men man skal huske sin egen smartphone. Der bliver selvfølgelig også rig mulighed for at opleve det nyrenoverede tårn indefra, der efter 80 år som bropassernes kaffestue er blevet omdannet til kulturhus for byens borgere og turister. I aftenens anledning forvandles den 16 meter høje vindeltrappe med udstillingen ’360° – Kort fortalt’ til en snoet vej ind i tårnhistorien.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kulturtårnet åbner dørene og bar fra kl. 18 og vil efterfølgende servere ’Knippelsuppe’ med brød. Kommer man først sent forbi tårnet, kan man tage del i midnatsskålen og fødselsdagsoverraskelsen, mens man nyder den spektakulære udsigt over havnen fra tårnets balkon.

Kulturtårnet.  Lys & En Levende Bro (516). Knippelsbro, Kbh. K. Kl. 18-24.

Underjordiske opdagelser

Døjer du med højdeskræk eller har i det hele taget været på rigeligt med tårnbesøg i løbet af aftenen, så har du også chancen for at opleve din by helt modsat: nedefra. Som udsigtspostens vertikale modsætning indbyder Metroselskabet igen i år de undergrundsivrige gæster til en spændende aften om nye stationer og hurtigbanesystemer. Selskabet åbner trappen ned til den store, underjordiske byggeplads, som i fremtiden bliver til Rådhudspladsens egen metrostation, når Cityringen er færdigbygget.

Foto: Pr-foto, Søren Svendsen

Arbejdet med stationen er allerede langt, så perronerne kan anes dernede i dybet, hvor også metroeksperterne står klar til at berette om de nye stationer og metrolinjer. Der vil desuden også være mulighed for at høre om, hvordan metroen og den kommende letbane vil binde byen sammen på ny vis. Det er ikke kun under jorden, man kan blive klogere på metrobyggeriet. Solidt placeret på jordoverfladen finder du den mobile og interaktive udstilling ’På sporet af Metroen’, som Metroselskabet har skabt i samarbejde med Experimentarium.

Her kan de mindste metroentusiaster udgrave deres egen station, ligesom de kan rejse frem i tiden og køre rundt og opleve fremtidens København med den kommende metroring. Erfaringen fra tidligere år viser, at undergrunden er et eftertragtet udflugtsmål i løbet af Kulturnatten, så husk tålmodigheden og de apollinske værdier, hvis du vælger at at gå under jorden i aften.

Metroselskabet. Besøg metrobyggepladsen på Rådhuspladsen (142). Rådhuspladsen 1, Kbh. K. Kl. 18-22.

Det København, som ikke fandtes

Hvis der er en del af København, du med garanti aldrig har set, er det nok den del af København, som aldrig blev til noget. Men den del af byen, som ikke findes, findes i aften, når Det Kgl. Biblioteks Sorte Diamant åbner sit historiske skatkammer.

Her kan du se modeller af de bygninger og huse, som blev tegnet og planlagt, men aldrig rejst – som et katalog over det, som aldrig blev til noget. Indtil videre i hvert fald. Når temaet lyder ’København, historie, virkelighed og vision’, er der selvfølgelig også gjort plads til det, som faktisk blev til noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor kan du også gå på opdagelse i fortidens reelle København og betragte byens imponerende udvikling set fra luften, ligesom du se de gamle bybilleder og lytte til fortidens knitrende lyde. Der vil også summe af nye visioner i det kreative byværksted, og i Bibliotekshaven er der gjort plads til lysværket ’Tankebobler’, 42 lysende bobler for hvert af københavnerfilosoffen Søren Kierkegaards leveår.

Det Kgl. Bibliotek – Den Sorte Diamant. København, historie, virkelighed og vision! (215). Søren Kierkegaards Plads 1, Kbh. K. Kl. 18-24

Find alle arrangementer på www.kulturnatten.dk

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce