Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Verdensborgere. Bodernes udbud varierer fra år til år, men der er altid varer fra mange lande og overraskende gaveideer.
Foto: Lasse Kofod

Verdensborgere. Bodernes udbud varierer fra år til år, men der er altid varer fra mange lande og overraskende gaveideer.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Christianias julemarked er både lokalt og globalt - og fuld af finurligheder

Det er ikke traditionel julestemning, der gør julemarkedet i fristaden populært.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er lampeskærme, som man kender dem fra sin farmors klunkestue. Eller det vil sige, det var de engang. Før Birgitte Bjørn overøste dem med sprælsk fantasi og gjorde dem til en del af sit brand, Lodne Lamper. I hendes smalle aflange stand på Christiania Julemarked hænger de nu – betrukket med alt fra pink velour til dalmatinerpletter. Kanterne er beklædt med plys.

»Den her er folk helt vilde med«, siger Birgitte Bjørn og peger på en skærm med bondegårdstema. Den er grøn og himmelblå, kanten har et bånd af mos, og bittesmå plastikgrise og -køer er limet på stoffet.

Hun slipper kun sine lampeideer løs en enkelt gang om året – op til og under Christiania Julemarked i december, hvor hun har haft sin stand de sidste 15 år i træk. Resten af tiden er hun et af fem medlemmer af pigebandet Gasoline, der rejser rundt og optræder med Gasolins sange.

»Det her er humørlamper, så det skal være sjovt at lave dem. Det er da langt ude, men det gør det også pissesjovt. Jeg elsker, når nogle ældre damer går forbi, og en af dem siger »fuck, hvor er det grimt«, men lamperne alligevel får dem alle sammen til at smile«, siger Birgitte Bjørn. Et kort øjeblik efter standser to ældre kvinder op ved standen.

»Det er godt at have i soveværelset, sådan noget der«, siger den ene grinende og peger på en pink lampe med plyskant og en påklistret plastikfigur på størrelse med en vindrue, der forestiller et par, som har vild sex i en dobbeltseng.

Birgitte Bjørns stand i hjørnet af Christianias årlige julemarked er en del af forklaringen på, at markedet adskiller sig enormt fra de ens transportable træhuse med gløgg, æbleskiver, brændte mandler og masser af turister blandt kunderne, som for eksempel Nyhavn er plastret til med i december. Og hun er ikke det eneste utraditionelle input.

Et lunt mylder af indtryk

Når man træder ud af decemberkulden og ind under Den Grå Hals mørke hvælvede lofter langt deroppe, bliver øjnene fanget af et mylder af farver, næseborene fyldt med en duft af verdenskøkken fra madboder med navne som ’Mishas orientalske retter’ og ’Empanadas,’ og ørerne opfanger tonerne skabt af de to mænd, der lige nu spiller guitar og banjo på julemarkedets musikscene.

»Glædelig jul, lille mand«, siger en kvinde på københavnsk fra en bod, hvor hun sælger Christianias folkeaktier. Den dreng, hun taler til, kigger op og smiler, imens en af de kortbenede muskelhunde, der tigger rester ved madboderne, smutter ind mellem ham og hans far.

Jeg kommer her bare for hyggens skyld. Stemningen er god, og jeg plejede at komme her som barn

På en væg bag bordene, hvor gæster sidder tæt og guffer couscous eller chili con carne, som de skyller ned med fadøl, hænger et håndmalet skilt med teksten ’Begræns rygning, tak’. Lyset er dæmpet, og de små oplyste stier mellem boderne løber som funklende bånd i halvmørket. De er tætpakket med nysgerrige besøgende i alle aldre.

»Jeg kommer her bare for hyggens skyld. Stemningen er god, og jeg plejede at komme her som barn, da jeg boede på Amager. I dag bor jeg i Tingbjerg, men så fik jeg lyst til at tage tilbage«, siger 24-årige Hayat Nabit, der har hvidt hovedtørklæde, svungne øjenvipper og levende brune øjne, inden hun fortsætter langs boderne med sin veninde under armen.

Mens man langsomt følger menneskestrømmen, er blikket på rejse fra en bod med farvestrålende alpakatørklæder og sutsko, hvorfra en indianerkvinde med mørklødet hud smiler mildt, og videre til en anden bod med grønne glitrende enhjørninger og så til den tredje, hvor man kan købe små krybbespil fremstillet af polsk slikpapir.

»I år er jeg med i en bod, hvor vi giver shiatsumassage, og så står jeg ved indsamlingsbøssen nogle dage«, siger en kvinde, der hedder Olga Francois, men kalder sig dronningen af Christiania.

Hun er ved at dele kaffe og figner rundt til dem, der arbejder i kulden lige ved indgangen til Den Grå Hal, og hun er nået til ham, der i dag passer indsamlingsbøssen for De Juleløses Jul. Et gratis arrangement, hvor folk, der ikke har andet sted at fejre jul, kan komme i Den Grå Hal juleaften. »Det er gratis at komme ind på julemarkedet, men man må gerne give et bidrag«, siger manden ved bøssen højt, når nye gæster bliver lukket indenfor i små hold.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kø, kulde og musik

Der klirrer ofte et par mønter ned i indsamlingsbøssen, for rigtig mange mennesker passerer forbi den. Uden for den ladeportlignende dør ind til Den Grå Hal står folk og flytter på fødderne, vugger i knæene og trækker skuldrene op om ørerne i en over 20 meter lang kø.

»I må bygge en hal mere, for det her er da godt nok blevet populært«, siger en kvinde til ham, der holder styr på køen. »Det tager altså kun 10 minutter at nå igennem køen«, siger en anden.

Men kvinden har ret i, at Christiania Julemarked er populært. Det bekræfter hovedkoordinatoren, der vist hedder noget andet, men kun går under navnet Putte. Hun sidder i et hjørne tæt på baren i den café, der ligger midt i hallen og lige ved siden af musikscenen. Hun har været med siden det første marked i 1975, da bønder fra Djursland kom og solgte deres produkter ved et lille arrangement for Christianias beboere.

I må bygge en hal mere, for det her er da godt nok blevet populært

»Julemarkedet var et af de første i Danmark. Der var slet ikke tradition for julemarkeder dengang. Det har udviklet sig langsomt, indtil der pludselig en dag var flere, der søgte om en stand, end der var plads til. Da panikkede jeg. For hvor skulle vi gøre af alle de mennesker?«, siger Putte.

Besøgstallet voksede sammen med antallet af stande, og i dag kommer folk langvejs fra. For at skabe et spændende marked holder Putte og andre ansvarlige hvert år audition, hvor de handlende kommer og spreder deres ting ud på stofstykker i hallen, og så vælges de i alt 107 sælgere, der skal have en stand. Hun sørger også for musikken.

»Sælgerne kommer fra hele verden, men mange af dem er bosat her. I alt bor cirka halvdelen af sælgerne på Christiania«, siger Putte – afbrudt af en samosa-leverance og en DR-journalist, der lige vil sige hej.

Har man først en stand, bliver man ikke smidt ud, tilføjer Putte. For julemarkedet er også i høj grad et et socialt mødested, og så er det med til at brande fristaden: »Det tiltrækker mange mennesker, som normalt ikke ville komme på Christiania. Det er dejligt, for alle er velkomne, hvis de opfører sig pænt«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra en hjørnestand smiler 66-årige Baio Matawan, der er en af dem, der er med til at bringe verden til Christiania. Han er italiener og ligner en, der er trådt direkte ud af en Dolmio-reklame. Han står omgivet af sine håndlavede varer i oliventræ – og af kunder. De kigger på store fade, spækbrætter, bestik og rivejern.

»Jeg har haft min stand i 22 år, og jeg har efterhånden en del stamkunder«, siger Baio Matawan, der hvert år rejser til Toscana og henter oliventræ, som han bearbejder i den økolandsby på Sjælland, hvor han bor. Selv om hverken hans varer eller accent er specielt julet, skaber han julestemning. Han finder en turkis alpehue frem og trækker den på. »Det er min nissehue«, smiler han igennem sit store hvide skæg: »Glædelig jul«.

NB: Denne reportage er lavet i forbindelse med sidste års julemarked. Årets marked åbner 9. december.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips