Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

juleshow. »I virkeligheden synes jeg ordet tivolisering er et strengt ord, for Tivolis julemarked er betydeligt mere smagfuldt end noget andet, vi ser rundt i byen. Det ser billigt ud og nærmest tarveligt«, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, der fortryder beslutningen om at bane vejen for flere julemarkeder i hovedstaden.
Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA

juleshow. »I virkeligheden synes jeg ordet tivolisering er et strengt ord, for Tivolis julemarked er betydeligt mere smagfuldt end noget andet, vi ser rundt i byen. Det ser billigt ud og nærmest tarveligt«, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, der fortryder beslutningen om at bane vejen for flere julemarkeder i hovedstaden.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pariserhjul forstyrrer julefreden: »Man kan kigge lige ind i folks kontorer og lejligheder«

Naboer og lokalformand kritiserer Københavns Kommune for »tivolisering af byen«. Det skal ikke gentage sig, siger borgmester.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er højere end Rundetårn, drejer rundt og kaster lys ind gennem vinduerne i de gamle bygninger i blandt andre Rådhusstræde.

På den måde fylder pariserhjulet »urimeligt meget i gadebilledet«, siger formand for Indre By Lokaludvalg, Bent Lohmann.

Ligesom flere naboer til Nytorv i det centrale København bryder han sig på ingen måde om det 38 meter høje pariserhjul, som på tilladelse fra teknik- og miljøforvaltningen har fundet vej til den gamle plads inden for Københavns volde.

24 JULEMARKEDER

»Det hører ikke hjemme på Nytorv og står meget tæt på alle husene. Man kan kigge lige ind i folks kontorer og lejligheder. Det er overdimensioneret«, siger Bent Lohmann.

Pariserhjulet er en del af det julemarked, som for første gang afholdes i år på Nytorv. Politikerne i teknik- og miljøudvalget i Københavns Borgerrepræsentation besluttede nemlig sidste år at skrue op for julestemningen i byen ved at give mulighed for flere julemarkeder. Men den beslutning har langtfra kun spredt glæde og god stemning i den gamle købstad.

Et »attraktivt tilbud« til byen

14 naboer har gjort indsigelser mod markedet og ikke mindst pariserhjulet på Nytorv i den høringsproces, som forvaltningen har afholdt frem mod årets julemarked på det torv, hvor Søren Kierkegaard havde hjemme.

I virkeligheden synes jeg ordet tivolisering er et strengt ord, for Tivolis julemarked er betydeligt mere smagfuldt end noget andet, vi ser rundt i byen

Serviceområdechef i teknik- og miljøforvaltningen Anne-Sofie Degn anerkender naboernes frustration over pariserhjulet.

»De indsigelser, der er kommet fra naboerne, drejer sig primært om støj og indblik i lejligheder. Men det kan vi rent byggefagligt ikke lægge til grund som et væsentligt argument for en afvisning, blandt andet fordi pariserhjulet drejer rundt og ikke står stille, så folk kan kigge ind ad vinduet hele tiden«

Men hver gang, der kommer nye ombord, stopper pariserhjulet. Har I ikke tænkt over det?

»Det har vi også drøftet, og den byggefaglige vurdering er, at det ikke kan lægges til grund for en afvisning. En indsigelse kunne have været, hvis domhuset sammen med PET havde vurderet, at der var en sikkerhedsmæssig risiko forbundet med pariserhjulets placering«.

Tivoliseringen af Indre By

Pernille Pontoppidan er genbo til Nytorv og heller ikke tilfreds med julemarkedets pariserhjul. Hun langer ud efter det, hun kalder en »tivolisering« af København.

»Pariserhjulet passer ikke ind i Indre Bys gamle gader. Vi har Tivoli til sådanne ting, og det bør rykke derind, for resten af Indre By skal ikke blive en forlystelsespark. Det er et skråplan«, mener Pernille Pontoppidan.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten har som borgmester ingen indflydelse på den konkrete tilladelse, der er givet til pariserhjulet på Nytorv i Indre By og han har også svært ved at se, hvad forlystelsen har med et julemarked at gøre.

»I virkeligheden synes jeg ordet tivolisering er et strengt ord, for Tivolis julemarked er betydeligt mere smagfuldt end noget andet, vi ser rundt i byen. Det ser billigt ud og nærmest tarveligt«, siger han.

Et »godt tilbud« til byen

Det var til gengæld teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, der sammen med resten af teknik- og miljøudvalget i Københavns Borgerrepræsentation banede vejen for flere julemarkeder i København. Og den beslutning fortryder han nu.

Politikerne må komme ud af juletræet, så vi kan få en ordentlig dialog om, hvordan vi skal fejre julen i byen

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Var et pariserhjul, hvad I havde i tankerne, da I gav tilladelse til flere julemarkeder sidste år?

»Nej, det kan man roligt sige, at det ikke var. Og der skal ikke være nogen tvivl om, at det her skal vi ikke have gentaget«.

Hvorfor gav I så tilladelsen sidste år?

»Det kan der være mange grunde til. Jeg tror, folk havde en velmenende idé om, at det ville gå hen at blive mere romantisk og julet, lidt mere hyggeligt. Men det har ikke ligefrem været tilfældet«, siger Morten Kabell, der vil afvente evalueringen af dette års mange julemarkeder i København og derefter tage sagen op i teknik- og miljøudvalget.

Beskeden fra lokalformand i Indre By, Bent Lohmann, er i mellemtiden ikke til at tage fejl af:

»Politikerne må komme ud af juletræet, så vi kan få en ordentlig dialog om, hvordan vi skal fejre julen i byen«.

Følg Ibyen på Facebook og Instagram for flere bylivsnyheder og stemningsbilleder fra byen.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips