Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bryggebroen. Rundt om i verden er der små forskelle i låsenes betydning. De fleste steder symboliserer låsene romantisk - og evig - kærlighed. Foto: Ditte Valente

Bryggebroen. Rundt om i verden er der små forskelle i låsenes betydning. De fleste steder symboliserer låsene romantisk - og evig - kærlighed. Foto: Ditte Valente

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kærlig tendens låser sig fast til havnebro

Pludselig var de der: Hundredvis af hængelåse med elskendes løfter om evig kærlighed.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stemmen skærer sig uventet vej gennem den susende blæst på Bryggebroen.

»De er fine, ikke«, siger den storsmilende dame med paraplyen:

»Jeg går over broen hver eneste dag, men det var først efter noget tid, jeg lagde mærke til dem«.

Hun nikker i retning af gelænderet. På stålwirerne mellem stolperne hænger samtaleemnet og dingler i solen: klasevis af hængelåse dekoreret i forskellige farver, udstyret med datoer og navne.


»Putte + Basse«, står der på en af dem, som er kunstfærdigt udsmykket med lyserøde hjerter. En anden har inskriptionen: »Sabine + Emil – for evigt 05.12.08«. En tredje bærer navnene »Helene + Henrik« og er låst sammen med en similiglimtende fingerring, der er en smule medtaget af regnen.

Sådan fortsætter kærlighedserklæringerne et godt stykke hen ad broen.

»Der er noget smukt over det... En bro er jo symbol på to verdener, der mødes...«, siger damen, inden hun og smilet forsvinder med hurtige skridt i retning af Islands Brygge.

'Love padlocks'
IBYEN er denne forblæste formiddag taget til Bryggebroen for at grave lidt i hængelåsfænomenet, som nu er kommet til Danmark.

En kollega har fortalt mig, at de hænger flere steder i verden, hvilket en tur på internettet kan bekræfte. Laver man en hurtig søgning på ‘love padlocks’, finder man billeder af dem fra storbyer som Moskva, Paris, Soul og Köln for blot at nævne et par stykker.

I udlandet er tendensen allerede beskrevet i flere artikler – fra The Sun til Daily Mirror og The Daily Telegraph.


Men hvem er det, der hænger dem op? Og hvorfor?

Ud over mågerne er her kun et par fortravlede jakkesæt til at besvare spørgsmålet. De haster af sted som gorillaer med attachemapper under armene, så jeg beslutter mig i stedet for at studere låsene nærmere.

Som at snitte i et træ
De fungerer efter samme princip, som når kærestepar snitter deres navne ind i barken på et træ.

Men her har de fleste kradset deres kærlighedserklæringer ned med sprittusch mod låsenes stål. Så alle kan læse dem.

Det lader til at være ret hot mellem Alex og Tory, der har efterladt ordene: »3 yrs in love – the one – true love«. Det er lidt sværere at lure, hvilket forhold »Toke & Moster Sidsel« har. For der står ikke andet på deres lås.

Andre har været så omhyggelige at sende hængelåsen forbi en gravør. Det gælder Kelly og Erik, hvis navne er stanset ind i en oval metalplade med omtrent samme form som et forvokset hundeskilt.

Bladhuset Aller Stort set ingen har skrevet efternavne.

Bortset fra »Jesper Foli Larsen + Pernille Ørtberg«, som jeg noterer ned i lommebogen, hvorefter min opmærksomhed samler sig om en lås med grønne stjerner og den pudsige påskrift »Aller Serviceteam 2010«.

Kan det have noget at gøre med bladhuset Aller, hvis navn lyser med røde bogstaver på glasbygningen ved siden af Fisketorvet?Der træder jeg indenfor og præsenterer mit forehavende for receptionisten i den grå lammeskindsvest. Hun kigger først forundret, smiler så. Det viser sig, at det er hendes kollega Sara, der har sat hængelåsen fast til broen. Hun kommer desværre først i eftermiddag.

»Men i mellemtiden kan du tale med Mogens. Han ved en hel del om det«, siger hun og rækker ud efter telefonen.

Lille lås betyder baby
Lidt efter træder Mogens Houman ud af elevatoren. ‘Bibliotekar’ står der på identifikationskortet, som vipper under den stribede skjortelomme.

»Jeg skal fortælle dig alt, hvad jeg ved«, siger han og vifter mig nærmere med hånden og i retning af et par bløde stole i forhallen.

»Jeg møder meget tidligt om morgenen og går hver dag over broen. På et tidspunkt i marts opdager jeg, at der hænger nogle hængelåse på nordsiden af gangbroen«, siger han og holder en lille kunstpause.

Mogens Houman har tidligere arbejdet i en bank og kan godt lide, når der er orden i sagerne. Som månederne går, bliver det en fast del af hans morgenritual at tælle hængelåsene. I marts er der tre. Men antallet mangedobler sig lynhurtigt. Pludselig hænger de på begge sider af broen.

I juni måned tæller Mogens Houman mere end 100. Og i begyndelsen af september når han op på 176.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce


»Det er åbenbart en tradition, at når man bliver kærester, gift eller forlovet, så går man til isenkræmmeren og køber en lås. Så skriver man navnene på den, sætter den fast og smider nøglerne i vandet«, siger han og klapper hænderne sammen for at efterligne det smæld, det giver, når låsen går i hak.

Par, der har fået børn, markerer det ved at sætte mindre hængelåse fast til hovedlåsen, fortæller Mogens Houmann, der endnu ikke har været så heldig at få øje på nogle af turtelduerne ’in action’:

»Altså, jeg har set et par, der stod på broen i meget fint tøj og med en champagneflaske. Men jeg kunne ikke se, om de var der for at hænge en lås op«.

Stammer fra Ungarn... eller Kina
Men hvordan er fænomenet med kærlighedslåsene egentlig opstået?

Det er svært at fastslå med sikkerhed, men det menes, at skikken kommer fra byen Pécs i Ungarn, hvor unge par i begyndelsen af 1980’erne begyndte at sætte låse fast på et smedejernshegn mellem en moske og en katedral for at vise deres hengivenhed til hinanden.

Men måske er det langt tilbage en kinesisk tradition.

Uanset hvem der først fik ideen, dingler hængelåsene i dag i en lang række byer over hele verden, og de har endda sat sig spor i litteraturen:

I 2006 udgav den italienske forfatter Federico Moccia kærlighedsromanen ’Ho voglia di te’ (’Jeg har lyst til dig’). I en af romanens væsentligste scener hænger de to hovedpersoner en hængelås på en lygtepæl på Ponte Milvio-broen i Rom, hvorefter de lover hinanden evig kærlighed ved at kaste nøglen i Tiberen.


Siden udgivelsen er kærestepar fra hele verden valfartet til broen udstyret med et styk hængelås. Og det i en sådan grad, at lygtepælen i 2007 var så overbroderet med låse, at den knækkede og styrtede i floden.

Gave til kæresten
Men har Federico Moccia eller byen Pécs overhovedet noget med hængelåsene på Bryggebroen at gøre?

Jeg hiver lommebogen frem og finder nummeret til Jesper Foli Larsen på nettet. Lidt efter har jeg en 28-årig mand i røret, som bekræfter, at han for et par måneder siden købte en lås til sin kæreste og pakkede den ind i gavepapir og bånd med små hjerter på. I forrige uge hængte parret den op.

Jesper Foli Larsen har ikke hørt om bogen ’Jeg har lyst til dig’, men blev inspireret af kærlighedserklæringerne på Bryggebroen, som han og kæresten tit er spadseret forbi.

»Jeg syntes, ideen var original. Det er jo ikke hærværk som at snitte navnet ind i et træ. Men det er et statement – lidt som at blive gift, for det kan ikke gøres om igen. Og fordi vi kun har været sammen i fire måneder, virkede det mere uskyldigt end at købe et par ringe«, fortæller Jesper, der til daglig arbejder med køb og salg af virksomheder for Nordea.

»Vi har en god kemi sammen, så det gjorde ikke noget at booste forholdet lidt. Og da vi begge er nået en alder, hvor vi har prøvet lidt af hvert, virkede det helt rigtigt at hænge låsen op«, tilføjer han.

Stolt af låsen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg mangler nu kun svaret på et enkelt spørgsmål. Hvorfor har Allers receptionist hægtet navnet på sin arbejdsplads fast på Bryggebroen? Dagen efter bevæger jeg mig igen i retning af det store glashus ved kajen.

Bag skranken sidder en lyshåret pige med blå øjne og en tung perlekæde om halsen. For et par måneder siden stoppede hun som fuldtidspiccoline og begyndte at studere. Låsen er en hyldest til kollegerne, fortæller den 21-årige Sara, der holdt en afskedsseance på broen. Sammen med de andre piccoliner og piccoloer fra Aller.

»Det er altid sørgeligt at stoppe fra et sted, hvor man har haft det fedt«, siger hun, der nu sidder i skranken på deltid. Hun kan godt lide tanken om, at låsen hænger derude.

»Det er rart. Man er jo lidt stolt af den«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer