Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vinderforslag. Sådan kunne Papirøen i fremtiden komme til at se, hvis tegnesten Cobe selv skal sætte billeder på den masterplan for for området, som i dag har vundet den store plankonkurrence for øen i Københavns inderhavn.
Rendering: : Cobe

Vinderforslag. Sådan kunne Papirøen i fremtiden komme til at se, hvis tegnesten Cobe selv skal sætte billeder på den masterplan for for området, som i dag har vundet den store plankonkurrence for øen i Københavns inderhavn.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinderen er fundet: Se hvordan Papirøen bliver skåret i fremtiden

Tegnestuen Cobe har lavet vinderplanen for hovedstadens mest prestigefulde havnegrund.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En kuperet boligkarre med kantede gavle som dem på Københavns gamle pakhuse. I stueetagen under boligerne en række store haller, som både kan huse et nyt svømmebad og måske skabe rum for kunstudstillinger, loppemarkeder og videreførelsen af det populære madmarked, 'Street Food' .

Det hele rammet ind af en bred promenade med trapper, husbåde, anløbs- og badebroer mod havnen på ydersiden og et åbent grønt byrum med læ for vinden på indersiden.

Tegnestuen Cobes vision for Christiansholm midt i Københavns havn, nåede i dag et skridt nærmere den faktisk byggede virkelighed. Det skete, da dommerne i en stort anlagt arkitektkonkurrence om en masterplan for øen valgte Cobes forslag til en arkitektonisk ramme om udviklingen af området, der i folkemunde oftest kaldes Papirøen.

»Med vinderforslaget er vi kommet et stort skridt videre i udviklingen af Christiansholm, der med sin placering midt i havnen lige over for skuespilhuset er Inderhavnens kronjuvel. Vinderprojektet er et stærkt og visionært bud på et nyt bykvarter med Københavns Kommunes svømmefacilitet, byliv, boliger og en samlende havnepromenade«, siger Jens Kramer Mikkelsen, direktør i det offentligt ejede selskab By og Havn, i en pressemeddelelse:

Det er By og Havn, der sammen med Københavns Kommune har stået bag arkitektkonkurrencen, hvor i alt syv teams har givet deres bud på en plan for det fremtidige byggeri af boliger, erhverv og offentlige institutioner på øen. Det var på forhånd fastlagt, at der skulle findes plads til et nyt svømmebad i øens nordvestlige hjørne over mod Operaen, ligesom flere af forslagene har arbejde med at finde plads til det kunstcenter, som flere interessenter har foreslået på grunden det seneste år.

Dommere: »Absolut stærkeste bud«

Cobes forslag med overskriften 'Københavns Haller' blev udarbejdet i samarbejde med virksomhederne Inside Outside, Via Trafik Rådgivning og Transsolar Energitechnik, var mærkbart bedre end de øvrige, fremhæver dommerkomitéen i sin betænkning:

»Med modet og evnen til at give form og fremelske en arkitektur, der på een gang er markant og samtidig tydeligt har rod i en tolkning af stedet, leveres her konkurrencens absolut stærkeste bud«, lyder det her.

Hos Cobe glæder arkitekt og stifter Dan Stubbergaard sig over sejren og det, han kalder »en drømmeopgave« at arbejde med:

»Tænk hvis man kan gå hen og se en udstilling med verdenskunst, gå hen og bade med ungerne bagefter og til sidst gå hen og spise på et gadekøkken lige ved siden af. Det er noget, der ikke findes andre steder, men det er jo lige så stille allerede opstået derude, og det er det, vi her har videreudviklet på«, siger Dan Stubbergaard.

En masterplan er så at sige de grundlæggende rammer, som det kommende udviklingsarbejde vil fungere inden for, sammen med den lokalplan, som Københavns Kommune nu påbegynder udarbejdelsen af. Derfor skal københavnerne ikke forvente at se de glitrede arkitekttegninger overført 1 til 1, når byggekranerne i 2018 tager fat på de i alt 45.000 nye etagekvadratmeter på Papirøen.

Hele pointen er jo, at nok skal der være boliger og en svømmehal, men der skal også være et madmarked og måske et kunstcenter, og et sted at holde modeshow eller søndagsloppemarked på samme tid.

»Men der er nogle meget klare principper i dette projekt: En stor stueetage, som består af de her haller. Et centralt, grønt byrum i midten. Og så er der den særlige nedskalering af bebyggelsen oven på hallerne, hvor vi har taget fat i Christianshavns egenart med pakhusene og gavlprofilerne og så gjort det på en moderne måde. Vi har virkelig bestræbt os på, at det på den ene side passer ind i havnefronten fra Christianshavn til Holmen, men samtidig skiller sig ud og bliver noget særegent«.

Som udvikler kunne man måske blive fristet til at skrue ned for hallerne og op for boligkvadratmeterne?

»Men hele pointen er jo, at nok skal der være boliger og en svømmehal, men der skal også være et madmarked og måske et kunstcenter, og et sted at holde modeshow eller søndagsloppemarked på samme tid. Skuespilhuset og Operaen ved siden af er jo to meget formelle kulturelle institutioner. Men her kan vi skabe noget, der er varieret, mangfoldigt, og som har en dynamik indlejret, hvor der hele tiden kan ske noget nyt. Det er jo det, der i dag har gjort Papirøen til en succes«, siger Dan Stubbergaard

Foto: Rendering: Cobe

Valgte sine lejeres forslag

Cobes tegnestue har de senere år ligget i netop Papirøens, eksisterende haller, som blev ledige, da Pressens Fællesindkøb opsagde lejeaftalen på de bygninger, der gennem en årrække husede dagbladenes fælles papirlager.

Her har arkitekterne derfor været lejere hos selskabet CØ P/S, der købte bygningerne i 2012 og her også har givet ly til blandt andre de midlertidige projekter 'Street Food' og 'Experimentarium City'.

CØ P/S er et konsortium bestående af Unionkul Holding, Nordkranen og Danica ejendomme, som også har erhvervet retten til at udvikle Papirøen fra By og Havn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Konsortiet sad således også i den dommerkomité, der endte med at pege på Cobes masterplan.

»Vi ser med glæde frem til at starte udviklingsprocessen med projektet ’Københavns haller’. Cobes masterplan er velovervejet og bygbar – samtidig med, at den er et fint bidrag til inderhavnen« siger Klaus Kastbjerg, direktør i Unionkul Holding, i en pressemeddelelse på vegne af CØ P/S.

Usikre kunstdrømme

Ud over den planlagte svømmehal med tilhørende havnebad er det endnu ikke afgjort, hvilke offentlige kultur- og fritidstilbud, der i øvrigt vil kunne findes plads til på Papirøen. Givet er det imidlertid, at planen vil blive studeret intensivt af folkene bag to markante forslag til et kunstcenter på grunden.

Fonden Copenhagen Contemporary med den store danske kunsthandler Jens Faurschou som initiativtager og pengemand, har her foreslået et internationalt kunstcenter i fondens regi på mindst 10.000 etagekvadratmeter. Et andet forslag kommer fra gallerist Nicolai Wallner og forfatter Kristoffer Weiss, som har opfordret Københavns Kommune til at lave et noget mindre, kommunalt drevet kunstcenter på omkring 4.000 kvadratmeter. Københavns Kommune finansierede i 2014, at samme Cobe, som nu står som vinder af plankonkurrencen, lavede et såkaldt volumenstudie til et kunstcenter på baggrund af Wallner og Weiss' ide.

Cobes masterplan er velovervejet og bygbar

I Cobes sejrrige planforslag sættes der lige under 4.000 kvadratmeter i spil til formålet, hvilket nogle måske vil se som et fingerpeg om, hvilket kunstprojekt der har mest vind i sejlene i ejerkredsen. Den endelige beslutning om, hvad der ud over københavnere i badebukser kan skabes af offentligt sanktioneret kultur, ligger dog på Københavns Rådhus.

Her glæder overborgmester Frank Jensen (S) sig over »et rigtig spændende vinderforslag«, mens kultur-. og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) hæfter sig ved det liv, som Cobes plan ifølge kulturborgmesteren vil skabe gunstige betingelser for langs havnepromenaden.

»Vinderforslaget giver et spændende afsæt for den videre udvikling af kultur- og fritidsaktiviteter på Papirøen«, siger Ebbesen, der dog indtil videre holder sig til den særlige politiske disciplin ved navn 'holde alle muligheder åbne', når det kommer til de mere konkrete bud på, hvad kommunen kunne tænkes at fylde ind i dele af de kommende haller.

Men ligesom den nu besluttede svømmehal er vokset ud af en folkelig idekonkurrence, vil yderligere kulturtiltag blive besluttet ved at høre københavnerne først, forsikrer Frank Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»På den måde skal københavnerne løbende inddrages omkring, hvilke muligheder der skal være på Papirøen«, siger overborgmesteren.

På rådhuset er teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) glad for opbakning til visonen om de store åbne haller. Erfaringerne fra andre udviklingsområder giver dog grund til skepsis, mener borgmesteren, der derfor ønsker en »garanti« for, at de resterende kulturprojekter faktisk bliver til noget.

»Vi har desværre alt for ofte set gyldne løfter om at skabe plads til københavnerne, hvor det gode byliv siden falmer, når projekterne skal realiseres. Det må ikke blive tilfældet for Papirøen«, siger Morten Kabell.

Foto: By & Havn / Ole Malling

Læs mere:

IBYEN

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer