0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyt liv i gamle kiosker, donuts og ølbar: Her er 11 nye steder, du skal kende i København

Ibyen giver dig overblik over nye steder på spisescenen i København.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Andreas Haubjerg
Arkivfoto: Andreas Haubjerg

Det er store flyttedag på Nørrebro. Bar Pasta (foto) udvider mod syd, mens Depanneur fremover vil have dig til at spise bagels og drikke vin i Rantzausgade.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

1 Fra en telefonkiosk...

I 1896 blev en håndfuld såkaldte telefonkiosker stillet op i hovedstaden, og de fungerede i mange år som Danmarks første mønttelefoner. Den slags har vi efterhånden ikke længere brug for, så med mobiltelefonernes indtog blev de gamle kiosker omdannet til lejemål ejet af kommunen. Ved Nørreport kom der pludselig en kaffebar midt på pladsen mellem Frederiksborggade og Fiolstræde.

Kaffekiosken er den sidste håndfuld år blevet drevet af Abdullah Muhammad Abu-Lifa, men hans lejemål er nu – til stor bedrøvelse for Abu-Lifa – ophørt, og nye lejere er rykket ind: Fremover kan man derfor finde en mikrofilial af Coffee Collective i det lille skur tegnet af arkitekten Fritz Koch.

Coffee Collective
Pr-foto: Coffee Collective

Telefonkiosken, der har ligget ved Nørreport i mere end 100 år, har fået nye lejere.

Menukortet bliver mere eller mindre, som man kender det fraristeriets andre kaffebarfilialer i hovedstaden, så der serveres både forskellige espresso-med-mælk-varianter, filter- og nitrokaffe samt kaffekombucha på dåse. Vil man have fingre i den populære espresso-softice, må man vandre rundt om hjørnet til Torvehallerne.

Coffee Collective. Nørrevoldgade/Fiolstræde, Kbh. K.

2 ... til en anden telefonkiosk

I en af byens andre historiske telefonkiosker – den på Sank Hans Torv på Nørrebro – kommer der også nyt liv denne sommer. Her er Vesterbro-vinshoppen Vinsupernaturel netop rykket ind og vil torsdag-lørdag eftermiddag og aften (17-23) sommeren over servere naturvin, snacks og en dagens ret lavet af skiftende gæstekokke.

Der vil være 120 pladser omkring telefonkiosken, der forpagtes af Wulff og Konstali, som fortsat bruger kiosken i dagtimerne frem til klokken 17, hvor Vinsupernaturel overtager.

Man vil kunne købe vin på glas, flaske og to-go, oplyser Vinsupernaturel på Instagram, og på listen over snackleverandører er blandt andre Hart Bageri.

Vinsupernaturel. Sankt Hans Torv. Åben fra 25. juni.

3+4 Store flyttedag på Nørrebro

Der er gang i det helt store bytte bytte købmand-show på Indre Nørrebro. Bogstaveligt talt.

For den canadisk inspirerede købmandsbutik-skråstreg-bar-skråstreg-café Depanneur ved Folkets Park rykker nu ned i den gamle kiosk på hjørnet af Skyttegade og Rantzausgade, og i samme omgang udvider den populære Bar Pasta med en aflægger (delvist) i Depanneurs gamle lokaler.

Lad os tage dem én ad gangen:

Stamgæster på Bar Pasta vil tilsyneladende også kunne føle sig hjemme i Griffenfeldsgade, for retterne ligner dem, der serveres oppe i kælderrestauranten ved Nørrebroparken. Planerne lyder, at restauranten åbner i løbet af juli. Senere på sommeren udvider pastamagerne yderligere med en vinshop og deli i de tilstødende gemakker. Navnet bliver Veranda, og som medejer Mik-Frikke Grundahl skriver i en mail til Ibyen, har de »længe drømt om et sted, som omfavner behovet for en simpel og let frokost på farten – og hvor vi kan tilbyde de lokale at tage vores friske pasta og importerede naturvine med hjem«.

Depanneur udvider også betragteligt med deres nye lejemål i Rantzausgade. Kiosk-elementet holder de fast i, og der bliver nu plads til et større sortiment på hylderne – herunder en stor vinafdeling med et udvalg af flasker, der enten kan tages med hjem eller nydes på stedet mod »favorable beværtningspriser«, som medejer Daniel Rørbæk formulerer det.

Derudover har Depanneur allieret sig med Lille Bakery-stifter Jesper Gøtz, som har udviklet en surdejsbagel, der hver dag skal koges og bages i baglokalet. Ganske som man kender det fra de små delier i New York og Montreal. Han står også for en menu med med »friske anretninger af salater og fisk«, der vil variere dagligt afhængigt af sæsonen og udbuddet på markedet.

Det Ny Depanneur åbner 17. juli, hvis ellers alt går efter planen.

Bar Pasta. Griffenfeldsgade 17. Kbh. N.

Depanneur. Rantzausgade 36, Kbh. N.

5 Fiskebiks i Kødbyen

Midt under coronanedlukningen åbnede Kødbyen-institutionen Fiskebaren i relativ stilhed en fiskehandel ved Slagterboderne på vej op mod Halmtorvet: Fiskeslagteren.

Her kan man få fingre i bæredygtig og friskfanget fisk, levende skaldyr og hjemmekogt fond, og vil man forsøge sig med en alternativ hotdog, har fiskebutikkens små fiskepølser med ørred, torsk og ramsløg allerede opbygget et betydeligt omdømme i hovedstaden. Derudover sælges der både fiskefrikadellesandwiches og ceviche.

Fiskeslagteren. Slagterboderne 11, Kbh. V.

6 Mere kaffe. Nu på Østerbro

Siden 2016 har svenskfødte Patrik Rolf drevet det lille risteri April Coffee fra små lokaler på Refshaleøen. Nu er det blevet tid til at udvide, og det med et kombineret risteri, kaffebar og showroom i Ryesgade på Østerbro.

I samarbejde med designvirksomheden Finn Juhl og tøjfirmaet Andersen-Andersen har de indrettet lokalerne, så det ligner midtersiderne i Kinfolk, og det er altså lækkert på den der stramme, nordiske måde.

Kaffen skulle også være i orden. I hvert fald vandt Rolf i 2019 sølvmedaljen ved verdensmesterskabet i kaffebrygning, mens kompagnon Rasmus Madsen er danmarksmester i kafferistning, så det lader til at være nogle herrer med styr på håndværket.

April Coffee Roasters. Ryesgade 86A, Kbh. Ø.

7 Farvel til en ... institution

Okay, ’institution’ er måske at stramme den. Men ikke desto mindre var sportsbaren High Q et af de få overlevende steder på Vesterbro, der endnu ikke var blevet forvandlet til moderne smørrebrødsrestaurant, sportscola-café eller naturvinbar. Her kunne man se bold og drikke bajere, men heller ikke så meget mere end det.

Det kapitel er nu ovre. De store lokaler med udsigt til Sdr. Boulevard og naboerne Volatil og Osteria 16 Pesce bliver i løbet af sommeren forvandlet til Rbabarrab, Kihosks mikroøl- og pizzabar, der normalt holder til på den modsatte side af boulevarden. De får nu flere kvadratmeter at boltre sig på.

Hvis man begræder tabet af sportsbaren, kan man få sit fix hos 33’eren i Dybbølsgade. Her er der både fo’bold på skærmen og en enorm (!) samling vodka i kælderen.

Rbabarrab. Sdr. Boulevard 52-54, Kbh. B.

8 Smørrebrød i Klubben

Restauratør Anders Aagaard har efterhånden åbnet så mange restauranter, at de ikke kan tælles på to hænder. Her i København startede det for 13 år siden, hvor dørene til Madklubben slog dørene op i Store Kongensgade.

PR
Foto: PR

Nu er denne filial blevet omdannet til smørrebrødsrestaurant, og det er første gang i kædens historie, at de prøver kræfter med denne klassiske danske spise. Madderne koster ml. 75-115 kroner per styk, og både til frokost og til aften vil der også være et udvalg af varme retter på kortet. Menuen kan ses her.

Madklubben København. Store Kongensgade 66, Kbh. K.

9 Reality-donuts og lange køer på Vesterbro

Det dufter af Paradise Hotel og Robinson. Det er stegt i fedt. Der er hul i midten. Og så er det jysk. Ja, altså ikke selve donut’en, men donutbutikken Bronuts, der er startet af realitystjernen Türker Alici og kammeraten Ninos Oraha i Aarhus-forstaden Åbyhøj i august sidste år.

Siden har kæden spredt sig til både Randers, snart Aalborg og nu også København, hvor en filial er åbnet på Vesterbro. I åbningsweekenden var der lange køer ned ad gaden, nærmest som var der en Noma-burger eller et Black Friday-tilbud for enden af regnbuen.

De buttede kager bliver toppet med alt fra p-tærter til Snickers og Toffifee, og vil man selv have syn for sagen, skal man forbi Vesterbrogade 37. Spiser man for mange, kan man søge om forladelse i den katolske Jesu Hjerte Kirke, der ligger rundt om hjørnet.

Bronuts Donuts. Vesterbrogade 37, Kbh. V.

10 Ny beboer i Jægersborggade

Den ugandiske madbod UGood har i en årrække trillet rundt mellem forskellige streetfoodmarkeder og festivaler i både København, Roskilde og Aarhus, men nu har Sylvester Bbaale – der er født i Uganda og opvokset på Falster – fået fast plads i Jægersborggade på Nørrebro.

3. juli åbner UGood i nummer 39, skriver Bbaale på Facebook, og fremover skal der langes forskellige veganske og vegetariske retter over disken. Alle med råvarer fra Danmark, og med den ugandiske rolex-rulle som central spiller på menukortet.

En rolex-rulle er mere eller mindre en omelet rullet ind i et indisk chapati-fladbrød, og så ellers fyldt med, ja, fyld af forskellig art. Resten af menuen er endnu ikke offentliggjort, men kommer inden længe online på restaurantens hjemmeside.

UGood. Jægersborggade 39, Kbh. N.

11 Sommermarked i sommermånederne

Vi runder af med endnu en tur til Kødbyen. Denne gang i området omkring Slagtehusgade, hvor et hold af grønne madiværksættere med hjælp fra Københavns Kommune sommeren over serverer småretter og sælger madvarer fra en række boder og stande i det fri.

Minimadfestivalen løber frem til 29. august, og rammerne være mere eller mindre flydende, lyder det fra arrangørerne:

»Den Grønne Kødby skabes løbende, og derfor er det også vigtigt at understrege, at vi tager én uge ad gangen. På den måde kan vi sikre os, at coronaregler overholdes, at vi kan holde et ansvarligt arrangement, og at flere forskellige samarbejdspartnere og madaktører kan blive en del af vores dynamiske gadekøkken«, skriver de i en pressemeddelelse.

Indtil videre kan man bl.a. støde ind i Rosévognen, mikrobryggeriet Åben Øl, det japanske gadekøkken Saito CPH og italienerne fra EVOO.

Læs mere her.

Sommer i Den Grønne Kødby. Slagtehusgade, Kbh V.

Læs mere:

Annonce

IBYEN