Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvidt. Dario Campeotto og Ghita Nørby giftede sig i København 19. december 1963. Ægteskabet holdt i seks år.
Foto: Lars Hansen (arkiv)

Hvidt. Dario Campeotto og Ghita Nørby giftede sig i København 19. december 1963. Ægteskabet holdt i seks år.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

17 ting, du ikke vidste om bryllupper i Danmark

Hvor mange par bruger over 80.000 kroner på deres bryllup? Se svaret i artiklen.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

... AT DET DER med at gifte sig af kærlighed er en rimelig ny ting? »Det bedste ægteskab indgås over et lig«, hedder det i en makaber talemåde fra 1700-tallet. Dengang var det da heller ikke ualmindeligt, at en ung mand giftede sig med en 15-20 år ældre kvinde, udelukkende fordi hun var blevet enke og havde en gård og måske også en sum penge med sig ind i ægteskabet. At langt størstedelen af alle ægteskaber var fornuftsbaserede ses også i talemåden, at man »ikke skal skue sin viv i en springdans, men i et dejtrug«. Allerede i romantikken i 1800-tallet spirer dyrkelsen af kærlighedsægteskabet, særligt blandt borgerskabet. Det er dog først i 1900-tallet, at kærlighedsægteskabet blev udbredt i alle samfundslag.

Sprøjt saa Styrkesaften sund/ dybt ind i Grottens dunkle Bund

... AT PARRETS egen have er det mest populære sted at blive viet af en præst uden for kirken? Også skov, strand, mark og offentlige haver og parker er populære hos københavnske brudepar, ligesom for eksempel en båd, en badebro eller et andet sted, der ligger i nærheden af parrets festlokale, er et almindeligt valg. Omkring 100 københavnske par er blevet viet af en præst uden for kirkens rum, siden det blev muligt i foråret 2013 og frem til 1. januar i år.

... AT KØBENHAVNS Kommune udbyder seks forskellige lokationer for par, som vil giftes uden for kirken eller rådhuset, nemlig rådhustårnet, Botanisk Have, Tivoli, Amaliehaven, Thorvaldsens Museum og Amager Strand. Alle lokationerne, på nær Tivoli, var fyldt ud sidste år. Botanisk Have blev udsolgt først.

... AT NOGLE PAR ønsker at blive gift på det sted, hvor de mødtes første gang? Københavns Kommunes giftefogeder har således blandt andet viet et par under uret på Hovedbanegården og et par, som blev gift ved indgangen til Søndermarken, hvor de havde mødt hinanden på en bænk. I forbindelse med Copenhagen Half Marathon i sidste weekend var der ligeledes et par, som blev viet lige inden start.

... AT 14 PROCENT af danskerne ifølge den seneste undersøgelse fra YouGov bruger mere end 80.000 kr. på deres bryllup? De fleste danskere bruger dog noget mindre, nemlig mellem 4.001 og 50.000 kr. (44 procent). Det er generelt par, som vælger at blive gift i kirke, som bruger flest penge på deres bryllup.

... AT DE FLESTE par (27 procent) har mellem 10 og 29 gæster ved deres bryllup? 25 procent har mellem 50 og 99 gæster, 20 procent har mellem 30 og 49 gæster, 14 procent har mellem 1 og 9 gæster, 4 procent har mellem 100 og 149 gæster, og 3 procent har 150 eller flere. 8 procent har ingen gæster.

... AT FLERE HOMOSEKSUELLE par vælger kirken? Knap hvert tredje homoseksuelle par, som blev viet i 2014, valgte en kirkelig vielse. Dermed nærmer tallet sig andelen af heteroseksuelle par, som vælger kirkebryllup frem for rådhus.

... AT 49 PROCENT af danske par ifølge YouGov bliver borgerligt viet, mens 42 procent vælger kirken? De resterende 9 procent bliver enten gift i udlandet eller ved en anden religiøs vielse.

... AT DET IKKE altid har været muligt at blive gift uden Guds indblanding? Det ændrede sig, da der med grundloven af 1849 blev indført religionsfrihed i Danmark. Første par, der benyttede sig af ordningen, var den 27-årige skræddersvend Christen Christiansen og den 1 år yngre Christine Marie Bruun, der troppede op på Københavns Råd- og Domhus på Nytorv 14. juli 1851 for at blive borgerligt viet. Brudeparrets to vidner var mel- og grynhandler Petersen og karetmager Malling.

... AT DE FLESTE brudepar (41 procent) er over 35 år?

... AT SELVESTE Adam Oehlenschläger gav unge ægtemænd gode råd, dengang han levede. I digtet ’Raad til unge ægtemænd’ skrev han blandt andet: »Stød Sceptret ind, saa langt det naar/ lad Haar sig trykke imod Haar/ og sprøjt saa Styrkesaften sund/ dybt ind i Grottens dunkle Bund«. Digtet skønnes at være skrevet i perioden 1809-20 og blev blandt andet trykt i Inge og Sten Hegelers sexbrevkasse ’Spørg Inge & Sten’ i Ekstra Bladet i 1970.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

... AT DET ER POPULÆRT at blive gift på dage, som stikker ud – måske så bruden er helt sikker på, at gommen husker bryllupsdagen? 11/11/11 fik 158 par hinanden på Københavns Rådhus, 12/12/12 gjaldt det 240 par, mens der 7/9/13 blev viet 206 par på rådhuset. På valentinsdag i år blev 72 par i øvrigt gift på Københavns Rådhus, som i dagens anledning havde sørget for livemusik til ære for parrene.

... AT 65 PAR blev gift under Eurovision sidste år? Der blev blandt andet foretaget vielser på Højbro Plads, ved Operaen og på en kanalrundfart.

... AT 33 PROCENT af alle brudepar bliver gift i hovedstaden? Syddanmark er næstmest populært med 23 procent.

... AT DET KOSTER 500 kr. for et udenlandsk par at blive viet af en giftefoged i Københavns Kommune? Frem til 31. august i år er 1.154 udenlandske par blevet viet i København. De fleste udenlandske par kommer fra Tyskland, Rusland, Sverige, USA, Israel og Kina. Københavns Rådhus foretager vielser på både dansk, tysk og engelsk.

... AT LØRDAG ER den mest populære dag at blive gift på? Hver lørdag bliver mindst 20 par viet på Københavns Rådhus.

... AT MAN I Lyngby-Taarbæk Kommune nord for København bruger et vielsesritual skrevet af forfatteren Benny Andersen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips