Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Finn Frandsen (arkiv)
Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Campingvognens historie - fra sigøjnerbeboelsesvogn til cykelcampingvogn

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sigøjnerne, romaerne og andre rejsendes beboelsesvogne var en forløber for campingvognene. Den britiske læge og forfatter William Gordon Stables (1837-1910) blev inspireret af netop en sigøjnerbeboelsesvogn og bestilte i 1880 en campingvogn, så han kunne rejse rundt i Storbritannien og hente inspiration til sine ungdoms- og eventyrbøger. Campingvognen blev bygget af Bristol Wagon og Carriage Works efter Stables’ anvisninger, og Stables brugte vognen resten af sit liv. Han blev senere næstformand i den britiske campingvognsforening, og han regnes for en pioner inden for camping.

Camping som ferieform tog fart i Danmark i slutningen af 1920'erne, da de første faste lejrpladser opstod i passende cykelafstand fra byerne. Ejnar Lorentzen fra Lunderskov Møbelfabrik byggede i 1948 en af de første campingvogne i Danmark. Campingvognen var bestilt af Jyllands-Posten til en af deres journalister. I løbet af 1950’erne, hvor lønmodtagerne fik ret til tre ugers ferie med løn, blev campingvogne mere udbredt i Danmark. I maj 1959 stiftedes Dansk Caravan-Klub (DCK), som er en sammenslutning af danske campingvognejere. På den stiftende generalforsamling i Ebeltoft deltog et par hundrede medlemmer.

I begyndelsen af 1960'erne kom der gang i produktionen af campingvogne på det danske marked. Hinshøj Savværk i Ålum ved Randers havde hidtil bygget sommerhuse, men i 1963 begyndte savværkets ejer, Holger Jacobsen, at bygge campingvogne. Den første campingvogn Hinshøj Junior var på 1,90 gange 2,50 meter og havde plads til tre personer. Samtidig kom også den populære tyske campingvogn Svalereden ud på det danske marked.

Per 1. januar 2015 er der 139.654 campingvogne i Danmark. Flest i Region Midtjylland og færrest i Region Hovedstaden. København hører til blandt de kommuner, hvor der er færrest vogne – 1.507 campingvogne. Blandt de nyeste tendenser inden for campingvogne kan bl.a. nævnes deleøkonomien. Via en ny tjeneste, som er åbnet i år, kan man leje sin campingvogn ud, når man ikke selv bruger den. En anden tendens er cykelcampingvognen, som er udviklet af den danske iværksætter Mads Johansen. Campingvognen med plads til to personer kan trækkes efter en cykel og vejer ca. 45 kg.

Annonce

IBYEN