Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skybrudssikring. Lindevangsparken på Frederiksberg er en af de parker, der indgår i de store skybrudsplaner.
Foto: Frederiksberg Kommune

Skybrudssikring. Lindevangsparken på Frederiksberg er en af de parker, der indgår i de store skybrudsplaner.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frederiksberg bruger 1,5 mia. på skybrudsløsninger, men borgerne betaler prisen

Vandtaksterne forventes at stige med cirka 70 procent for borgerne på Frederiksberg, når planerne skal finansieres.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune står bag en ambitiøs aftale om at gennemføre 56 skybrudsprojekter.

Projekterne har en samlet værdi af 1,5 milliarder kroner og skal sættes i værk i løbet af de næste 20 år.

Aftalen skal sikre, at Frederiksberg kan ruste sig mod fremtidens regnfald, og at gader og stræder - og ikke mindst kloakker - hurtigt kan blive funktionsdygtige igen efter skybrud. Men planerne for byudvikling og skybrudssikring får den konsekvens, at vandafgiften stiger for forbrugerne.

Mange forskellige tiltag

De 56 projekter rummer både forslag til kloakudvidelser og forskellige løsninger over jorden. Fælles for de mange tiltag er, at regnvandet skal ledes af såkaldte skybrudsveje, hvor vandets nedsivning forsinkes tilstrækkeligt meget til, at kloaknettet ikke overbelastes.

Fokus for kommunen har været, at de overfladiske løsninger skal skabe bedre rammer for byrummet og fremme biodiversiteten på gadeplan – ikke ulig konceptet kendt fra Klimakvarter Østerbro, hvor skybrudssikringen har givet beboerne nye parker og opholdsrum i byen.

Ud af det samlede budget skal cirka 300 millioner kroner bruges på byudvikling i form af grønne projekter som byhaver, parker og generel beplantning samt inventar til byrummet.

Borgmester Jørgen Glenthøj (K) er begejstret for den nye aftale og de mange tiltag i byrummet:

»I denne tid ser vi helt konkrete løsninger skyde op i byen, for eksempel klimatilpasningstiltag i Lindevangsparken og Sløjfen. Det er løsninger, der både forebygger oversvømmelser og bidrager til oplevelser i byen. Med denne aftale ser vi frem til mange andre løsninger med samme synergi, så det bliver et stort løft til os alle« udtaler han i en pressemeddelelse fra Frederiksberg Kommune.

Formand for kommunens by- og miljøudvalg Jan E. Jørgensen (V) supplerer kommunens borgmester: »Det er helt i tråd med Frederiksberg-strategiens intentioner om at skabe merværdi i byen ved for eksempel at skabe nye grønne byrum og flere rekreative oplevelser for borgerne. Samtidig er det den økonomisk bedste løsning«.

Konsekvens bliver stigning af vandtaksterne

Den ambitiøse skybrudsplan med kombinationen af kloakudvidelser og overfladeløsninger er økonomisk set den billigste plan, men den har dog stadig den konsekvens, at prisen på vandtaksterne vil stige for beboerne på Frederiksberg.

Lige nu er taksten på Frederiksberg 32,09 kroner pr. kubikmeter, men ifølge beregninger fra Rambøll ventes prisen på vandafledningsafgiften at stige med op til 23 kroner i de dyreste år.

Det betyder, at den årlige pris for en familie i lejlighed med et vandforbrug på 110 kubikmeter per år vil stige fra ca. 3.500 kroner til 6.000 kroner.

En familie, der bor i hus og har et vandforbrug på 170 kubikmeter per år, betaler med den nuværende vandtakst ca. 5.500 kroner per år. Som følge af skybrudsprojekterne vil familien skulle betale ca. 9.300 kroner.

Ifølge by- og miljødirektør Ulrik Winge vil det under alle omstændigheder være nødvendigt at hæve prisen på vandet i kommunen, da kloaknettet på Frederiksberg ikke har kapacitet til at klare de øgede vandmængder - med den valgte model har man ifølge ham fundet den billigste løsning for beboerne på Frederiksberg:

»I sidste ende står vi, uanset hvordan vi ser på det, over for nogle store investeringer for at gøre byen robust over for fremtidens klima. Spørgsmålet er nærmere, hvordan vi løser det. Vi har med denne løsning valgt den samfundsøkonomisk billigste model, som vi desuden mener bidrager med en ekstra kvalitet i byens rum ved at sammentænke løsningerne med nye typer byrum ... hvor vi kombinerer rekreative byrumsværdier med et klimatilpasningsanlæg, der aflaster områdets eksisterende kloaksystem«, siger han i en skriftlig kommentar til Politiken.

Og som Ulrik Winge også påpeger, så skal skybrudsplanen gerne sikre, at det er slut med oversvømmede kælderrum og de ødelæggelser, som voldsom regn kan medføre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Første projekter er allerede i gang

De indledende runder i den store klimatilpasningsplan startede for få år tilbage i samarbejde med Københavns Kommune. Siden da er der blevet udarbejdet en række klimamål, og en stor del af disse kan nu finansieres med den nye aftale.

Allerede nu er flere projekter sat i gang.

På Prins Henriks Skole etableres en separat kloakledning og bassiner, så regnvand kan holdes tilbage i skolegården. Under Femte Juni Plads udvides kloakkapaciteten ved hjælp af bredere rør, som skal kunne opsamle store mængder regnvand.

Og i Zoologisk Have skal regnvandet afkobles i nye bassiner, så det kan genanvendes til vanding i dyreanlæggene. Selv elefanterne får altså glæde af de nye projekter.

Den samlede aftale om finansiering af de 56 forskellige projekter er indgået i samarbejde mellem Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Kloak A/S.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer