Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
»Se prutten som en tillidserklæring«, skriver poet Victor Boy Lindholm, der er ugens gæsteredaktør, til en læser.
Foto: Lars Hansen

»Se prutten som en tillidserklæring«, skriver poet Victor Boy Lindholm, der er ugens gæsteredaktør, til en læser.

Læser til brevkassen: Er jeg et mandesvin, hvis jeg ikke kan lide, at min kæreste prutter?

En prutforskrækket læser har brug for et kærlighedsråd.

iBYEN

Ibyens brevkasse giver dig hver tirsdag syrlige, sexy og ømme råd om kærlighed. Brevkasseredaktør Felix Thorsen Katzenelson inviterer altid en kyndig københavner ind som medredaktør, så de sammen kan give dig love – eller et los. Send dit spørgsmål til hjerte@pol.dk.

Ugens spørgsmål:

Jeg har et problem, og jeg ved godt, at det er et no-go i disse ligestillingstider, at jeg har det sådan.

Jeg har været sammen med min kæreste i fem år, vi er glade, hun er oversmuk, og alt er kærlighed i lange baner. For det meste. For hun er begyndt at prutte. Sådan helt cool – når hun tager sko på eller ligger i sofaen. Bum, bum.

Det er ikke, fordi det lugter, det er mere, fordi det ikke er så - tør jeg sige det? - piget at prutte. Og det er et turn off for mig. Jeg selv dyrker mere ’siveren’ af respekt. Kan jeg få hende til at stoppe uden at være et mandesvin, eller skal jeg lære at leve i et krakeleret glansbillede?

Ugens gæsteredaktør Victor Boy Lindholm:

Jeg tror ikke, at du er et mandesvin. Dit spørgsmål giver udtryk for en oprigtig bekymring. Du er bange for at tabe din kærlighed, fordi du ikke kan overkomme dig selv. Det er dit problem. Det er ikke et spørgsmål om ligestilling eller ligeret til prutten – det burde være selvindlysende, at kvinder prutter. Et langt parforhold er kendetegnet af forskellige stadier, og efter fem år er I kommet til et smukt sted, hvor din kæreste er fuldstændig tryg ved dig.

Jeg synes, at du skal se prutten som en tillidserklæring

Jeg synes, at du skal se prutten som en tillidserklæring. I er vokset så tæt på hinanden, at hun måske glemmer, at du er i rummet (det kan selvfølgelig blive et problem). I er et sted i et parforhold, som de færreste oplever. Jeg tror, at du skal værdsætte din kærestes prutter, fordi hver prut er et lille »jeg elsker dig«.

Når det så er sagt, så findes der naturligvis et godt gammeldags punkt imellem siveren og den våde brandskid. Ligesom der findes et kompromis mellem serie-prutteriet og at holde en prut inde, indtil man får forstoppelse. Dette kompromis har ikke noget at gøre med at være ’piget’ (er hun ikke en voksen kvinde?) eller ’drenget’. Det har nok noget at gøre med almindelig hensynsfuldhed og pli.

Brevkasseredaktør Felix Thorsen Katzenelson:

Parforholdsprut-spørgsmålet kan virke simpelt, ja, som varm luft, ville nogen sige, men for at svare må jeg hidkalde både glemte guder og antikke filosoffer.

Du og din kæreste fjærter jer altså direkte ind i historiebøgerne

Prutten har været en evig joke – nogle historikere mener faktisk, at prutten er kilde til verdens ældste vittighed – fra cirka år 1900 f.v.t. Matshishkapeu er det mundrette navn på en pruttegud, som Canadas oprindelige Innu-folk tilbad. Historien går på, at det krævede stor koncentration at tyde hans luftige beskeder.

Legenden siger også, at en prut var startskuddet på en krig tilbage i 560’erne f.v.t. Apries var farao i Egypten, der dengang også regerede over Jerusalem. At en soldat slog en prut på det forkerte tidspunkt i den hellige by, gjorde folk edderspændt vrede og blev altså skyld i et blodigt oprør.

Så farao Apries var nok ligesom dig ikke den store tilhænger af uhøflige endetarmsbøvser, og den holdning deler I også med gode gamle Pythagoras, du ved, ham med retvinklede trekanter. En af fædrene til vestlig filosofi mente, man kunne miste noget af sin sjæl, når man pruttede, og afskyede efter sigende af samme grund bønner.

Du og din kæreste fjærter jer altså direkte ind i historiebøgerne. Jeg tror, tiden er på hendes side, men hvis du gerne vil prutten til livs, tror jeg, du skal tale den ihjel. Spørg højlydt »ER DET OKAY, JEG PRUTTER NU?«, så ofte du kan, for at gøre kæresten forlegen. Så kan du måske bandlyse Matshishkapeu tilbage til sit badeværelsesfængsel.

Ellers må dommen være: Det er gas, du kan ta’ det.

Annonce

IBYEN


    Chris Pedersen var i årevis en del af inderkredsen i den danske modebranche. Så fik han nok. Nu er han vært på DR K. Fotograferet under sin crossfittræning.

Læser til brevkassen:  Hjælp, jeg er kommet til at sprede et grimt kviklånsrygte om min gamle ven i en spritstiv hævnaktion

Ugens spørgsmål og svar i Ibyens Brevkasse stammer fra Ibyen og Poptillæggets live-arrangement i Absalon tidligere på ugen. Lyt til hele podcasten på fredag via Politikens Poptillæg.

Brevkassen feat. Flemming Møldrup:  »Hver gang jeg arrangerer en aftale med en fyr, ender jeg med at researche alt fra bopæl til Instagram, LinkedIn og Facebook«

»Jeg har da fået masser af tilbud«, skriver en læser til Politiken. Men hun er fortsat jomfru - og dødtræt af andres behov for at tale om det.

Læser til brevkassen:   Jeg er 23 år og jomfru. Og mit eneste problem med min jomfruelighed er andre menneskers nysgerrighed


    Michael Jackson fotograferet under koncert i København 1992.

Læser til brevkassen:  Min kæreste vil have mig til at boykotte Michael Jacksons musik. Hvad gør jeg?

Sanger Thøger Dixgaard er gæsteredaktør i denne uges udgave af Ibyens brevkasse.

Thøger Dixgaard svarer i kærligheds­brevkassen:  Hvad stiller man op, når drømmedaten ikke vil mødes igen?

Hvor langt rækker din mentale Tinder-radius? Ibyens brevkasse svarer en læser, der hader mænd, men gerne vil have en kæreste.

Brevkassen feat. Gudrun Marie Schmidt:  Kvinde, drop dine krav om høje mænd, kloge mænd og mænd med trænede kroppe


    Felix Thorsen Katzenelson er brevkasseredaktør på Ibyen.

Giver 'elskling' dig kvalme?   Kærligheds­brevkassen giver dig formlen på det perfekte kælenavn

Læser til brevkassen:  Alle mine venner er pludselig biseksuelle. Går jeg glip af noget?