Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Saga. I det allerførste afsnit af den svensk-danske tv-serie ’Broen’ finder man et lig midt på Øresundsbroen. Nu har brugerne på rejsesitet Tripadvisor kåret broen som en af Danmarks ti bedste turistattraktioner - blandt andet på grund af tv-serien. På søndag viser DR det næstsidste afsnit i seriens tredje sæson, hvor svenske Sofia Helin (billedet) spiller over for danske Thure Lindhardt.
Foto: DANIEL HJORTH

Saga. I det allerførste afsnit af den svensk-danske tv-serie ’Broen’ finder man et lig midt på Øresundsbroen. Nu har brugerne på rejsesitet Tripadvisor kåret broen som en af Danmarks ti bedste turistattraktioner - blandt andet på grund af tv-serien. På søndag viser DR det næstsidste afsnit i seriens tredje sæson, hvor svenske Sofia Helin (billedet) spiller over for danske Thure Lindhardt.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Livsfarlig trend: Turister tager selfies i nødsporet på 'Broen'

Øresundsbroen er så populær som attraktion, at turister hver dag holder ind i nødsporet for at tage billeder.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan man gå på broen? Nej, det kan man ikke - det er en motorvej. Men stopper bussen så på midten, så man kan stå ud for at tage billeder? Nej, det kan man altså heller ikke få lov til.

Sådan lyder det ofte, når tilrejsende turister henvender sig på Københavns Turistinformation på Vesterbrogade.

En helt almindelig motorvejsbro er tilsyneladende blevet en af Danmarks mest populære turistattraktioner.

Faktisk så populær, at brugerne på rejseguiden Tripadvisor har tildelt Øresundsbroen en ’Travellers’ Choice Award 2015’ som en af landets ti bedste attraktioner.

Og som du nok kan gætte, er der en rigtig god grund til Øresundsbroens pludselige popularitet blandt turisterne - dramaserien ’Broen’.

Vi griber kun ind, hvis de gør noget rigtig, rigtig dumt. Som for eksempel hvis de lægger sig ud på motorvejen for at tage en selfie

»Vi oplever helt sikkert en stor interesse for Øresundsbroen blandt turisterne på vores turistkontor og i byen. Definitionen af Øresundsbroen som decideret turistattraktion kan man selvfølgelig diskutere, men vi vil jo ikke bestemme, hvad folk skal se – det er den skønne demokratiske ting ved at være turist i dag«, fortæller kommunikationschef Emil Spangenberg fra Wonderful Copenhagen.

Prisvinder på populært rejsesite

På Tripadvisor er brugerne så vilde med Øresundsbroen, at den har fået en bedømmelse på 4,5. Det svarer til en vurdering, der ligger et sted mellem ‘rigtig god’ og ‘fremragende’.

Blandt ‘anmeldelserne’ af Øresundsbroen på rejseguiden er det tydeligt at se, at tv-serien ‘Broen’ medvirker til interessen.

En bruger fra England skriver bl.a.:

»Min kone er stor fan af ‘Broen’, så vi var nødt til at tage pilgrimsturen med tog fra København til Malmø. Det er en skøn overfart med den ekstra bonus, at det er en skrupskør kombination af bro og tunnel«.

Og her stopper begejstringen ikke: »Det er en af højdepunkterne i København, der må være på enhver passioneret turists to-do-liste, hvis man ønsker at fornemme essensen af byen« skriver en stedkendt bruger fra København.

Et indspark fra Norge lyder, at der ikke er så meget at se, men at det er »sjovt at køre over på grund af tv-serien ‘Broen’«.

Den dansk-svenske tv-serie, der hver søndag følges af godt og vel 850.000 seere bare her i Danmark, er blevet en af de største danske tv-eksportsucceser nogensinde. Den succes afspejler sig altså nu også blandt turisterne, der er ellevilde efter at se på, gå på, køre på og tage billeder af broen, der forbinder Danmark med Sverige.

Foto-session i nødsporet

Det sker dog lidt for ofte, at fascinationen af Øresundsbroen bliver en tand for voldsom.

For Jopas Wulff, chef for trafikledningen på Øresundsbroen, bringer populariteten nemlig en række problemer med sig. Et stort antal bilister stopper hvert år i nødsporet midt på broen, så de kan tage billeder og selfies.

»Det er mest turister, der gør det i sommermånederne. Om sommeren oplever vi, at folk holder ind til siden to til tre gange om dagen, mens det resten af året er cirka en gang om dagen«.

Det er selvsagt en farlig situation, der opstår, når bilister bruger nødsporet til en fotoseance, men der er ikke meget, de kan gøre ved det fra Øresundsbroen sikkerhedscenter.

»I starten sendte vi politiet ud, men bilerne var væk, når politiet ankom. Derfor er vi gået over til, at vi kun griber ind, hvis de gør noget rigtig, rigtig dumt. Som for eksempel hvis de lægger sig ud på motorvejen og tager en selfie. Det har vi oplevet to gange, senest i juni i år. Så stopper vi bilen, når de kører af broen og fortæller dem, hvor farligt det er, det de har gjort - og så siger de som regel undskyld«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Turen går (ikke) til Malmø

Hos Graahundbus, selskabet der med rute 999 kører i pendulfart mellem København og Malmø, mærker man også den store interesse for Øresundsbroen.

»Vores chauffører melder tilbage, at mange af turisterne tager bussen, så de bedre kan se broen. En del af dem tager bare bussen frem og tilbage, altså uden at stå af i Malmø. Det er alt fra italienere til kinesere, japanere og amerikanere på krydstogt, når de har nogle timer i byen som skal fyldes ud. Men vi har altid haft en del turister, der er taget over - så det er svært at sige, om der er en direkte sammenhæng med tv-serien« fortæller Flemming Sørensen fra Graahundbus.

Tv-serierne skaber interesse for København og Danmark

Hos Wonderful Copenhagen og på deres turistkontor ved Hovedbanegården oplever man tydeligt den enorme interesse for Øresundsbroen blandt turisterne.

Emil Spangenberg fra Wonderful Copenhagen er overbevist om, at tv-serier som ‘Broen’ gavner turismen i hovedstaden.

»Generelt har serier som ’Broen’, ’Borgen’ og ’Forbrydelsen’ en interessemæssig effekt på turisterne, og tv-serierne bliver en døråbner til rigtig mange nye markeder, fordi de skaber interesse for København og Danmark«.

»Om turisterne så følger i Sarah Lund eller Saga Noréns fodspor rundt i byen, eller om de blot er blevet gjort opmærksomme på København som turistdestination, kan vi ikke aflæse direkte. Men det er god historiefortælling, og det skaber interesse. Men vi har altså ikke nogen deciderede tal på seriernes indflydelse på turisterne«.

Svært at måle på sammenhængen

Hverken Wonderful Copenhagen, Øresundsbroen eller Graahundbus måler altså på, om der er en direkte sammenhæng mellem antallet af turister på Øresundsbroen og tv-seriens popularitet ude i verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Emil Spangenberg fra Wonderful Copenhagen fortæller dog, at de på deres turistkontor tydeligt kan mærke, at mange af turisterne refererer til ‘The Bridge’, ‘Bron’ eller ‘The Tunnel’, som serien er blevet døbt i hhv. USA, Sverige og Storbritannien. Turistprisen fra Tripadvisor underbygger dette, mener han. Han anbefaler desuden turisterne at besøge Den Blå Planet, hvor kigget til broen er fremragende. I hvert fald i godt vejr.

Når alt kommer til alt er det dog ikke alle, der er lige imponerede over Øresundsbroens attraktions-attributter:

»Jeg ved ikke, hvorfor jeg anmeldte denne her … Det er en bro. Den ligner alle andre broer« opsummerer Sophie fra Lyngby i sin to-stjernede anmeldelse på Tripadvisor.

Og det er jo rigtigt. Det er bare en bro.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spisesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips