Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
besøg. Dørkarmen er smadret, og  bryllupsfotoet med forældrene har fået en revne i glasset, men der mangler ikke noget. Eller? I alt fald taler vi om en tyv, man godt kan få sympati for.
Foto: Sille Kirketerp Berthelsen

besøg. Dørkarmen er smadret, og bryllupsfotoet med forældrene har fået en revne i glasset, men der mangler ikke noget. Eller? I alt fald taler vi om en tyv, man godt kan få sympati for.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sille Kirketerp: Jeg fik besøg af en tyv, der snuppede en bog og en mandarin

Vores klummeskribent fortæller om et besøg af en sympatisk og meget beskeden tyv.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig blokken, jeg bor i. En grå betonkulisse med lysende ruder, som på afstand lige så godt kunne være dioder i et dukkehus.

Indenfor er der gardiner og georginer. Udenfor står der træer og buske og biler. Mine naboer bevæger sig rundt på determinerede ruter til arbejde, møde i lejerforeningen eller læseklubben. På den her tid af året er himlen sort og ligner et scenetæppe.

»Tyven har jo nok været desperat«, forklarer jeg viceværten, som synes, »sympati« er et stort ord

På daglig basis bevæger postbuddet, skraldemanden og hjemmesygeplejersken sig ind og ud af kulissen i ikoniske uniformer og vækker associationer til Jullerup Færgeby og andet halvfjerdser-tv for børn.

Når jeg går ud til min cykel, står viceværten i venlig samtale med en dame, som kalder mig Mille. Og jeg smiler og springer på cyklen. Jeg hedder Sille, men værdsætter, at hun kalder mig noget.

Forleden aften, da jeg går ind i blokken og åbner døren til min lejlighed, lyder der et ordentligt rabalder. Foran mig på gulvet ligger min dørkarm i stumper og stykker. I stuen er der et spor i min sofa, hvor en pude er blevet trådt flad. I vindueskarmen bag sofaen er mine forældres bryllupsbillede væltet, og vinduet står åbent. Jeg lukker vinduet og ser mig om.

En ordentlig tyv

Der mangler ikke noget. Mit tv er der, mine smykker og alt, hvad jeg ejer af piller og præparater. Først tænker jeg, at jeg da egentlig er privilegeret ikke at eje noget, som er værd at stjæle, og jeg lover mig selv, at det for altid skal være sådan.

Så tæller jeg mine mandariner, som ligger i en skål på bordet. En, to, tre, fire, fem. Fem? Der mangler en, og da jeg kigger op på bogreolen, ser jeg, at der helt yderst til højre er et hul på omtrent en centimeter, hvor der øjensynligt plejer at stå en bog. Jeg forsøger stadig at komme i tanke om hvilken.

Tyven, som har besøgt min lejlighed, er ordentlig. Bortset fra det med karmen og så mine forældres bryllupsbillede, som har fået en revne i glasset, har tyven ingen skade gjort. Vedkommende har åbnet skuffer og skabe, men uden at rode det mindste. Jeg spekulerer på, hvem det kan være:

Måske er det den halvgamle hippietype med lædervest, som plejer at snuse rundt i gården. Indimellem stopper han og skuler ind ad mit vindue. Så beder jeg ham om at gå: »SKRID!«. »Okay … okay«, siger han afvæbnende og går.

Det kunne også være kvinden, som i perioder går rundt og skriger i gaderne. Det lyder som en skærebrænder, og jeg tror, hun har brug for hjælp. Før jeg mødte hende og kun havde hørt skrigene på afstand, gjorde hun mig bange. Det gør hun ikke mere.

En ny karm inden jul?

Mens jeg sidder i min lejlighed og venter på ordensmagten, kommer jeg til at føle en stadig større sympati for tyven. »Der findes folk, der har det værre end mig«, tænker jeg modent og føler, at jeg godt kan unde dem en bog og en mandarin.

De to betjente, som kigger forbi, er venlige og omsorgsfulde. Jeg lufter min teori om en af gadens folk, som har taget sig en velfortjent pause med en bog og en mandarin i min sofa. »Vi mener nu nok«, siger den ene, og den anden supplerer: »at det er mere organiseret«. De har set den slags mange gange før.

Dagen efter ryster viceværten på hovedet, da jeg fortæller om min sympati.

»Tyven har jo nok været desperat«, forklarer jeg viceværten, som synes, »sympati« er et stort ord. Han skruer karmen fast, og et par dage senere sætter beboerrepræsentationen en seddel op i opgangen. Nu holder vi øje med hinandens hjem.

Og viceværten siger, at hvis jeg er heldig, så får jeg en ny karm inden jul.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer