0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Efter 116 år: Nu tages historisk springvand ned fra Rådhuspladsen

Først om to år er Dragespringvandet tilbage på sin nye placering.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen (arkivfoto)
Foto: Mads Nissen (arkivfoto)

Dragespringvandet på Rådhuspladsen er udført i et samarbejde mellem Thorvald Bindesbøll og Joakim Skovgaard i forbindelse med en konkurrence om et monument til Amagertorv/Højbro Plads. Arkivfoto: Mads Nissen

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du går forbi Rådhuspladsen i de kommende uger, vil du kunne se, at en af pladsens stamgæster er ved at blive fjernet.

Siden 1904 har Dragespringvandet været placeret i det sydvestlige hjørne af pladsen ud mod H.C. Andersens Boulevard og dermed et af Københavns travleste fodgængerfelter.

Men nu - efter 116 års tro tjeneste - skal Dragespringvandet totalrenoveres og flyttes, og Københavns Kommune er netop begyndt på nedtagningen, der forventes afsluttet til december.

Holger Damgaard
Foto: Holger Damgaard

Dragespringvandet fotograferet af Politiken-fotograf Holger Damgaard, efter at springvandet har fået drage og tyr i 1923.

Dragespringvandet, der er lavet i et samarbejde mellem de to kunstnere Thorvald Bindesbøll og Joakim Skovgaard, var oprindeligt tegnet til at stå på Amagertorv/Højbro Plads, men tabte konkurrencen om placeringen til Storkespringvandet.

’Spytbakken’

Siden indvielsen har springvandet haft forskellige udformninger og placeringer: Det var for eksempel først i 1923, at den store tyr i midten blev en del af fontænen. Indtil da blev Dragespringvandet kritiseret omtalt som ’grim’ i pressen, og det fik hånligt kaldenavnet ’Spytbakken’ med henvisning til dets yderste kumme.

Dragespringet 2.0 genopstår på en ny, prominent placering i midten af Rådhuspladsen, når det efter planen indvies i 2022.

Flytningen af springvandet står til at koste 11,5 millioner kroner. To tredjedele af udgifterne forbundet herved er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fonden, mens Københavns Kommune betaler den sidste tredjedel selv. Flytningen blev vedtaget af et enigt teknik- og miljøudvalg i 2016 som del af planerne for den nyrenoverede Rådhuspladsen.

Udover selve flytningen vil Dragespringvandet blive ført tilbage til den form, det havde frem til 1954. Dengang blev et yderbassin med en diameter på 14 meter fjernet i forbindelse med en udvidelse af H.C. Andersens Boulevard, hvorfor springvandet blev flyttet til dets nuværende placering.

Yderbassinet blev placeret på Brønshøj Torv, hvor det stod frem til 2001. Siden har bassinet været skilt ad og opmagasineret – men nu kommer det altså igen til ære og værdighed på Rådhuspladsen.

ibyen@pol.dk

Læs mere: