Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Visualisering. Sådan forestiller en borger sig Ladegårdsåen i fremtiden.
Foto: Allan Obling

Visualisering. Sådan forestiller en borger sig Ladegårdsåen i fremtiden.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udtørring truer drømmen om en å gennem Nørrebro

Det bliver svært at skabe et permanent åløb, vurderer Cowi's ingeniører.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavnerbørn boltrer sig i vand til livet og nyder en ubekymret stund på den græsklædte åbred, mens mørket fra Nørrebros baggårde synes langt væk.

De nostalgiske, sort-hvide billeder af Ladegårdsåen fra starten af sidste århundrede har været en effektiv generator for den vision, som københavnske ildsjæle med succes har blæst liv i de senere år:

Et rislende, grønt, rekreativt bælte skal igen tage pladsen fra Åboulevardens endeløse kolonner af biler, som i stedet forvises til en tunnel.

Drømmen om åen, som har fulgt et ubemærket forløb under asfalt siden den endelige rørlægning i 1962, har med voksende effekt også fået tag i de københavnske lokalpolitikere.

De afventer den forundersøgelse, som skal klarlægge økonomiske, trafikale og miljømæssige udfordringer, hvis Københavns mest trafikerede indfaldsvej skal vige pladsen for den genopstandne å.

Men i undersøgelsens første statusnotat konkluderer Cowi’s rådgivende ingeniører nu, at det enorme anlægsprojekt vil lide af en ganske vital mangelvare: vand.

Sparsomme vandmængder

Det er endog »meget vanskeligt at finde tilstrækkeligt med vandkilder til at opnå et åbent forløb af Ladegårds Å med strømmende vand på hele strækningen«, lyder det således i notatet.

Snarere end badende børn skal man derfor forestille sig soppedybder på få centimeter. Vandet, der strømmer til fra Emdrup Sø, er dog samtidig så forurenet med fosfor, at kommunen i dag lukker for vandspjældet rundt regnet hver tredje dag, hvorfor Ladegårdsåen til tider tørrer helt ud.

»Vandkvaliteten i et nyt åbent forløb vil ikke være acceptabel for udledning til de indre søer«, sammenfatter Cowi i notatet, der også påpeger store udfordringer med at sikre tilstrækkeligt fald på åens vej fra Københavns Nordvestkvarter til Indre By mellem Nørrebro og Frederiksberg.

Med et århundredes påfyldning på det omliggende terræn vil et åbent åløb »skulle ligge 3-4 meter dybt« på dele af strækningen, mens det på andre vil være i niveau.

Men hverken dybden eller de yderst sparsomme vandmængder får teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) til at opgive planerne, erklærer han:

»Jeg har aldrig forestillet mig, at Gudenåen ville flyde gennem København, mens ørrederne springer. Vi har jo hele tiden vidst, at der ville være tidspunkter med rigtig meget vand og andre med en del mindre vand«.

Som prisen på to nye metrolinjer

Statusnotatet ser desuden kun på de helt aktuelle forhold, anfører han:

»Der er nogle forudsætninger her, som skal uddybes nærmere, og derfor er det godt, at forundersøgelsen ikke er færdig. Vi pumper i dag vand op flere steder i området og hælder det i kloakken. Det kan vi jo lade være med og i stedet lede det til åen«.

Men en af begrundelserne for ikke at lede vandet den vej i dag er vel, at det er forurenet?

»Og det skal vi tage meget seriøst«, siger borgmesteren, der peger på vandet fra kommunens nedlagte drikkevandsboringer som en renere vandkilde, der i dag også ledes i kloakken. De forurenede søer i Emdrup og Utterslev Mose skal samtidig renses, så vandet trygt kan ledes ud i Ladegårdsåen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det skal vi ikke gøre alene for projektet på Åboulevarden, men for generelt at bedre kvaliteten i vores søer«, siger Morten Kabell.

Han og det øvrige det røde bystyre har med opbakning fra Dansk Folkeparti fundet pengene til forundersøgelsen, mens især Konservative og Liberal Alliance har modsat sig ideen. En estimeret anlægspris på over 5 milliarder kroner står ikke mål med gevinsten, mener de.

»Og at man ønsker at blotlægge en å, som knap nok findes rigtigt, fordi der ikke er nok vand i den, gør blot ideen endnu mere absurd«, siger gruppeformand Lars Dueholm (LA).

Projektet er et praktisk og økonomisk fatamorgana. Prisen for at fritlægge Ladegårdsåen svarer til to nye metrolinjer

Udsigten til et årelangt trafikkaos i anlægsperioden med massive køer i de omkringliggende gader har været andre store indvendinger.

Cowi-notatet peger på, at en dybere, boret tunnel vil koste omtrent det samme som den hidtidige favoritløsning med en gravet tunnel, der dog skaber store trafikproblemer i løbet af anlægsårene.

Grunde dækker kun lidt af prisen

Med en boret tunnel vil det værste kaos på sidevejene kunne undgås, forsikrer Morten Kabell.

Men skal der bores dybt, afskærer kommunen billisterne fra at køre fra undervejs på tunnelstrækningen, da opkørslerne vil blive ganske få, protesterer Jakob Næsager (K).

»Projektet er et praktisk og økonomisk fatamorgana. Prisen for at fritlægge Ladegårdsåen svarer til to nye metrolinjer«, siger den konservative gruppeformand, som hellere vil ser borekræfterne brugt på flere underjordiske togstrækninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Indtægter fra grundsalg i området, hvor den sekssporede vej Bispeengbuen i dag ligger, kan bidrage til finansieringen, men kun med »en mindre del af det samlede finansieringsbehov«, vurderer Cowi i notatet uden dog at sætte pris på det enorme anlægsprojekt.

Dermed må kommunen som så ofte før fæstne lid til, at en af landets store fonde træder til. Det har dog hele tiden været tanken, siger Morten Kabell.

Den samlede foranalyse om mulighederne for at genåbne Ladegårdsåen vil efter planen ligge klar til politisk fremlæggelse på rådhuset i foråret 2016.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips