Boblebad. I Hammam & Spa Copenhagen bliver du dampet, renskuret, pakket ind i skum og masseret med olie.
Foto: Miriam Dalsgaard

Boblebad. I Hammam & Spa Copenhagen bliver du dampet, renskuret, pakket ind i skum og masseret med olie.

Byliv

Ny hamam tilbyder en lomme af mellemøstlig velvære i Nordvest

Badetøj eller ej? Skyller man sig med eller uden sarong? Ibyen besøger byens første autentiske hamam.

Byliv

Dampen er så tæt, at man knap kan se ansigterne på de andre, der sidder i rummet. Bademesteren har på forhånd forklaret, at der er to rum med damp i Hammam & Spa Copenhagen: Det »varme« og det »pissevarme«. Iført identiske saronger og lyserøde badetøfler er veninderne Tine Thornsen og Camilla Hovgaard styret mod det varmeste.

Her sidder de knæ ved knæ på den ene bænk i det lille rum, der ikke er mere end 2 gange 2 meter stort. Sveden perler frem på ansigtet, og varmen fra dampkanonen under bænken brænder på læggene, mens de falder i snak med to andre piger, Humera Akhtar og Mariana Nasser, på bænken ved siden af.

Med inspiration fra særligt tyrkisk og marokkansk badkultur skød Hammam & Spa Copenhagen, en autentisk hamam, for nylig op lige i det multikulturelle smørhul på Tomsgårdsvej. Her kan du få et totimers besøg under varmere himmelstrøg og blive skrubbet, pakket ind i skum og masseret med olie, så du går derfra med en hud blødere end babykinder.

»Jeg ser det her som et eksotisk kulturtilbud, lidt ligesom Ungdomshuset eller det nye bibliotek. Jeg bor selv i kvarteret og har været forbi én gang før for at se, hvad det var for noget – og nu ville jeg også vise det til Tine«, fortæller Camilla Hovgaard.

En tur med grovfilen

Termometret viser 34 grader, og en duft af citrusolie rammer næseborene, når man træder ind i hamam’ens hovedrum. Vægge og gulv er opført i ravgult marmor, og rummet er dekoreret med mosaikker, vandhaner i guld og snirklede metallamper. Fra højtalerne flyder dæmpet, arabisk strengemusik.

I hovedrummet skyller man sig, inden man sjapper af sted i sine badetøfler mod det varme eller virkelig varme damprum. Når man har fået damp nok, går turen til en af de små afskærmede nicher, hvor selve skrubbebehandlingen foregår på et opvarmet stenbord. Inden får man udleveret et lille brev med en klistrende sæbe med honningkonsistens, som man skal smøre kroppen ind i.

Og så går bademesteren ellers i gang med sandpapirshandsken, kesen, der fnulrer huden af kroppen, som var den et viskelæder. Det er ikke noget blidt pussenusseri, man får i Hammam & Spa Copenhagen, men en effektiv tur med grovfilen. En arabisk pige konkluderer efterfølgende, at hun dog godt kunne have tænkt sig, at de »tog lidt mere fat«, men at de nok »er nødt til at tage hensyn til sensitive typer«.

Imens kigger jeg ned på mine rosinfingre og skandinaviske hud, der har skiftet farve fra vinterbleg til grise-lyserød efter behandlingen.

»Det har kostet i hvert fald 4-5 millioner«

Hamam’en er opført af Jasim Al-Rammah, der er læge med rødder i Irak. Han mente, at København manglede en rigtig hamam og besluttede at åbne den som en del af sit sundhedshus på Tomsgårdsvej, der også rummer en lægeklinik og et fitnesscenter kun for kvinder. For ham handler det om mere end wellness:

»Hamam handler om varme, aromaterapi, lys, duft og dens indvirkninger på kroppen. Det handler om indre og ydre sundhed. Og som læge synes jeg ofte, vi snakker om sygdomme og behandling, når vi snakker om sundhed. Hamam kan i nogle tilfælde være et alternativ til fysioterapi, og der er dufte og en varme, som kan være god for folk med depression«.

Det har taget to år at opføre badet, som er bygget med inspiration fra hans yndlingsmoske i barndomsbyen Najaf syd for Bagdad. Marmoret er importeret fra Kina, interiøret er hentet på rejser til Marokko, og teknik og maskiner kommer fra Danmark.

»Jeg har brugt al min løn og min ferie på det, og det har i hvert fald kostet 4-5 millioner. Men det er som en hobby for mig at starte nye projekter. Og så er jeg læge, så stedet skal signalere renhed og være opført af de bedste materialer«, forklarer Jasim Al-Rammah.

Det er ikke her, vi skal tale ligestilling

Hamam’en er kønsopdelt – hvorfor?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hamam er intimt. Traditionelt har det været opdelt, så hvis jeg begynder at lave en, hvor kønnene er blandet, laver jeg en hybrid. Noget andet end hamam. Det er jeg ikke interesseret i«.

Men nogle vil måske sige, at når man kan være blandet i en dansk svømmehal, hvorfor kan man så ikke i din hamam?

»Hvis nogen synes, at hamam’en skal være blandet, kan de jo starte med at bede om kønsneutrale omklædningsrum i svømmehallen. Det har man jo heller ikke lyst til. Det handler om tryghed og om at være afslappet. Jeg har også kvindelige patienter, der helst vil tilses af en kvindelig læge – og så bliver det selvfølgelig sådan, fordi det gør dem trygge. Det er ikke der, vi går ind i en ligestillingsdebat«.

De kvinder, jeg taler med under mit besøg i hamam’en, er da også glade for kønsopdelingen.

Jeg kan godt lide det kvindelige rum. Det giver en anden dimension, når der kun er kvinder

Humera Akhtar og Mariana Nasser er begge muslimer og fortæller, at de slet ikke var kommet, hvis badet ikke havde været kønsopdelt. Det samme fortæller en somalisk kvinde. Også Tine Thornsen og Camilla Hovgaard er positivt indstillede over for kønsopdelingen.

»Jeg kan godt lide det kvindelige rum. Det giver en anden dimension, når der kun er kvinder – og her kan flere forskellige grupper kvinder mødes og bygge bro og snakke på kryds og tværs. Det er selvfølgelig relevant at forholde sig til, om det er et tilbageskridt, eller det hæmmer integrationen. Jeg har for eksempel en veninde, der har spurgt mig: Jamen, er danske kvinder overhovedet velkomne i den hamam? Men det føler jeg bestemt. Også fordi sådan noget som hjemmesiden er på dansk«, siger Camilla Hovgaard.

Den hårde kerne

Kunderne i hamam’en er både tyrkere, marokkanere, syrere, somaliere og melhvide danskere. Her bliver det tydeligt, hvem der kommer fra et land med hamamkultur, fortæller bademester og daglig leder Naja Frank Hansen grinende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun forklarer, at hamam’ens medarbejdere blandt andet har måttet stoppe nogle unge danske piger i at dyppe fødderne ned i de marmorkar, som egentlig er beregnet til at øse af rent vand fra. Og så har de en lille hård kerne af arabiske kunder, som kommer næsten ugentligt.

»Nogle af de ældre arabiske kvinder kan sidde en time inde i den varmeste damp. Så længe, at vi kigger på hinanden og tænker: Er du ikke ved at dø af varme?«.

Hammam & Spa Copenhagen ligger Tomsgårdsvej 23c, 2400 Kbh. NV. Mandag, onsdag, fredag og lørdag er kvindedage - resten er mandedage. Prisen starter på 175 kroner.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce