Skod. Cigaretskodderne flyder i Københavns gader. Det har nu kostet på renhedsskalaen.
Foto: Ole Lind (arkivfoto)/Lind Ole Jyllands-Posten

Skod. Cigaretskodderne flyder i Københavns gader. Det har nu kostet på renhedsskalaen.

Byliv

Storrygende københavnere koster hovedstaden en ren førsteplads

Kommunen har beordret faste fuger mellem brostenene under kommende busskure.

Byliv

København Kommunens ambitioner om at blive Europas reneste hovedstad i 2015 er gået i vasken.

Synderen? Nedtrådte cigaretskodder i hovedstadens gader.

Konsekvensen er, at København lander på en tredjeplads med Stockholm i årets såkaldte Benchmark. Wien fik førstepladsen og Prag andenpladsen.

FOTO

»Selv om vi ikke når i mål med ambitionen om at blive Europas reneste hovedstad i 2015, opgiver vi ikke kampen for et renere København«, siger teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL), i en pressemeddelelse.

Den nyeste affaldstælling viser, at skoddene udgør 85 procent af det henkastede affald i byens gader. Det vil sige, at ud af 10 stykker affald udgør cigaretskodder de 8,5.

Derfor har København Kommune vedtaget to ting:

  • Et krav om, at der bliver lavet faste fuger mellem brostenene under byens nye buslæskærme, når København i 2016 får etableret nye læskærme ved busstoppestederne. Det skyldes, at fejemaskinerne i dag ikke kan komme ned i de sandfyldte fuger.
  • At gøre det lettere for rygerne at komme af med deres cigaretskodder.

»På samme måde som vi gør det let for københavnerne at smide deres affald i skraldespanden, skal vi også sikre, at rygerne kan komme af med cigaretskodderne«, udtaler Morten Kabell.

Målet, skriver han, er, at i 2025 skal to ud af tre københavnere kunne erklære sig enige i, at de bor i en ren by, som der står. Og København bevæger sig trods alt i den rigtige retning.

En undersøgelse fra PlanMiljø viser, at Indre By er blevet renere over de sidste fem år, og at København nu ligger på en førsteplads, når det gælder rene parker.

Alligevel bruger Københavns Kommune hvert år 100 millioner kroner på at fjerne affald fra hovedstadens gader. Og mængden af papiraffald er næsten tredoblet på to år. De ansatte i byens parker og anlæg bruger i sommermånederne 80 procent af tiden på at samle affald.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce