Hvidt. Dario Campeotto og Ghita Nørby giftede sig i København 19. december 1963. Ægteskabet holdt i seks år.
Foto: Lars Hansen (arkiv)

Hvidt. Dario Campeotto og Ghita Nørby giftede sig i København 19. december 1963. Ægteskabet holdt i seks år.

Byliv

17 ting, du ikke vidste om bryllupper i Danmark

Hvor mange par bruger over 80.000 kroner på deres bryllup? Se svaret i artiklen.

Byliv

... AT DET DER med at gifte sig af kærlighed er en rimelig ny ting? »Det bedste ægteskab indgås over et lig«, hedder det i en makaber talemåde fra 1700-tallet. Dengang var det da heller ikke ualmindeligt, at en ung mand giftede sig med en 15-20 år ældre kvinde, udelukkende fordi hun var blevet enke og havde en gård og måske også en sum penge med sig ind i ægteskabet. At langt størstedelen af alle ægteskaber var fornuftsbaserede ses også i talemåden, at man »ikke skal skue sin viv i en springdans, men i et dejtrug«. Allerede i romantikken i 1800-tallet spirer dyrkelsen af kærlighedsægteskabet, særligt blandt borgerskabet. Det er dog først i 1900-tallet, at kærlighedsægteskabet blev udbredt i alle samfundslag.

Sprøjt saa Styrkesaften sund/ dybt ind i Grottens dunkle Bund

... AT PARRETS egen have er det mest populære sted at blive viet af en præst uden for kirken? Også skov, strand, mark og offentlige haver og parker er populære hos københavnske brudepar, ligesom for eksempel en båd, en badebro eller et andet sted, der ligger i nærheden af parrets festlokale, er et almindeligt valg. Omkring 100 københavnske par er blevet viet af en præst uden for kirkens rum, siden det blev muligt i foråret 2013 og frem til 1. januar i år.

... AT KØBENHAVNS Kommune udbyder seks forskellige lokationer for par, som vil giftes uden for kirken eller rådhuset, nemlig rådhustårnet, Botanisk Have, Tivoli, Amaliehaven, Thorvaldsens Museum og Amager Strand. Alle lokationerne, på nær Tivoli, var fyldt ud sidste år. Botanisk Have blev udsolgt først.

... AT NOGLE PAR ønsker at blive gift på det sted, hvor de mødtes første gang? Københavns Kommunes giftefogeder har således blandt andet viet et par under uret på Hovedbanegården og et par, som blev gift ved indgangen til Søndermarken, hvor de havde mødt hinanden på en bænk. I forbindelse med Copenhagen Half Marathon i sidste weekend var der ligeledes et par, som blev viet lige inden start.

... AT 14 PROCENT af danskerne ifølge den seneste undersøgelse fra YouGov bruger mere end 80.000 kr. på deres bryllup? De fleste danskere bruger dog noget mindre, nemlig mellem 4.001 og 50.000 kr. (44 procent). Det er generelt par, som vælger at blive gift i kirke, som bruger flest penge på deres bryllup.

... AT DE FLESTE par (27 procent) har mellem 10 og 29 gæster ved deres bryllup? 25 procent har mellem 50 og 99 gæster, 20 procent har mellem 30 og 49 gæster, 14 procent har mellem 1 og 9 gæster, 4 procent har mellem 100 og 149 gæster, og 3 procent har 150 eller flere. 8 procent har ingen gæster.

... AT FLERE HOMOSEKSUELLE par vælger kirken? Knap hvert tredje homoseksuelle par, som blev viet i 2014, valgte en kirkelig vielse. Dermed nærmer tallet sig andelen af heteroseksuelle par, som vælger kirkebryllup frem for rådhus.

... AT 49 PROCENT af danske par ifølge YouGov bliver borgerligt viet, mens 42 procent vælger kirken? De resterende 9 procent bliver enten gift i udlandet eller ved en anden religiøs vielse.

... AT DET IKKE altid har været muligt at blive gift uden Guds indblanding? Det ændrede sig, da der med grundloven af 1849 blev indført religionsfrihed i Danmark. Første par, der benyttede sig af ordningen, var den 27-årige skræddersvend Christen Christiansen og den 1 år yngre Christine Marie Bruun, der troppede op på Københavns Råd- og Domhus på Nytorv 14. juli 1851 for at blive borgerligt viet. Brudeparrets to vidner var mel- og grynhandler Petersen og karetmager Malling.

... AT DE FLESTE brudepar (41 procent) er over 35 år?

... AT SELVESTE Adam Oehlenschläger gav unge ægtemænd gode råd, dengang han levede. I digtet ’Raad til unge ægtemænd’ skrev han blandt andet: »Stød Sceptret ind, saa langt det naar/ lad Haar sig trykke imod Haar/ og sprøjt saa Styrkesaften sund/ dybt ind i Grottens dunkle Bund«. Digtet skønnes at være skrevet i perioden 1809-20 og blev blandt andet trykt i Inge og Sten Hegelers sexbrevkasse ’Spørg Inge & Sten’ i Ekstra Bladet i 1970.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

... AT DET ER POPULÆRT at blive gift på dage, som stikker ud – måske så bruden er helt sikker på, at gommen husker bryllupsdagen? 11/11/11 fik 158 par hinanden på Københavns Rådhus, 12/12/12 gjaldt det 240 par, mens der 7/9/13 blev viet 206 par på rådhuset. På valentinsdag i år blev 72 par i øvrigt gift på Københavns Rådhus, som i dagens anledning havde sørget for livemusik til ære for parrene.

... AT 65 PAR blev gift under Eurovision sidste år? Der blev blandt andet foretaget vielser på Højbro Plads, ved Operaen og på en kanalrundfart.

... AT 33 PROCENT af alle brudepar bliver gift i hovedstaden? Syddanmark er næstmest populært med 23 procent.

... AT DET KOSTER 500 kr. for et udenlandsk par at blive viet af en giftefoged i Københavns Kommune? Frem til 31. august i år er 1.154 udenlandske par blevet viet i København. De fleste udenlandske par kommer fra Tyskland, Rusland, Sverige, USA, Israel og Kina. Københavns Rådhus foretager vielser på både dansk, tysk og engelsk.

... AT LØRDAG ER den mest populære dag at blive gift på? Hver lørdag bliver mindst 20 par viet på Københavns Rådhus.

... AT MAN I Lyngby-Taarbæk Kommune nord for København bruger et vielsesritual skrevet af forfatteren Benny Andersen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

IBYEN